MESTI KLIK

Sahabat Seri Kandi

Pada-Mu Ku Bersujud

Pada-Mu Ku Bersujud

MESIN TEKAN CRUST TART

MESIN TEKAN CRUST TART
PEMBERITAHUAN : Sebarang pertanyaan atau tempahan mesin tart dan sebagainya hendaklah diajukan melalui panggilan, sms dan whatsapp sahaja ke talian 0127844524. Terima kasih.

Labels

aaron aziz aboo acar ady putra aidiladha aidilfitri ais krim apa cerita apam apom arab art street asam pedas asyura award ayam bali Bandung Batam BelangaSatu belasungkawa belimbing bengkel berkelah bihun biskut raya blogger bloglist blueberry BMI boat noodle Boboiyot bola Bono boycott buah bubur bulan burasak burger cake in jar cendawan cendol cerita bersiri chocolate lava churros Cik Lang coconut shake coklat cookies cookies & ginger cream puff cucur cuti jumaat cutiecakemaker daging diabetes doa donut drama drama bersiri durian embun evaros fear factor malaysia fettucinne filem GA goreng gulai kawah gunung kinabalu gyoza hari lahir hidayah hotel ikan ikan bakar Ilham Iman itik jalan-jalan jeruk Johor jus kacang kad kaki kambing kangkung Kapten Zaharie karaoke kari kasut keju kek kek cawan keluarga Kemahkotaan kenangan kentang kepala kerang kerutub ketam kisah pelajarku kucing kuey teow kuih melayu kuih tradisi kurma laksa laksa janggus lala lawak legoland legoland water park lembu lemon lempeng lepat link best lobster lontong love u mr arrogant macaron madu makan makanan laut mangga MAS masakan barat maulid meatball medan mee melaka merdeka mesin MH17 minuman mistik monopod muffin Munduk murtabak muzium myChef Mykad nangka nasi nasi ayam nasi padang nenas ngeteh no label novel nukilan untuk teman nutella ombre oreo page Pak Chu Pak Itam panduan pasta pastri pau pavlova Pekanbaru Penang pencuci mulut pengantin penne petua pie pie maker pisang pizza pod Ponti popiah premix promo pulut racun rahsia rainbow cake ramadan ramadhan raya red velvet rendang resepi adigun resepi ibu Riau rock roselle roti roti canai roti jala rumah terbalik sabah safee sali saja salam salam maulid sambal sandwich sardin sate sayur sejarah selfie semur seram SeriKandi Cintaku siput soto sotong spaghetti sup swans cream puff tagged tapai tart tauhu tayar tazkirah teater Teluk Kumbar telur tempahan tempoyak terbang tetel thailand tinggi tmj tomato tomyam tortilla tudung tulang Tunku Jalil twisties ubi udang ulangtahun perkahwinan ulasan buku untuk dijual upin ipin villa nabila wang western wheels wordless wednesday yang popular Yaya zonan

Search Alam Sari

Loading...

Thursday, April 21, 2016

SAMBAL TOTOK

Assalamualaikum...
 
HARI yang paling Sk tunggu-tunggu setiap minggu adalah hari khamis.
Sejak kerajaan Johor mengumumkan
dan mengembalikan Jumaat dan Sabtu
sebagai hari kelepasan am Negeri Johor,
hari Khamis menjadi hari yang paling membahagiakan
kerana waktu pulang ditetapkan pada jam 3.30 petang..
 awal satu jam setengah dari biasa.. syok gilerrr!
 
Tapi, tulah sahaja yang syok
sebab hari Jumaat akan menjadi hari yang paling sibuk.
 Dari celik biji mata ada sahaja kerja rumah yang perlu dibereskan.
Kena buat semua laju-laju
kerana di sebelah malamnya,
akan menghantar Iman ke kelas tuisyen pula
bersambung sampai hari Sabtu.
Bertabah sahajalah.. huhuhu.
 
Haaa... ni cerita malam tadi.
Atas permintaan Iman yang nak sangat makan nasi panas-panas
dengan sambal ikan bilis ni.
Dia belajar makan sambal ni dari kawan sekolahnya..
"sedap sangat bonda," kata Iman.
Sk pun suruhlah minta resepi.
Rupanya kata kawan fb, Sue.. ianya mirip kepada sambal totok.
Oooo.. patutlah sedap..
makan nasi sah-sah dua pinggan baru puas katanya.. huhu.
 
 
Amboiii.. bukan main kasar lagi Iman menumbuk cilinya tu.
Bak komen kawan-kawan fb,
macam kain percalah,
macam nak buat selimutlah.. gitu.
Tapi rata-rata komen kata, yang kasar-kasar nilah yang sedap..
sungguhlahhhh!!
 
Kawan Iman cuma beri senarai bahan
dan cara.. sukatannya kita agak-agaklah ya.
di bawah ni sukatan cara Sk
Sk percaya ramai yang tahu dan biasa buat sambal ni
tapi mesti ada jugak segelintir yang baru nak mencuba
macam Sk ni jugaklah..
dah 41 tahun
baru pandai buat sambal totok
atchummmm!!
 
Sambal Totok
 
1 mangkuk ikan bilis dibersihkan dan digoreng (ketepikan)
3 labu bawang besar *
4 ulas bawang putih*
1 mangkuk kecil cili padi*
Bahan bertanda * ditumbuk dahulu tapi  jangan terlalu lumat
minyak gorengan ikan bilis tadi untuk menumis
2 sb air asam jawa
secubit ajinomoto
 
Caranya :
Panaskan minyak bekas gorengan ikan bilis tadi.
Tumiskan bahan-bahan yang ditumbuk hingga naik bau dan wangi serta pecah minyak.
Masukkan ikan bilis dan air asam jawa
kacau rata-rata
masukkan ajinomoto.. kacau lagi
sedia untuk dihidang.
 
Tak perlu tambah gula dan garam
sebab rasa ikan bilis yang sudah cukup masin
dan manis dari air bawang yang kita tumbuk tu.
 
Jumpa esok...
Wassalam.
 

5 comments:

  1. Kecur pulak air lioq ni! tp malas pulak nak masak... ni nak g tapau jer!

    ReplyDelete
  2. Ohhh.... sambal ini memanglah tak boleh tumbuk lumat
    Betullah iman buat ni
    Kakak selalu juga buat sambal ni.

    ReplyDelete
  3. Kalau akak jumpa sambal totok ni mau tiga pinggan nasi bertambah SK 😀😂

    Pandai iman makan sambal ye..

    ReplyDelete

tak nak komen???
urmmmm.. malaslah nak cerita lagi :)))))

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Anda Sukakan Ini?