MESTI KLIK

Sahabat Seri Kandi

Pada-Mu Ku Bersujud

Pada-Mu Ku Bersujud

MESIN TEKAN CRUST TART

MESIN TEKAN CRUST TART
PEMBERITAHUAN : Sebarang pertanyaan atau tempahan mesin tart dan sebagainya hendaklah diajukan melalui panggilan, sms dan whatsapp sahaja ke talian 0127844524. Terima kasih.

Labels

aaron aziz aboo acar ady putra aidiladha aidilfitri ais krim apa cerita apam apom arab art street asam pedas asyura award ayam bali Bandung Batam BelangaSatu belasungkawa belimbing bengkel berkelah bihun biskut raya blogger bloglist blueberry BMI boat noodle Boboiyot bola Bono boycott buah bubur bulan burasak burger cake in jar cendawan cendol cerita bersiri chocolate lava churros Cik Lang coconut shake coklat cookies cookies & ginger cream puff cucur cuti jumaat cutiecakemaker daging diabetes doa donut drama drama bersiri durian embun evaros fear factor malaysia fettucinne filem GA goreng gulai kawah gunung kinabalu gyoza hari lahir hidayah hotel ikan ikan bakar Ilham Iman itik jalan-jalan jeruk Johor jus kacang kad kaki kambing kangkung Kapten Zaharie karaoke kari kasut keju kek kek cawan keluarga Kemahkotaan kenangan kentang kepala kerang kerutub ketam kisah pelajarku kucing kuey teow kuih melayu kuih tradisi kurma laksa laksa janggus lala lawak legoland legoland water park lembu lemon lempeng lepat link best lobster lontong love u mr arrogant macaron madu makan makanan laut mangga MAS masakan barat maulid meatball medan mee melaka merdeka mesin MH17 minuman mistik monopod muffin Munduk murtabak muzium myChef Mykad nangka nasi nasi ayam nasi padang nenas ngeteh no label novel nukilan untuk teman nutella ombre oreo page Pak Chu Pak Itam panduan pasta pastri pau pavlova Pekanbaru Penang pencuci mulut pengantin penne petua pie pie maker pisang pizza pod Ponti popiah premix promo pulut racun rahsia rainbow cake ramadan ramadhan raya red velvet rendang resepi adigun resepi ibu Riau rock roselle roti roti canai roti jala rumah terbalik sabah safee sali saja salam salam maulid sambal sandwich sardin sate sayur sejarah selfie semur seram SeriKandi Cintaku siput soto sotong spaghetti sup swans cream puff tagged tapai tart tauhu tayar tazkirah teater Teluk Kumbar telur tempahan tempoyak terbang tetel thailand tinggi tmj tomato tomyam tortilla tudung tulang Tunku Jalil twisties ubi udang ulangtahun perkahwinan ulasan buku untuk dijual upin ipin villa nabila wang western wheels wordless wednesday yang popular Yaya zonan

Search Alam Sari

Loading...

Sunday, November 27, 2016

POPIAH VIETNAM

Assalamualaikum...

SEMALAM petang, Sk sekeluarga telah menghadiri satu jemputan majlis perkahwinan di Dewan Kementerian Belia & Sukan, Larkin. Ibu pengantin, merupakan kawan sekerja kakak Sk, Angah. Dan sejak dulu.. siapa kawan Angah memang dah macam kawan Sk laaa.. hahaha. Kami sampai ke KBS ketika hujan membasahi bumi Larkin. Walaupun hujan tapi tetamu agak ramai jugak, mungkin waktu kami sampai tu adalah waktu puncak. Hidangan yang disediakan amat memikat selera lebih-lebih lagi tekak kami yang dah lama tak pergi makan kenduri. Lazimnya di Johor Bahru, hidangannya ialah Nasi Beriyani berlaukkan Ayam Masak Merah, Daging Beriyani, Tulang Kambing Masak Merah dan Dalca. Ada juga Laksa Johor, Rojak, Bubur Pulut Hitam dan pelbagai jenis kuih talam.. fuhhhh.. lumayannnnn!!

Lepas tu ingatkan balik dari kenduri dapatlah gantung periuk tapi rupanya tetap jugaklah kena memasak. Dalam hujan lebat, ER mengajak singgah ke Pasaraya Hosey mencari bahan mentah untuk dimasak. Kununnya nak makan makanan yang ringan-ringanlah gitu. Teringat pulak Iman ada cakap teringin nak makan bihun goreng. Lepas tu nampak udang teringat pulak nak buat Popiah Vietnam. Macam-macamlah pulak teringatnya di kala petang hari hujan tu.. hehehe. Kiranya semua idea terlintas masa di Hosey tu la... ER macam biasa layankan aje, macam Sk cakap sebelum ni asalkan jangan masak benda yang dia tak makan dan tak suka makan. Asalkan ada makanan yang boleh dia makan.. gituuuu.


