MESTI KLIK

Sahabat Seri Kandi

Pada-Mu Ku Bersujud

Pada-Mu Ku Bersujud

MESIN TEKAN CRUST TART

MESIN TEKAN CRUST TART
PEMBERITAHUAN : Sebarang pertanyaan atau tempahan mesin tart dan sebagainya hendaklah diajukan melalui panggilan, sms dan whatsapp sahaja ke talian 0127844524. Terima kasih.

Labels

aaron aziz aboo acar ady putra aidiladha aidilfitri ais krim apa cerita apam apom arab art street asam pedas asyura award ayam bali Bandung Batam BelangaSatu belasungkawa belimbing bengkel berkelah bihun biskut raya blogger bloglist blueberry BMI boat noodle Boboiyot bola Bono boycott buah bubur bulan burasak burger cake in jar cendawan cendol cerita bersiri chocolate lava churros Cik Lang coconut shake coklat cookies cookies & ginger cream puff cucur cuti jumaat cutiecakemaker daging diabetes doa donut drama drama bersiri durian embun evaros fear factor malaysia fettucinne filem GA goreng gulai kawah gunung kinabalu gyoza hari lahir hidayah hotel ikan ikan bakar Ilham Iman itik jalan-jalan jeruk Johor jus kacang kad kaki kambing kangkung Kapten Zaharie karaoke kari kasut keju kek kek cawan keluarga Kemahkotaan kenangan kentang kepala kerang kerutub ketam kisah pelajarku kucing kuey teow kuih melayu kuih tradisi kurma laksa laksa janggus lala lawak legoland legoland water park lembu lemon lempeng lepat link best lobster lontong love u mr arrogant macaron madu makan makanan laut mangga MAS masakan barat maulid meatball medan mee melaka merdeka mesin MH17 minuman mistik monopod muffin Munduk murtabak muzium myChef Mykad nangka nasi nasi ayam nasi padang nenas ngeteh no label novel nukilan untuk teman nutella ombre oreo page Pak Chu Pak Itam panduan pasta pastri pau pavlova Pekanbaru Penang pencuci mulut pengantin penne petua pie pie maker pisang pizza pod Ponti popiah premix promo pulut racun rahsia rainbow cake ramadan ramadhan raya red velvet rendang resepi adigun resepi ibu Riau rock roselle roti roti canai roti jala rumah terbalik sabah safee sali saja salam salam maulid sambal sandwich sardin sate sayur sejarah selfie semur seram SeriKandi Cintaku siput soto sotong spaghetti sup swans cream puff tagged tapai tart tauhu tayar tazkirah teater Teluk Kumbar telur tempahan tempoyak terbang tetel thailand tinggi tmj tomato tomyam tortilla tudung tulang Tunku Jalil twisties ubi udang ulangtahun perkahwinan ulasan buku untuk dijual upin ipin villa nabila wang western wheels wordless wednesday yang popular Yaya zonan

Search Alam Sari

Loading...

Tuesday, October 20, 2015

MEE CALONG

Assalamualaikum...

KALI ini Sk nak cerita pasal mee lagi. Alkisah seorang pakcik ni dia teringin sangat nak makan Mee Calong. Mana lagi nak cari mee calong kalau bukan di Kuantan. Sebenarnya beberapa kali ke Kuantan, Sk biasa nampak gerai yang menjual mee calong ni. Tapi apa yang Sk nampak ER macam tak berapa nak berminat. Kali ini beriya-iya pulak dia tanya Sk, sedap ke mee calong tu? Eh, kita pun tak pernah makan, kan. Memang tak tahu sedap tidaknya. Google.. punya google, ada seorang blogger tu.. lupa pulak siapa, rekomen Mee Calong di Beserah, Kuantan. Jom kita terjah!

Kali ini Sk bawa ibu.. apa mimpi kali ni ibu nak ikut Sk berjalan sampai ke Kuantan. Tak silap masa ni cuti hujung minggu sebelum cuti merdeka. Percutian yang tidaklah dirancang sangat. Tempah hotel pun saat-saat akhir. Macam biasalah hotel pilihan kami yang dekat dengan laut.. suka laut.. hehehehe.
 
 
 Sama kejadiannya seperti mee sup yang lain tetapi rasanya tak sama ya. Barulah Sk tahu makna calong tu ialah bebola ikan. Jadi, mee calong ni ialah Mee Bebola Ikan. Sebenarnya mula tu Sk bimbang jugak dengan bahan-bahan yang digunakan dalam membuat mee calong ni kerana ibu Sk tak makan ayam. Nasib baik menurut pekedai tu, mereka tak gunakan ayam dalam mee kecuali telur ayam.. hahaha.
 
 
 Ada dua pilihan sama ada bihun atau mee kuning. Sk pilih mee kuninglaa yang lain semua mintak bihun. Selain daripada bebola ikan, ada juga keropok leko yang dipotong kecil. Turut disediakan sambal untuk dimakan bersama mee calong.
 
 
Sedap ke tak???
Aaaa.. bolehlahhhh.. Alhamdulillah.
 
 
Kalau dah ke kawasan Beserah dan Balok tu memang tak sahlahkan kalau tak makan keropok leko. Keropoknya kontot-kontot. Sosnya pun sedap. Sk memang peminat keropok leko yang lain macam tak minat.. bagus.. heheheheh.
 
oklah.. nanti kita cerita ceriti lagi ya.. apa lagi yang kami makan di Kuantan ni. 

2 comments:

  1. Kakak ingatkan mee calong tu bekas dia yg dikatakan calong
    Sebab kalau org menoreh getah bekas yg tadah susu itu ada yg panggil calong..

    ReplyDelete

tak nak komen???
urmmmm.. malaslah nak cerita lagi :)))))

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Anda Sukakan Ini?