ENTAH kenapa keterujaan Seri Kandi mencanak-canak tingginya apabila melihat kawan-kawan menayangkan Biskut Cheese Cadbury ini sebagai promosi jualan di mukabuku. Yang peliknya, tengok biskut-biskut raya yang lain tak heran pula. Coklat cadbury comel sebiji-sebiji bertenggek atas biskut tu betul-betul membuat SK terliur. Dah namapun promosi mana mungkin disertakan dengan resepi. Maka gigihlah SK menggoogle dan hati SK terus tertarik resepi dari blog Chef Zack Zachoes yang jauh di Tawau, Sabah. Sejak diperkenalkan dengan blog ini oleh seorang teman sekerja, blog chef berhati waja ini memang selalu menjadi halwa mata SK. Pendek kata memang banyak sangat ilmu yang dikongsikan chef yang sebenarnya berlatarkan pendidikan dalam bidang elektrik ni, hebat betullah Chef Zack nikan.
Namun, hasrat
Biskut Cheese Cadbury
Sumber : Chef Zack & fb Zalieda Zaliedana
Bahan A
- 180gm mentega
- 80gm shortening (SK tak letak pasal tak ada)
- 90gm gula icing (SK letak 5 sudu besar)
- 1 biji kuning telur
- 1 sudu makan esen vanila
- 70gm cream cheese (SK letak 160gm)
- SK tambah 1 sudu makan strawberry emulco dan sedikit pewarna pink
Bahan
B
- 400gm tepung gandum
- 80gm tepung jagung
- SK tambah 3 sudu besar tepung red rose
Bahan C
- 1 botol coklat Cadbury - 200 pcs (simpan dalam peti sejuk sebelum digunakan untuk mudahkan kerja)
- putih telur, untuk sapu
Cara
membuatnya:
1. Pukul Bahan A hingga sebati dan kembang.
2.
Masukkan Bahan B. Gaul rata. Cara SK, masukkan tepung jagung dan tepung red rose dulu, kemudian masukkan sebahagian tepung gandum. Uli sambil tambah tepung gandum sedikit-sedikit sehingga menjadi doh yang lembut dan tak melekat di tangan. Kalau dah tak melekat jer berhenti letak tepung. Biar adunan lembab-lembab tapi tak melekat.
3. Rehatkan selama 15-30 minit di dalam peti
sejuk untuk senang terap.
4. Canai doh di antara dua kepingan plastik kemudian potong atau terap adunan mengikut saiz dan ketebalan
lebih kurang coklat Cadbury dan bakar dalam oven yang telah dipanaskan terlebih
dahulu selama 15 minit dgn suhu 150-160C, api atas-bawah, rak tengah (note: 5 minit terakhir tu pusingkan tray untuk pembakaran
sekata).
5. Keluarkan tray, sapu sedikit putih telur atas biskut dan letakkan coklat cadbury. Bakar lagi
5 minit hingga bawah dan keliling biskut kelihatan perang, guna api atas-bawah,
rak paling bawah.
6. Sejukkan atas redai sebelum disimpan dalam bekas
kedap udara berlayerkan baking paper (untuk serap lebihan minyak).
Selamat mencuba :-)))))
p/s Boleh tolong SK tak.. tolong sikitttttttttttt jer.. tolong pergi ke link INI dan tekan like gambar SK yang ada kat situ ya... tolonglah.. tolonglah... tolonglahhhhhhhhhhhh!!!
p/s Boleh tolong SK tak.. tolong sikitttttttttttt jer.. tolong pergi ke link INI dan tekan like gambar SK yang ada kat situ ya... tolonglah.. tolonglah... tolonglahhhhhhhhhhhh!!!
Assalam Sari, adusss terguda sungguh dgn sekuk ni, mesti sedap n mewah coklat, kalo kat umah akk sebelum jadi biskut dah tinggal balang coklat huhuhu,
ReplyDeleteIshh...saya sangat kagum dengan akak....
ReplyDeletewah kak..menu baru yer,sedapnya ngan coklat cadbury tu..
ReplyDeleteBiskut ni dah tyg kat Zaliedana blog kan? Org rajin bolehlah buat, kita ni mmg takde seni sgt psl biskut.
ReplyDeleteNak jwb kemusykilan SK tu, dulu2 masa kat Kajang, kakpb mmg jual kuih kat sekolah cikgu fahmi. Selalu buat kuih cara. Dah pindah sabah kan hampir 5 tahun, gantung acuan ler. Mmg biasa buat tapi dah bertahun acuan dlm almari. Faham tak?
Nak try nak try...fenomena kukis nie dah menyerang!
ReplyDeleteTQ seri..satu masa dulu pernah cari resepi biskut ni tp x de dan lps tu lama2 lupa. Bolehlah cuba resepi yg ini pula.
ReplyDeletesalam.. buat berair mulut di pagi2 puasa ni.. erm, kita tahu biskut tunjuk je kak.. nak buat x pandai
ReplyDeleteAlahai kalau buat ni mesti anak2 suka.
ReplyDeleteakak belum mula buat apa pun lagi...igt esok baru nak pi beli segala bahan2..
ReplyDeleteAssalam kak..klo nk nmpk cantik x menggerutu prmukaan bskut tu,akak bkar dlu tnpa cklt lma cikit.pastu wak klr n bru ltak cklt n bakar lagi..
ReplyDeletekak Zana fahmi..sy xltk rcp kat blog lagi kak..lma gile xupdate blog kak.hihi.ltak rcp kat fb ja..
utk yg nk try bskut nih leh la g bli cklt cadbury yg blang kat mydin sbb weekend baru ni sy g bli lgi..omakkk aiii murahhh u..ade ofer..
assalamualaikum..
ReplyDeletesalam kenal.. saya baru follow kat sini.. nampak biskut ni tadi kat umah my kuali kak rose.. :) terus singgah.. :)
nampak menggiurkan biskut sini.. sbb ada coklat..
Ni yang buat Lin rasa gigih nak buat kuih raya even dalam pantang pon (*______*)" Kongsi resepi banyak-banyak sikit kak.
ReplyDeleteOh cantik dan teruja jugalah kakak tengok. Coklatnya boleh tahan lamalah kalau boleh masuk balang macam tu ye... Kakak takut lembik je dgn suhu biasa.
ReplyDeleteyeay ada resepi!!! boleh terai!!! thank you akak!!
ReplyDeleteHamboiiii dah siap dah kuih raya dia leh arr dtg raye nnt ek hehheheh :)
ReplyDeleteNak carik penerap pn Jenuh..huhu
ReplyDeleteMane Nak beli ye KAk..huhu..sy Dh Jenuh mencari penerap bentuk gitu..xjmpe
ReplyDeletefollow me back:)
ReplyDelete