DUA TIPS MASAK LAKSA PENANG SEDAP

Seri Kandi Tanah Jauhar
11
 Assalamualaikum...
 
 SEORANG rakan sekerja Sk
anak mami
Hartini namanya..
kami panggil Tini
:)))
anak mamikannnn
haruslah terel masak Laksa Penang
hihi
Pada dia
petik jari jer
setakat nak siang ikan sepuluh kilo
atau menyiapkan laksa
untuk 100 orang makan
pejam mata pun boleh
sambil asingkan isi ikan dan tulang
 
kuah laksanya
halus mulus dan lemak
jarang Sk jumpa
kuah laksa yang sesedap
air tangannya
disebabkan itu
Sk selalu pesan
kalau ada kuah laksa lebih
jual dengan Sk
almaklumlah
suami kita anak mamak mami juga
huwa huwa huwa
 
Setakat ini
dah beberapa kali
Sk dapat free
laksa
dan kuah sebaldi
malu-malu  ayam  kucing Sk dibuatnya
dengan kawan Sk yang seorang ni
Sk cuba korek rahsia
keenakan kuah laksanya
 
 
dah ambil gambar
baru perasan
lupa nak letak limau
hahahaha
kuah laksa ni Tini bagi
sebab masa tu
dia sediakan laksa
untuk sesi rewang perkahwinan
saudara ibu mertuanya
tinggal Sk
sediakan mee laksa dan ulamnya sahaja
urmmm.. makin lemak dan malas kita dibuatnya
:p
 
Sk tanya
"Tini.. kenapa kuah laksa kau sedap sangat ya?"
"Kau letak apa?"
"bagilah petua"
 
Tini kata...
Resepi biasa-biasa sahaja
tapi syaratnya...
 
Mesti guna ikan sardin
atau ikan selayang
kerana ikan ini
isinya lemak
dan halus
haaa.. tu tips yang pertama
 
Tips yang kedua :
Rebus ikan dengan asam keping
Bila ikan dah masak
Keluarkan ikan dan asingkan isinya
Air rebusan dan asam keping
Isi ikan dikisar halus bersama air rebusannya
begitu juga tulang ikan
dikisar bersama air rebusannya
secara berasingan
kisar berkali-kali
sampai hancur tulang temulang
kemudian tapiskan kisaran tulang ikan
barulah dicampur dengan isi ikan dan air rebusan
untuk dimasak sebagai kuah laksa
 
Ada tips yang lain ke??
Marilah kongsi dengan kita
:)))))
 
 
 
 

Post a Comment

11Comments

Blog ini merupakan blog peribadi. Segala tulisan di dalamnya merupakan pengalaman sendiri atau pandangan peribadi Sk terhadap sesuatu produk, makanan atau perkhidmatan. Sk juga tidak bertanggungjawab sekiranya anda tidak mendapat kualiti produk, makanan atau perkhidmatan sebagaimana apa yang dinyatakan di dalam blog ini.

Segala komen yang dituliskan di sini adalah di bawah tanggungjawab pengomen sendiri. Untuk sebarang pertanyaan, anda boleh menghantar email kepada serikanditanahjauhar@gmail.com

Terima kasih

  1. CH pun buat macam tu SK..
    Arwah mak CH yg ajar.. ikan mesti ikan kembung atau pelaling.. memang lemak..
    Lepas tu isi ikan dan tulang ikan blend asing..
    Memang kuah laksa akan jadi halus jer...

    ReplyDelete
    Replies
    1. sy pernah tertulang mkn kuah laksa.. agknya terlepas dari tapis.. hehehe

      Delete
  2. saya pun suka guna ikan sardin sebab lebih sedap. Bab kisar dengan air rebusan ikan tu boleh la try sebab selalu saya guna air biasa. Air rebusan saya campur dalam kuah laksa masa masak. Ada jugak laksa penang orang rebus sekali nenas dalam kuah laksa so ada rasa manis2 nenas tu sedap jugak. Ada just letak masa nak makan. Saya laksa kedah jer.. sebab saya tak makan nenas. Kalau campur dalam kuah tu saya makan la kuah buah dia tak makan jugak hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. tulahhh.. hsbnd akk pun tak makan nenas dlm laksa.. akk sorg yg suka sbb ada rasa manis2.. hihi

      Delete
  3. Kakak memang buat macam tu juga SK
    Ikan pulak kakak biasa guna ikan selayang
    Teringin pulak nak makan laksa; malam tadi nak beli kat pasar malam dah habislah pulak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. sy memang salute dgn org yg rajin masak laksa ni Kakzakie... sbb sy malas betul bab nak sediakan kuah tu..

      Delete
  4. Gluppp!!! telan air liur tengok gambo laksa tu.... dah duk penang ni pun masih teringat laksa kawan kat KL, sedap sangat!

    ReplyDelete
  5. Blh nangis bila tgk laksa tak kira laksa johor or Penang SK
    Mmg my fav :)
    Tq share tips... selalu guna ikan kembung jer n tulang2 semua buang!

