ASSALAMUALAIKUM...
AGENDA wajib setiap kali balik kampung adalah menerjah Pekan Sabtu, Kuala Ketil. Pekan Sabtu ni sama jugalah macam pasar malam yang ada di seluruh Malaysia ni cuma bezanya ia berlangsung di sebelah pagi sehinggalah hampir petang. Saya pun tak pasti pukul berapa mereka mula pacak tiang dan cabut tiang khemah meniaga tu, hehehe. Yang paling saya suka di Pekan Sabtu ni ialah mencari benda-benda yang pelik, tak kiralah apapun. Kalau nampak pelik sikit atau tak pernah tengok pasti saya akan bertanya dalam loghat orang utara yang amat sumbang sekali bunyinya... hiks.
Saya terberhenti di depan gerai seorang kakak yang menjual buah Setol (disebut loghat utara SETOI) Mula tu saya tak perasan ejaan buah ini S E T O L. Mati-mati saya baca S E N T U L. Dalam hati saya, oooooo.. macam ini rupanya buah sentul. Lepas tu, barulah ER beritahu saya yang ni namanya buah setoi. Saya tanya kakak yang jual buah ni, berapa lama buah ni bertahan? Dia bagitahu lama, dalam lima hari boleh tahan. Disebabkan masa tu baru hari Sabtu dan saya rancang nak balik pada hari Khamis, jadi saya tanyalah lokasi-lokasi lain tempat kakak ni berniaga. Kakak ni bagitahu, hari Khamis boleh cari dia kat Sungai Petani dan hari Rabu kat Baling. Malangnya, saya pulang ke JB pada hari Rabu, jadi tak dapatlah nak merasa buah yang dikatakan manis dan dibawa dari Siam ni. Apa nak buat, tak ada rezeki, jadi tak dapatlah saya tunjukkan isi kat dalamnya tu. Rasa macam menyesal pulak tak dibeli terus masa tu juga sebab asalnya nak balik hari Khamis jadi ingat sempatlah pergi ke Baling hari Rabu tu.. :-(
SETOL SIAM |
Buah Setol XL... 1kg RM6... urmmm, mesti ada yang kata... jakunnya dia ni tak kenal buah setol kan... huhuhu |
berkilat-kilat cengkerangnya.. tapi ni selepas basuhla... sebelum tu berlumpur, comot bukan main.. suka sangat main lumpurlah dia ni.. |
gambar kredit dari blog http://www.kakyong.com/2011/11/hati-hati-bila-makan-siput-sedut.html |
tu diaaaaaa.. dah siap masak lemak keladi lagi, kredit gambar http://roslana06.blogspot.com/2010/11/siput-sedut-masak-lemak-keladi.html |
"Ini lala," walaupun rupa pakcik tu nampak garang dengan misai melintang ular sawanya tapi dia tak sombong melayan pertanyaan pelanggan.
"Ooooo.. ni lala jugaka? Selalu yang panjang-panjang sikit tu lala.." Ceh! Dah orang bagitahu lala, hang ketegaq jugak tu pasai pa..
yang saya belajaq.. ini dia lala, pakcik... |
Saya berfikir-fikir tang mananya yang retak.. tapi takpalah.. saya tanya pakcik tu sekilo berapa dia jual lala tu. Tapi maaflah, saya dah lupa sekilo berapa, sebabnya...
betullah... RETAK SERIBU... cuba tengok corak kat cengkerang dia tu.. |
Pakcik tu terus mencedok lala dan letak atas timbang, "yang ni kira RM3, sebab tak pernah makan. Nanti balik rumah, ketuk serai, cili api, boh ja tak payah boh garam, gula, ajinomoto suma. Air pun toksah boh, nanti dia punya air, garam, ajinomoto suma akan kuaq sendighi. Nanti elok dah terbukak semua kulit dia tutop api, kalau tak nanti isi dia kecut balik." bersungguh-sungguh pakcik ni menerangkan sambil tangannya tergawang-gawang. Kalau ada orang kat kiri kanan, penat jugak nak mengelak tu, huhu... terbaeklah pakcik!!
Errrr... Sebab tulah saya lupa berapa harga sekilo, sebab pakcik tu tak bagi saya beli sekilo... hehehe.
Sampai rumah, lepas bersihkan lala tu, saya terus ketuk serai dan tumbuk cili api dalam 15 tangkai. Saya tambah bawang putih 3 ulas yang saya pecah-pecahkan dan cincang kasar. Tumislah semua bahan tu sekejap dan terus masukkan lala. Bila semua cengkerang dah terbuka terus jer matikan api dan betul kata pakcik tu, tak payah letak garam, gula semua tu sebab rasanya dah lengkap. Lain kali saya nak beli 'Retak Seribu' untuk praktikkan cara masakan yang sama, dah tak perlulah nak letak macam-macam sos lepas nikan. Terima kasihlah pakcik atas ilmu yang diberi.
isinya lebih tebal dari lala 'Retak Seribu'.. sedap saya ratah macam tu jer.. |
saya pernah mkn sentul tu masa zaman sekolah, skrg tak pernah jumpa lg. hikhik..
ReplyDeleteBuah setul ke sentul? akak belasah je buah sentol, sedap isinya, masam manis kan?
ReplyDeleteBetul la tu retak seribu namanya (walaupun baru akak tau baca dr sini..hehe) sebab kulitnya tu kan retak seribu.
Kakak pun tak pernah jumpa buah setol tu Yus. Lala yg kilat pun kakak tak pernah jumpa dan makan tapi yg retak seribu tempat kita memang banyak.
ReplyDeleteDekat Puteri Pan sepinggah kecik 18 ringgit Yus hari itu kakak makan.
dua2 lia x penah jumpa..baik buah setoi @ retak seribu.... buah setoi tu nampak sedap lah kak...
ReplyDeleteselalunya yg retak seribu tu yg kami panggil lala kan..
ReplyDeleteyg kecik tu kami panggil remis..
ah dah keliru dah...
tapi dulu masa duduk selayang, mama suka masak sos cili lala ni.. dap betul!!!!
Dah lama tak makan lala....betoi tu sari. Senang nak masak lala nih...sebijik mcm masak di rumah. Tapi sari kan bijak masak, leh pelbagaikan resipi lala ni nanti.
ReplyDeleteBuah setoi tu sedap manis. Kat utara depa suka buat jerok. Tak pun, suka menyicah garam belacan pun sedap.
Salam dear SAri....
ReplyDeleteNak tanya sikit...sebenarnya Sari ni orang Kedah ker? Orang JB? Dah confuse sekejap nih!