MESTI KLIK

MESIN TEKAN CRUST TART

MESIN TEKAN CRUST TART
PEMBERITAHUAN : Sebarang pertanyaan atau tempahan mesin tart dan sebagainya hendaklah diajukan melalui sms dan whatsapp sahaja ke talian 0127844524. Terima kasih.

Monday, August 28, 2017

CHEESE CAKE NOXXA

Assalamualaikum...

ASALNYA resipi Cheese Cake ini Sk ambil dari satu video Rice Cooker Cheese Cake yang kerap lalu lalang di wall fb Sk sedikit masa dulu.  Geram pulaklah tengok kejadian kek yang begitu gebu tu. Rice cooker yang digunakan bukanlah rice cooker biasa tu tapi rice cooker pelbagai fungsi.  Jadi,  bila dapat periuk ajaib noxxa ni, cheese cake ini adalah antara yang terlintas dan paling teringin Sk nak buat,  hehehe.


Nahhhh resipi 😘😘😘

Cheese Cake Noxxa
Bahan A :
4 putih telur
120 gm gula pasir
- putar putih telur hingga berbuih
- masukkan gula sedikit2 sambil terus memutar
- putar sehingga menjadi meringue
- ketepikan

Bahan B
4 kuning telur
100 gm gula
200 gm yogurt
400 gm cream cheese
40 gm butter
Sedikit esen vanilla
100 gm tepung

- putar kuning telur, esen vanilla & gula hingga kembang.
- masukkan yogurt, putar sekejap
- masukkan cream cheese & butter, putar sebati.
- masukkan tepung, gaul sebati.

- masukkan separuh adunan meringue dlm adunan B, kaup balik sekata.
- masukkan lebihan meringue sedikit-sedikit sehingga habis sambil dikaup sebati.
- tuangkan ke dalam loyang atau boleh tuang terus ke dalam inner pot noxxa.

*jika guna loyang, alaskan inner pot dgn tuala basah.
- pasangkan dan on suis periuk noxxa
- tekan butang fungsi steam 25 minit
- letakkan knob tombol pada fungsi steam
- tekan on

Biarkan sejuk sebelum dipotong atau dikeluarkan dari inner pot atau loyang.


Adunan Cheese Cake yang telah siap sebelum dituang dalam inner pot.  Boleh juga nak guna loyang lain dan masukkan dalam inner pot ni tapi Sk teringin nak rupa yang sama macam rice cooker cheese cake tu, hahaha. 


Tuang terus dalam inner pot
Senang kerja. 


Tadaaaa... 
Cheese cake yang dah siap. 
Tapi tinggi sangatlah pulak inner ni. 
Hurmmm.. Lain kali kena guna loyang lain jugaklah nampaknya. 
Terpaksa potong terus dari dalam periuk,  hahaha. 


Haaaa..  Nilah yang malas bab nak buat kek bagai,  nak kena cuci semua ni. 
Sape nak tolong??? 

1 comment:

  1. assalamualaikum seri...wah !! sedapnya cheese cake tu...
    ** Mama Maszull

    ReplyDelete

tak nak komen???
urmmmm.. malaslah nak cerita lagi :)))))

AKHIRNYA IKEA TEBRAU DIBUKA

Assalamualaikum... YEAY!!  Akhirnya setelah sekian lama menunggu, Ikea Tebrau kini dibuka di Johor Bahru.  Setelah bertahun-tahun beran...