MESTI KLIK

MESIN TEKAN CRUST TART

MESIN TEKAN CRUST TART
PEMBERITAHUAN : Sebarang pertanyaan atau tempahan mesin tart dan sebagainya hendaklah diajukan melalui sms dan whatsapp sahaja ke talian 0127844524. Terima kasih.

Wednesday, August 6, 2014

DAGING MASAK KURMA KAK FIDA

ASSALAMUALAIKUM...

JUJURNYA Sk bukannya pandai sangat memasak. Perlu jugak Sk jelaskan tentang ni sebab ramai yang ingat Sk ni pandai memasak. Malu tau. Sk ni masih peringkat belajar lagi. Adalah sesuatu yang amat berbeza antara tahu memasak dengan pandai memasak. Sk? Bolehlahhhh, hehehe. Blog inipun wujud bukannya seratus peratus tentang masakan. Sk pulak bukanlah kategori manusia yang rajin nak membuka dua tiga blog sekaligus. Dari memasak, makan di luar, jalan-jalan dan bisnes semuanya disumbat dalam Alam Sari di Tanah Jauhar ini. Haaaa, tu pun tak mampu nak update hari-hari.

Dan.. Sk pun bukannya jenis manusia yang terlalu rajin nak meneroka luasnya dunia maya ini. Baca pun blog yang sama aje. Dan tak semestinya blog masakan. Sk suka baca blog yang berkisar tentang cerita blogger tersebut. Cara penceritaan juga memainkan peranan. Asalkan jangan nak mengumpat keji orang lain, orang buat semua salah, kita buat semua betul. Sk suka blogger yang tak membesar diri. Badan besar tak apa, jangan besar kepala. Dahlah besar kepala, itu batu lagi duduk dalam. Kalau batu permata tak apa, boleh buat batu cincin, hehehe. Blog politik pun Sk jarang baca kecuali bila ada isu besar. Itupun bila kawan yang duduk depan mata ni cakap, barulah teringat nak buka, hihi. Blog retis?? Kalau ada mood laaarrrr.. huhuhu.

Apabila telah dicop sebagai blogger masak, Sk tidak tahu adakah sebenarnya memang menjadi satu kesalahan jika kita tidak menyatakan link mana kita mendapatkan resepi (jika resepi yang dipaparkan bukan resepi ori diri sendiri). Tetapi rasa macam tak beretika pulak kalau Sk tak menyatakan sumber resepi Sk, hehehe. Lainlah resepi tu datang dari ibu atau nenek moyang Sk yang sememangnya tidak memiliki blog sendiri. Dan, yang sebenarnya Sk malu sebab Resepi Daging Masak Kurma ni Sk ambil dari Kak Fida dari myresepi. Malu sebab Sk tak kenal sangat yang mana satu Kak Fida. Adakah beliau merupakan seorang blogger masak sekarang? Jadi, kepada sesiapa yang mengenali Kak Fida atau Kak Fida sendiri mencemar duli singgah di Alam Sari ini, Sk mohonkan agar dapat menghalalkan resepi ini yang Sk kongsikan di sini. Maaf, Sk tak dapat nak `link` kan post ini dengan resepi asal sebab Sk gunakan tablet untuk 'update' blog hari ini.

Apa yang boleh Sk nyatakan, daging masak kurma resepi Kak Fida ini adalah mabeles dan pernah mendapat pujian di kalangan ipar duai Sk bila Sk menghidangkannya bersama nasi tomato di rumah mertua. Ramai yang bertanyakan Sk resepinya kerana kelainan rasanya. Kalau nak tahu macam mana, anda boleh cuba resepi ini sendiri di dapur anda.


Daging Masak Kurma
Resepi : Kak Fida
Sumber : myResepi
Jumlah hidangan : 10 orang

Bahan-bahan:

Bahan Kisar :

7 tangkai lada hijau
3 biji tomato
10 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
3 tangkai daun ketumbar
3 hiris halia muda

Bahan lain :

1 kg daging goreng# (rebus dulu jika perlu)
5 sb rempah kurma
1 cwn susu sejat
Air rebusan daging secukupnya
minyak secukupnya
garam secukup rasa

Cara-cara:

1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan-bahan kisar hingga garing. Sk tambahkan dua batang serai diketuk, kulit kayu manis, sedikit cengkih dan biji pelaga serta sekuntum bunga lawang semasa menumis. Tumis hingga wangi.

2. Masukkan daging yang direbus bersama air rebusan secukupnya. Masak hingga mendidih dan daging empuk. Gaul rata.

3. Apabila daging sudah empuk, barulah masukkan susu sejat dan garam. Masak lagi hingga mendidih dan hendaklah sentiasa dikacau.

4. Apabila telah mendidih, bolehlah ditutup api dan dihidangkan.

#Daging goreng di sini adalah merujuk kepada nama panggilan daging tersebut kerana ada sesetengah negeri menyebut daging goreng atau daging kari.

7 comments:

  1. Selalu juga dgr nama kak fida...kak fida...pun x berapa kenal kak...hehe...
    Sedap pulak nmpk ketupat palas tu...hehe

    ReplyDelete
  2. Raya kali ini kakak belum jumpa masak kurma tau SK
    Macam nak buat utk berbuka hari ini pulak... tengoklah kalau rajin:)

    ReplyDelete
  3. sedapnyer..
    salam aidilfitri
    maaf zahir n batin

    ReplyDelete
  4. nampak sedap Seri. Baru masak kurma semalam guna rempah kurma timbang ADAMI beli kat Muar ari tu.

    ReplyDelete
  5. sedapnya daging masak kurma..lama tak mkn..

    ReplyDelete
  6. Ni kak fida myresipi yg ada menu asam pedas ayam & ayam masak ungkep ke?

    ReplyDelete
  7. Halo Bloger! Gabung yuk!! di myTasteIndonesia.com!!!

    Banyak blog yang telah menjadi anggota dan mendapatkan keuntungan dari publikasi di situs kami. Tambahkan blog Anda di link ini: http://www.mytasteindonesia.com/tambahkan_blog_anda

    Bila ada pertanyaan jangan sungkan untuk hubungi kami di:
    info@mytasteindonesia.com

    Terima kasih,
    Salam myTaste Indonesia,
    Immanuel Kabuhung

    ReplyDelete

tak nak komen???
urmmmm.. malaslah nak cerita lagi :)))))

BORA OMBAK

Assalamualaikum... MAJLIS perkahwinan antara Ellyz dan Auzaie ini berlangsung di Bora Ombak,  Putrajaya pada 16 Julai lalu. Awal-awal lagi ...