MESTI KLIK

Sahabat Seri Kandi

Pada-Mu Ku Bersujud

Pada-Mu Ku Bersujud

MESIN TEKAN CRUST TART

MESIN TEKAN CRUST TART
PEMBERITAHUAN : Sebarang pertanyaan atau tempahan mesin tart dan sebagainya hendaklah diajukan melalui panggilan, sms dan whatsapp sahaja ke talian 0127844524. Terima kasih.

Labels

aaron aziz aboo acar ady putra aidiladha aidilfitri ais krim apa cerita apam apom arab art street asam pedas asyura award ayam bali Bandung Batam BelangaSatu belasungkawa belimbing bengkel berkelah bihun biskut raya blogger bloglist blueberry BMI boat noodle Boboiyot bola Bono boycott buah bubur bulan burasak burger cake in jar cendawan cendol cerita bersiri chocolate lava churros Cik Lang coconut shake coklat cookies cookies & ginger cream puff cucur cuti jumaat cutiecakemaker daging diabetes doa donut drama drama bersiri durian embun evaros fear factor malaysia fettucinne filem GA goreng gulai kawah gunung kinabalu gyoza hari lahir hidayah hotel ikan ikan bakar Ilham Iman itik jalan-jalan jeruk Johor jus kacang kad kaki kambing kangkung Kapten Zaharie karaoke kari kasut keju kek kek cawan keluarga Kemahkotaan kenangan kentang kepala kerang kerutub ketam kisah pelajarku kucing kuey teow kuih melayu kuih tradisi kurma laksa laksa janggus lala lawak legoland legoland water park lembu lemon lempeng lepat link best lobster lontong love u mr arrogant macaron madu makan makanan laut mangga MAS masakan barat maulid meatball medan mee melaka merdeka mesin MH17 minuman mistik monopod muffin Munduk murtabak muzium myChef Mykad nangka nasi nasi ayam nasi padang nenas ngeteh no label novel nukilan untuk teman nutella ombre oreo page Pak Chu Pak Itam panduan pasta pastri pau pavlova Pekanbaru Penang pencuci mulut pengantin penne petua pie pie maker pisang pizza pod Ponti popiah premix promo pulut racun rahsia rainbow cake ramadan ramadhan raya red velvet rendang resepi adigun resepi ibu Riau rock roselle roti roti canai roti jala rumah terbalik sabah safee sali saja salam salam maulid sambal sandwich sardin sate sayur sejarah selfie semur seram SeriKandi Cintaku siput soto sotong spaghetti sup swans cream puff tagged tapai tart tauhu tayar tazkirah teater Teluk Kumbar telur tempahan tempoyak terbang tetel thailand tinggi tmj tomato tomyam tortilla tudung tulang Tunku Jalil twisties ubi udang ulangtahun perkahwinan ulasan buku untuk dijual upin ipin villa nabila wang western wheels wordless wednesday yang popular Yaya zonan

Search Alam Sari

Loading...

Monday, October 5, 2015

PETUA SAMBAL BELACAN SEDAP

  Assalamualaikum...
 
Masakan 'feberet' ER dari air tangan mak mertua
Kari ikan
berkali-kali dia suruh saya masak
kari ikan macam ibu
kadang jadi
selalunya tidak
kui kui
penat belajar
dan bertanya
tapi tetap tak sama
 
 
Bila dia tahu
Sk tapau kari ikan ibu
laju jer dia ke kedai
cari ikan untuk digoreng
sebenarnya sejak dulu pun
kami adik-beradik
jarang makan ikan goreng
apa ikan dalam gulai
tulah dia
tak adanya nak berkawan dengan ikan goreng
tapi dengan ER
kalau masak kari ikan
*gulai ikan
mesti ada ikan goreng
kalau masak kari ayam
*gulai ayam
mesti ada ayam goreng
kalau masak sambal ayam pun
nak ada ayam goreng
sampai Sk naik pening
masak kari daging pun
*gulai daging pun
nak kena ada daging goreng kicap
 
*asam pedas
 
 
Goreng Ikan tiga ekor
Seekor ER
Seekor Iman
Seekor bagi kucing
hehehehe 
 
 
Kalau ada kari
wajib ada sambal belacan
Sk dulu pernah baca
petua sambal belacan sedap
semua bilangan cili kena ganjil
biasanya Sk buat
5 tangkai cili hidup
dan 11 tangkai cili padi
atau 
3 tangkai cili hidup
7 tangkai cili padi
yang penting
bilangan mesti ganjil
belacan bakar garing
atau goreng tanpa minyak
atau dengan sedikit minyak
memang mengancam habis
diet pun tolak tepi
kenyang perut suka hati
:)))))
 

3 comments:

  1. Petua baru buat kakak ni SK sebab biasa kakak tak pernahnya mengira berapa banyak..

    ReplyDelete
  2. assalamualaikum sari....akak pun kalau buat sambal belacan mensti nak kira berapa sbb nak kn no ganjil tu...anak2 pun selalu tanya jawabnya petua sbb nak sedap la...:)

    ReplyDelete
  3. Kz suka kalau cili, belacan digoreng dulu, sedap!!

    ReplyDelete

tak nak komen???
urmmmm.. malaslah nak cerita lagi :)))))

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Anda Sukakan Ini?