KARI TULANG LEMBU NOXXA

Seri Kandi Tanah Jauhar
2

Assalamualaikum...

TULANG lembu ni dah seminggu Encik Rizar beli baru Jumaat lepas sempat Sk memasaknya.  Yang kelakar,  malam tadi baru sempat nak makan dengan sempurna.  Ada papadom,  ada sambal belacan, ada telur masin dan ikan kering.  Lepas masak hari tu,  main jamah-jamah dan cecah roti aje yang sempat.  Amboiii..  Sibuk nampak ek,  hahaha.

ER pesan,  nanti masak lagi.  Errr..  Sedap sangatlah tu,  kan..  Kui kui.


Kali ini,  Sk masak menggunakan periuk noxxa secara tumis darat. Memang lagi senang kerja berbanding kita menumis dari dalam periuk noxxa tulah. 

Kari Tulang Lembu Noxxa

1 kg tulang lembu
400 gm daging lembu dipotong lebar satu jari
Sebuku halia besar ibu jari kaki
Air secukupnya

-Masukkan semua dalam inner pot
- Letakkan knob ke fungsi pressure
-tekan high pressure 40 minit
- bila dah selesai lepaskan wap

15 minit sebelum tempoh merebus tamat
Bolehlah sediakan bahan-bahan rempah kari
Sk guna rempah kari cap o

Bawang Merah/Besar
Bawang Putih
Rempah Tumis 4 sekawan
Kayu manis
Bunga lawang
Buah pelaga
Cengkih
Daun kari
Rempah kari dijadikan pes
(sediakan bahan tumis yang banyak baru sedap) 

Panaskan kuali,  masukkan minyak dan panaskan. 
Tumis semua bawang dan rempah tumisa hingga naik bau
Kemudian baru masukkan pes kari
Kacau lagi hingga pecah minyak
Tambah air jika perlu, gunakan api kecil. 

Periuk noxxa yang dah dilepaskan wap
Buka penutupnya
Hidupkan fungsi stir fry
Tuangkan bahan tumisan tadi
Masukkan kentang
Biarkan mendidih dan masukkan stok pati lembu.
Matikan fungsi stir fry
Tutup periuk,  high pressure lagi 5 minit untuk empukkan kentang. 
Siappppp!! 

Post a Comment

2Comments

Blog ini merupakan blog peribadi. Segala tulisan di dalamnya merupakan pengalaman sendiri atau pandangan peribadi Sk terhadap sesuatu produk, makanan atau perkhidmatan. Sk juga tidak bertanggungjawab sekiranya anda tidak mendapat kualiti produk, makanan atau perkhidmatan sebagaimana apa yang dinyatakan di dalam blog ini.

Segala komen yang dituliskan di sini adalah di bawah tanggungjawab pengomen sendiri. Untuk sebarang pertanyaan, anda boleh menghantar email kepada serikanditanahjauhar@gmail.com

Terima kasih

Post a Comment

#buttons=(Ok, Go it!) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Check Now
Ok, Go it!