Assalamualaikum...
SEMALAM sejak pagi Sk tak berhenti bekerja di dapur. Sidai kain, kemas dapur, gunting lada, kopek bawang, kisar lada dan sediakan sarapan. Sambil tu terus masak untuk makan tengahari. Macam tak percaya Sk boleh rajin macam tu sekali, kekekeke.
Resipi ini asalnya bertajuk Daging Masak Hitam Mamak yang dikongsikan rakan sepermainan kutu periuk ajaib noxxa, hehehe. Sebenarnya Sk terus salin dan tampal di nota telefon. Dalam masa yang sama, Sk juga menyimpan rakaman rancangan Lesung Pipit yang dihoskan Yana Shamsudin menunjukkan cara-cara memasak daging ala nasi kandar. Tapi dua-dua pun Sk tak buat homework, cuma tengok sepintas lalu.
Tujuan Sk kisar lada dan bawang tu ialah untuk bahan mentah memasak, tup-tup bila baca resepi tak adalah pulak guna cili kisar, hahaha. Buat penat pulak tapi tak apa, kita masak aje letak cili kisar, mana tahu sedap.. Gituuuu. Dan, Alhamdulillah, memang sedap giler tau, tak tipu. Encik Rizar siap suruh letak nama Daging Masak Mami Penang. Oiii.. Marah Mami Penang kalau resipi ni tak ada dalam khazanah depa tetiba pulak kita memandai-mandai. Maklumlah Sk ni Johorean, anak mami ER walaupun kalau tengok lebih kepada anak mamak, hahaha.
Untuk masakan ini, Sk menumis atas dapur dan gunakan periuk noxxa untuk melembutkan daging dan mengeringkan kuah. Siapa yang tak guna periuk noxxa boleh aje masak terus dalam kuali, ya sayang-sayang.
Mesti sedap ni.
ReplyDeletesedapnya kak seri..terus saya teringat daging masak kicap air tangan kakak sepupu saya
ReplyDeleteJanjiKita
sedapnyer..
ReplyDelete