Popiah Vietnam, akhir-akhir ini mula menjadi viral di laman sosial. Tak tahulah disebabkan kebanjiran pekerja Vietnam ke negara kita atau kebanjiran pelancong Malaysia ke negara Vietnam.. hahaha. Malah, bukan sahaja popiah tapi teh hijau dan kopi Vietnam jugak popular. 

Berbeza dengan popiah basah yang menggunakan kulit popiah home made diperbuat dari tepung gandum yang terkenal di utara dan popiah goreng yang menggunakan kulit popiah frozen, popiah vietnam menggunakan kulit yang diperbuat daripada tepung beras dan dalam bentuk kering dan dikenali juga sebagai Rice Paper. Ia seakan-akan kepingan plastik keras sahaja dan perlu direndam sebentar dalam air sedikit suam untuk melembutkan rice paper tersebut. 

Sk sendiri membeli rice paper ini secara tidak sengaja kerana tertarik dan pelik tambahan lagi ia diletakkan di rak bahan-bahan makanan. Lama jugak ia tersadai dalam kabinet dapur.. hahaha. Pada mulanya bimbang jugak kalau ia hapak ketika hendak digunakan, Alhamdulillah.. ia masih berkeadaan baik dan tak ada yang sakit perut lepas memakannya.. hahahaha.

Mari Sk kongsikan bahan dan langkah demi langkah bagaimana hendak menyediakan Popiah Vietnam yang sihat dan mengenyangkan.. InsyaAllah. 

Popiah Vietnam

Bahan-bahan:
Rice Paper
Timun disagat
Carrot disagat
Udang dibuang kulit (kukus)*
Isi ketam (kukus dan belah dua)*
Suhun (cuci, rendam sekejap dengan air panas, toskan dan bilas air sejuk, tos)
*letak sedikit garam pada bahan bertanda sebelum dikukus


Inilah Rice Paper yang belum digunakan.
Perhatikan bentuknya.. sekeping kejung gitukan. 


Masukkan air suam secukupnya dalam pinggan yang lebar, kemudian rendam sekejap rice paper. Sekejap jer tau.. tekan sikit bagi tenggelam semua rice paper lepas tu terus angkat untuk kita letakkan intinya.



Siapa yang follow FB tentu tengok Sk masukkan langkah demi langkah memasukkan inti.
Di sini Sk letak satu gambar sahajalah ya, maklumlah hujung-hujung bulan ni tersengguk-sengguk line internet Sk ni.. huwa huwa huwa.

Susunkan timun, carrot, suhun, isi ketam dan udang.
Kalau ada daun ketumbar tu, cincang halus dan tabur (ini Sk lupa nak buat)
Kemudian, bolehlah gulungkan popiah macam biasa.
Jangan lipat bentuk samosa sudahlah ya.. hehehe.


Tadaaaa... siap digulung!


Hidangkan bersama sos cicah ala Vietnam.

Resipi Sos Cicah :

5 tangkai cili hidup*
1 tomato*
2 bawang putih*
Jus dari 2 biji limau nipis*
2 sb cuka*
1 sk garam*
3 sb gula*
2 1/2 sb kacang tanah dikisar

Cara :
Kisarkan semua bahan bertanda * dan masak sekejap atas api.
Taburkan kacang tanah kisar, kacau rata dan hidangkan bersama Popiah Vietnam.

Sehingga jumpa lagi.
Wassalam.


4 comments:

  1. Wkmsalam.
    Kira unik popia vietnam ni sebab pembalut dia transference.
    Nampak isi dalamnya.

    ReplyDelete
  2. kaknoor dok kata nak buat sampai skrg ni belum lagi terbuat
    salute pada Seri sudah try hehe
    nak kena kuatkan semangat ni buat ni

    ReplyDelete
  3. Mana nak dapat kulit popia vitnam ni SK..
    Memang mula2 akak tengok SK gulung dalam plastik ke.
    Rupanya kulit cam tu rupanya..

    Sedap pulak akak tengok :)

    ReplyDelete

tak nak komen???
urmmmm.. malaslah nak cerita lagi :)))))

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Anda Sukakan Ini?