    ReplyDelete
  6. Blh nangis bila tgk laksa tak kira laksa johor or Penang SK
    Mmg my fav :)
    Tq share tips... selalu guna ikan kembung jer n tulang2 semua buang!

    ReplyDelete
  7. Sy nk mintak tolong viralkan berita baik ni ye📢😉
    Assalamualaikum salam sejahtera warga group📢

    1) Ni berkenaan kisah hidup pesakit kencing Manis kaki luka dan masalah saraf sendi2 dan juga kisah hidup pesakit kanser stage 1 sampai stage 4.

    Ia penawar herba yang sangat selamat untuk semua tak kira umur dan harga berpatutan tapi kesannya standing produk harga mahal ribuan ringgit.

    2)Ramai yg dah cuba penawar herba ni dan makin sihat serta mendapat impak positif. Kanser yg sudah merebak ke organ-organ lain pun boleh kita ikhtiar, Insya Allah.☺👍🏻

    3) Banyak pengalaman dh saya berdepan dengan pesakit2 kanser,sakit saraf,sakit lutut dan gout. Ramai yg dh pulih.

    4)Mcm2 kanser blh diikhtiarkan termasuk leukimia,paru2,limfoma dan lain-lain

    5) Puan Rasmani Binti Md Noh, psakit lutut kronik yg terpaksa jalan mengesot esot atas lantai dan klau cuba berjalan secara berdiri boleh dengar lutut berbunyi tulang dan sangat sakit. Hendak masak terpaksa gunakan kerusi sebab xmampu berdiri lama2 dan lepas 6 hari minum dah mampu berjalan lancar dan saraf kaki dah tak tegang dah. Mampu masak berdiri semula. Kesan sangat cepat baru 6 hari minum.

    Testimoni-testimoni Pengguna Jutawan Herbs:


    ▪Cucu Puan Mazili, Kanser Leukimia ALL B- Cell.

    Puan Mazili ada cucu lelaki berumur 3 tahun 8bulan yang dulu menghidap kanser Leukimia ALL B-Cell (Acute Precursor B-Cell All). Kalau dulu dia mengalami komplikasi limpa dan hati yang dah bengkak tapi sekarang syukur dia dah sembuh dengan rawatan doktor dan rawatan dari Jutawan Herbs.Sekarang dia menjalani kehidupan seperti kanak-kanak sihat lain.
    ..................................................................

    ▪Puan Roselawaty bt Jaafar, 47tahun , Kanser payudara tahap 2, asal dari Kedah.

    Pada tahun 2019 doktor telah mengesahkan dia menghidap kanser payudara tahap 2. Keputusan ujian Memogram di klinik BP Bukit Mertajam, doktor mengesahkan ada ketulan kanser di payudara sebelah kiri. Tetapi doktor tidak dapat pastikan itu kanser kerana bentuknya bulat biasa, sepatutnya ketulan kanser bulat dan tajam-tajam. Jadi dia ke Hospital Metro Sg Petani dan keputusannya negatif. Sekarang ni dia dah bebas dari kanser selepas membuat rawatan di hospital dan mengamalkan Jus Jutawan Herbs dalam masa yang sama. Dia buat gabungan rawatan moden dan herba.

    .................................................................

    ▪Puan Zalina bt Ismail, 48 tahun ,Kanser Payudara Agresif.

    Dia telah disahkan menghidap kanser payudara pada April 2018. Dia mula sedari ade satu garis yang keras di bahagian bawah payudara kanan pada bulan Mac 2018. Jadi dia terus buat ujian memogram dan doktor sahkan dia menghidap kanser payudara agresif serta perlu operate segera. Dia jalani rawatan hospital dan ambil herba Jutawan Herbs bersama-sama. Gabungan rawatan moden dan herba membuatkan dia sembuh sampai sekarang syukurlah makin sihat.
    ..................................................................

    ▪Puan Noraini bt Yusof, Kanser Payudara tahap 3. Dari Shah Alam.

    Pada Mei 2017, Puan Noraini disahkan menghidap kanser payudara tahap 3. Saiz ketulan kansernya ialah 13.3 cm. Dia menjalani kimo dan buang ketulan dengan operation. Dia juga jalani mastectomy, radiotherapy dan herceptin selama setahun. Menantunya terjumpa blog Jutawan Herbs dan menyarankannya untuk ambil rawatan herba Jutawan Herbs dalam masa yang sama meneruskan rawatan hospital iaitu kimo. 4 bulan sekali dia berjumpa Oncologist ,alhamdulillah result semua memuaskan seperti tak ada penyakit kanser pun. Sampai sekarang dia masih ambil herba Jutawan Herbs untuk kekalkan kesihatan dan menguatkan antibodi.

    ...............................................................


    Call atau WhatsApp untuk order dan sebarang pertanyaan di nombor berikut :

    En. Mohd Zuhairi Bin Noordin - 017468 7570

    ReplyDelete
Post a Comment

#buttons=(Ok, Go it!) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Check Now
Ok, Go it!