Rendang Kerang by @wanakamal_79
INGREDIENTS:
1. 2 Genggam Cili Api Hijau (Kampung)
2. 2 Labu Bawang Besar.
3. 5 Ulas Bawang Putih.
4. 2 Inci Halia Muda.
5. 2 Inci Lengkuas Muda.
6. 2 Inci Kunyit Hidup.
7. 5 Batang Serai.
8. Cawan Air.
9. Bahan-Bahan Lain
10. 1/2 Cawan Minyak Masak.
11. 2kg Kerang, Size Sederhana.
12. 1 Santan Ayam Brand 200ml
13. 200ml Air
14. 10 Urat Kacang Panjang.
15. 4sdb Kerisik Kelapa.
16. Garam.
17. Daun Kunyit.
PREPARATION:
1. Kisar bahan-bahan dan ketepikan
2. Di dalam kuali panas, masukkan bahan kisaran,santan ayam brand dan air. Gaul
sebati
3. Masukkan isi kerang dan masak.
4. Kemudian, masukkan, kacang Panjang dan kerisik kelapa. Tambahkan sedikit
garam.
5. Gaul dan siap memasak.
Zaman duduk di kampung dulu, tiap kali raya kami pergi pantai Jeram, kutip kerang dan buat rendang kerang time raya.
ReplyDeleteTentulah sedap
ReplyDeletebaru pertama kali dgr rendang kerang.. unik ni
ReplyDeletemenggodanya... enak dimakan dgn nasik lemak ni.. hmm
ReplyDelete