CHOCOLATE MOIST CUPCAKES & TEMPAHAN

Seri Kandi Tanah Jauhar
11
ASSALAMUALAIKUM wbt


RASANYA macam dah berhari-hari tak menjenguk di sini. Nak BW pun tak sempat, macam penat sangat sebab banyak program dan sibuk juga dengan tempahan. Alhamdulillah, syukur kepada Allah yang membuka pintu rezeki.

Hari ini saya nak kongsikan resepi Chocolate Moist Cupcakes yang sedap ni. Sebenarnya, ini merupakan tempahan dari seorang rakan yang berkhidmat di UTHM, Batu Pahat sebagai goodies di hari lahir anak daranya. Pada mulanya saya buat dua adunan pada malam Ahad lepas, rupanya tak cukup pulak jadi saya tambah lagi satu adunan esok paginya. Alhamdulillah, ada lebih untuk dimakan-makan. Sesiapa yang minat dengan kek coklat tu, saya rasa ini antara yang terbaik dan mudah pula nak membuatnya. Resepi asal dari Mem Besar yang setia di Kongsi Resepi Facebook boleh tengok di sini. Minta izin MB kongsi pula di sini. Terima kasih ya, Mem Besar, banyak dah timba ilmu dari MB, hanya Allah swt yang membalas budi baik MB yang murah hati. Adunan ini boleh juga dibakar di dalam loyang yang bersaiz sesuai.

Bahan-bahan:
  • 2 biji telur
  • 1 1/2 cwn gula kastor
  • 1 cwn minyak masak
  • 1 1/2 cwn susu cair/ sejat
  • 1 st coffee emulco/ nescaffe segera
  • 2 cwn tepung gandum*
  • 1/2 cwn serbuk koko*
  • 1 1/2 st soda bikarbonat*
  • 1 st serbuk penaik*
  • 1/2 st esen vanilla

Cara-cara:

  1. Ayakkan semua bahan bertanda*.
  2. Campurkan susu cair dan coffee emulco, ketepikan.
  3. Panaskan ketuhar 160 - 170'C. Susun cawan kertas atas loyang.
  4. Pukul telur sehingga kembang, masukkan gula dan pukul lagi.
  5. Masukkan pula minyak, pukul lagi hingga sebati.
  6. Gunakan spatula atau senduk kayu, masukkan no 2 dan no 1 berselang seli sambil digaul sehingga habis. Masukkan esen vanilla dan gaul atau kacau hingga sebati.
  7. Tuangkan adunan memenuhi setengah cawan kertas dan bakar 25 minit atau hingga masak. Cucuk dengan lidi untuk menguji kek. Bila telah sejuk, bolehlah dihias mengikut citarasa anda.

Kawan saya meminta konsep pink & love seperti yang saya pernah buat sebelum ini.. malas nak fikir katanya... hehehe..

Ini merupakan tempahan dari Kak Ana yang pernah menempah cheese tart sebelum ini. Dia kata sedap.. sedap.. sampai tempah lagi sekali, kali ni lagi banyak dari yang lepas... terima kasih kak Ana. Terima juga tempahan dari kawan sekerja, Zura, terima kasih, Zura.


Saya turut menerima tempahan tart shell, yang ini tempahan dari Ayu, tempahan minit terakhir, nasib baik sempat nak disiapkan kalau tidak hampalah Ayu sebab dia datang dari jauh untuk ambil tempahan ni. Terima kasih, Ayu.

Post a Comment

11Comments

Blog ini merupakan blog peribadi. Segala tulisan di dalamnya merupakan pengalaman sendiri atau pandangan peribadi Sk terhadap sesuatu produk, makanan atau perkhidmatan. Sk juga tidak bertanggungjawab sekiranya anda tidak mendapat kualiti produk, makanan atau perkhidmatan sebagaimana apa yang dinyatakan di dalam blog ini.

Segala komen yang dituliskan di sini adalah di bawah tanggungjawab pengomen sendiri. Untuk sebarang pertanyaan, anda boleh menghantar email kepada serikanditanahjauhar@gmail.com

Terima kasih

  1. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  2. wahh..makin maju bisnes akak sorang ni..he..he..
    Alhamdudillah..syukur...

    ReplyDelete
  3. Alhamdulillah semakin maju bisnes, akak tumpang gembira gak. Cupcake tu nampak mengamcam lah, kalau akak nak buat nanti akak kopipes dari Sari je lah ya, thanks

    ReplyDelete
  4. Kak Aidah, silakan kak, sedap, moist keknya lagilah selepas sehari..

    ReplyDelete
  5. sedapnya kek chocolate moist cupcakes tu.. tq akak share resepi..

    ReplyDelete
  6. ur most welcome, Lia, nt cuba tau... sedap.. lg2 kalu spread ngan CG..

    ReplyDelete
  7. Alhamdulillah, Ila... rzeki yg dibukakan pintunya oleh Allah swt

    ReplyDelete
  8. kalau pos...tak hancur berderai ke cupcakes tu...

    ReplyDelete
  9. Kak Kam, yg ni tak pos.. tuan punya duduk dekat taman blkg umah sy jer... hehehe

    ReplyDelete
Post a Comment

#buttons=(Ok, Go it!) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Check Now
Ok, Go it!