Assalamualaikum WBT
MALAM tadi, asalnya nak pergi makan kat Warung Pak Mus. Hujan, kan.. WPM tu selalu penuh, kalau hujan tak ada tempat, leceh pulak. PI ajak ke Restoran Periuk Kampung. Memang akan lalu kedai ni la kalau nak pergi WPM. Sk cakap, tak serik ke? Sk serik dah makan kat situ, tak sedap langsung. Tak boleh bayang masa tu, rasa nak menangis makan Nasi Goreng Salted Egg dia. Lepas tu bungkus, dah bawa balik rumah pun tak boleh nak makan, hahaha. Puas cari entry lama makan kat situ, tak jumpa pulak link-nya.
PI kata, sekarang dia dah upgrade. Dah okey. Ehhhh, percaya sangat!
Masuk aje, aaaa.. memang cantik. Dulu pun cantik, tapi sekarang lagi cantik. Tapi datang dulu tu, kami duduk kat bahagian luar, jadi Sk tak ingat sangat rekaan dalam restoran. Tengok terendak lampu gantung tu, Sk terus teringat arwah mak (mentua). Tiap kali Sk raya pertama kat Kuala Ketil, nanti tengok mak bagi makan ayam. Ayam tengah syok makan, mak serkup dengan benda ni, ayam tertipu... hahahaha. Kadang, mak tangkap aje ayam kat dalam reban, lepas tu serkup dengan benda ni. Kemudian, mak panggil orang datang sembelih. PI kata, Abang Fendi (sepupu) yang suka sangat makan ayam kampung, jadi memang mak masak khas untuk Abang Fendi.
Staf bagi buku menu tapi pesanan kena buat dalam aplikasi restoran melalui QR Code. Dalam aplikasi restoran, semua menu tak ada gambar, jadi.. Sk main bedal ajelah masukkan pesanan. Dah submit, baru tengok buku menu ni, eh menarik pulak la menu-menu dia.
Memang sesuailah kan nama Periuk Kampung ada menu-menu dulang ni.
Western pun ada jugak. Nampak jugak dalam aplikasi pesanan sebelumnya tapi macam SK cakap, dalam aps tu cuma ada nama menu, tiada gambar, jadi tak tertarik nak order.
Tengok dalam aps, terkejut tengok harga maggi, hahaha. Tengok gambar, oh, patutlah mahal.
Ada menu ala- Thai jugak.
Mula Sk nak makan Nasi Goreng, tapi mak aihhh, nasi goreng pun dah tak ada harga belas kasihan.
Sejuk-sejuk, teringin pulak nak minum Air Barli Panas. Tapi, dia letak dalam bekas macam ni. Sudu kecik pun tak bagi, macam mana nak ceduk barlinya. Sk dah minta sudu kecik tak dihantar, hurmm.. bangun sendiri la cari sudu plastik yang untuk tapau dorang letak kat kaunter.
PI makan Mee Goreng, Sk makan Kueyteow Goreng. Sepinggan RM13 ya, disertakan dengan keropok moni, telur goreng dan sehelai kecil daun salad. Telur goreng tu tak boleh ke goreng elok-elok? Hurmmm. Yang kelakar, pinggan tu asyiklah berpusing masa setiap kali kita nak ceduk mee/ kueyteow tu, sabar ajelaaahhh.
PI kata, kalau dekat kedai tomyam, ada jugak udang ke, sotong ke, dengan harga RM13. Sepanjang makan dia membebel, tambah pulak mee goreng dia masin, tak habis PI makan. Kueyteow Sk sedap jer, cuma tulah, rencah isi ayam aje. Memang betul kata PI, apalah salahnya, letak udang sekor, sotong sikit. Sk tengok, setakat letak keropok moni dan telur goreng, nak letak harga sampai RM13, berapa sangat modal keropok moni tu?
Haaa.. tu la, babah.. bonda dah kata tak nak makan kat sini tadi, Sk pulang paku buah keras, haha.
Yang kelakar, masa nak bayar, cashier tanya, makanan semua ok? PI jawab, TAK OK, dengan mulut moncong macam orang tengah merajuk, hahahaha. Mee goreng masin, air lemon tak rasa lemon langsung! Komen PI. Terkelu cashier tu. Dia tanya, nak gantikan mee ke? Nak ganti apa,dah makan, jawab PI. Lepas tu dia bagi diskaun 10% kot. Tak tahulah Sk diskaun sebab komplen makanan tak sedap atau memang dorang ada promosi upgrade kedai tu, hihi.
PI kan sama macam Suami Lin, kalau di tanya, jujur aja jawab. Pernah bawa Hotel pun sama Kak dia jawab jujur hahahaha terpinga PR tu dengo hahahaha .. tapi betullah kan, hak kita nak komplen, sedap tu subjektif jer
ReplyDeleteKalau suami SA pun sama..jujur je dia cakap..supaya penambahbaikkan akan datang tapi tu la macam mana nak tau ada perubahan sebab dah pangkah kedai tu kan
ReplyDelete