DARI TART SHELL KE TART NENAS - Alam Sari Di Tanah Jauhar

DARI TART SHELL KE TART NENAS


ASSALAMUALAIKUM wbt

AIK! Dah nak raya ke? Tetiba jer ada tart nenas dalam balang... hehehe.

Sebenarnya ini projek bidan terjun pada Sabtu lepas, dah lama saya membeli inti atau jem nenas di Nenasi ketika berkunjung ke Kuantan akhir tahun lepas.
Menurut seorang teman jem nenas di sini sedap, maklumlah ini kawasan pertanian nenas, namanya pun Nenasi, kan.. hehe. Memang dah lama berangan-angan nak membuat tart nenas. Percaya atau tidak saya tak pernah membuat sendiri tart nenas ni. Jadi semasa membuat tart shell tu, rasa macam tak sempat pula nak tunggu bakar semua tart shell sebab nak berkejar menghantar anak ke kelas tuisyen. Saya terfikir untuk mencari acuan tart mould yang kecil untuk dijadikan base untuk tart nenas saya. Cari punya cari tak terjumpa, aduhai tak tahulah kat mana saya sumbat, almaklum rumah besar sangat... hik.. hik.. hik. Lepas tu terjumpa acuan semprit. Sudahnya, jadilah tart nenas gulung. Wahhhhh! Bukan main suka lagi Yaya dapat makan tart nenas hari tu. Berketul-ketullah juga ditelannya dan siap jadi kudapan sambil menonton tv esoknya. Mulutnya tak habis-habis memuji sedap.. huhu... kembang hati bonda... hek.. hek.

8 comments:

  1. Wah tak nenas.. Suka cookies nie dalam bentuk apa pun tapi... yang pastinya yang sedap lah kan..
    Nak sebalang!

    ReplyDelete
  2. Assalam akak,wah da tart nenas kat sini,mesti sedaplah tu kak,sbb tu la yaya mkn bykkan,pandai mama dia buat,xyah tggu raya kan kak,dolu2 kalu nak mkn sekut nih time raya jer,skang nih bila2 teringin jer leh terus buat..

    ReplyDelete
  3. yus..aku nak jugak sebalang..heheheh

    ReplyDelete
  4. Selamat pagi kak..sedapnya tart..raya ni boleh order ni hehheee..

    ReplyDelete
  5. mas suka tart nenas...
    sedapnya..
    mak mas selalu buat time raya....

    ReplyDelete
  6. kak sari.. pandainyer.. tun xpenah wat tat nenas. xsuka sgt makan bsikut tart nih, tp kene bljr buat sbb in laws suka.

    ReplyDelete
  7. tu dia....
    kak yus..menjadi ko..cun gile tart mu...
    kalau nak ikut versi ayu pi search kat tat nanas tenggaroh..
    ayu pun guna acuan semperit gak

    ReplyDelete
  8. masa tak raya mmg best dpt mkn sekut2 raya..sebalang pun rasa tak puas mkn.. klau masa raya rasa2 sikit jer.. boleh oder tart nenas la lepas ni sari..

    ReplyDelete

Blog ini merupakan blog peribadi. Segala tulisan di dalamnya merupakan pengalaman sendiri atau pandangan peribadi Sk terhadap sesuatu produk, makanan atau perkhidmatan. Sk juga tidak bertanggungjawab sekiranya anda tidak mendapat kualiti produk, makanan atau perkhidmatan sebagaimana apa yang dinyatakan di dalam blog ini. Segala komen yang dituliskan di sini adalah di bawah tanggungjawab pengomen sendiri.
Untuk sebarang pertanyaan, anda boleh menghantar email kepada serikanditanahjauhar@gmail.com
Terima kasih