Assalualaikum...
KERABU mangga antara kerabu yang menjadi pilihan Sk setiap kali ke kedai tomyam. Dulu.. Sk memang tak pandai nak buat kerabu mangga ni. Bukan tak pandai apa, macam tak reti nak sagat mangga.
Satu hari tu, Sk membuang rasa malu bertanya kepada kakak yang kerja menyagat mangga di kedai tomyam cara nak sagat mangga tu supaya cantik teraut.. Lepas tu barulah Sk faham.
Dah selalu jugak sebenarnya buat kerabu mangga ni. Bahan yang paling asas dalam penyediaan kerabu mangga mestilah mangga muda. Tapi jangan terlalu muda, agak-agak separuh masak tulah yang sedap dijadikan kerabu. Selain tu, bawang merah yang dimayang, cili padi dicincang, jus limau nipis dan gula secukup rasa.
Kalau nak lebih variasi, bolehlah tambah sos ikan, tomato ceri, udang geragau kering kasar atau kacang tanah dipanggang.
Resepi Kerabu Mangga Mudah
2 biji mangga separuh masa disagat panjang
1 biji bawang merah dimayang
4 - 5 tangkai cili padi cincang
2 tbs jus limau nipis
1 tbs rata gula pasir
Tomato ceri dibelah
Gaulkan semuanya dan bolehlah dihidangkan.
sedapnya..masam-masam pedas gitu.
ReplyDeleteJanjiKita
Paling suka kita buat kerabu bila time puasa..sangat suka, buat meratah aje hehehe
ReplyDeleteBaru juga menikmati juadah kerabu elam epal muda.
ReplyDeletehuwaaaa berderet2 orang buat kerabu mangga..
ReplyDeleteAzhan: yummy sedap
ReplyDeleteCampur bunga kantan dihiris nipis.
ReplyDelete