RESEPI RENDANG KERANG BY WANAKAMAL

Seri Kandi Tanah Jauhar
4

 Rendang Kerang by @wanakamal_79


INGREDIENTS:

1. 2 Genggam Cili Api Hijau (Kampung)

2. 2 Labu Bawang Besar.

3. 5 Ulas Bawang Putih.

4. 2 Inci Halia Muda.

5. 2 Inci Lengkuas Muda.

6. 2 Inci Kunyit Hidup.

7. 5 Batang Serai.

8. Cawan Air.

9. Bahan-Bahan Lain

10. 1/2 Cawan Minyak Masak.

11. 2kg Kerang, Size Sederhana.

12. 1 Santan Ayam Brand 200ml

13. 200ml Air

14. 10 Urat Kacang Panjang.

15. 4sdb Kerisik Kelapa.

16. Garam.

17. Daun Kunyit.


PREPARATION:

1. Kisar bahan-bahan dan ketepikan

2. Di dalam kuali panas, masukkan bahan kisaran,santan ayam brand dan air. Gaul

sebati

3. Masukkan isi kerang dan masak.

4. Kemudian, masukkan, kacang Panjang dan kerisik kelapa. Tambahkan sedikit

garam.

5. Gaul dan siap memasak.

Post a Comment

4Comments

Blog ini merupakan blog peribadi. Segala tulisan di dalamnya merupakan pengalaman sendiri atau pandangan peribadi Sk terhadap sesuatu produk, makanan atau perkhidmatan. Sk juga tidak bertanggungjawab sekiranya anda tidak mendapat kualiti produk, makanan atau perkhidmatan sebagaimana apa yang dinyatakan di dalam blog ini.

Segala komen yang dituliskan di sini adalah di bawah tanggungjawab pengomen sendiri. Untuk sebarang pertanyaan, anda boleh menghantar email kepada serikanditanahjauhar@gmail.com

Terima kasih

  1. Zaman duduk di kampung dulu, tiap kali raya kami pergi pantai Jeram, kutip kerang dan buat rendang kerang time raya.

    ReplyDelete
  2. baru pertama kali dgr rendang kerang.. unik ni

    ReplyDelete
  3. menggodanya... enak dimakan dgn nasik lemak ni.. hmm

    ReplyDelete
Post a Comment

#buttons=(Ok, Go it!) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Check Now
Ok, Go it!