PERUT & BABAT LEMBU MASAK LEMAK CILI PADI

Seri Kandi Tanah Jauhar
3

ASSALAMUALAIKUM wbt

YANG ini bukan saya masak, ambil dari rumah ibu. Perut dan babat datangnya dari lembu korban nenek saudara. Alhamdulillah, kali ini bukan saja dapat daging, tapi dapat kaki, perut dan babat. Memang feberet punya harta karun tu. Resepi rasanya samalah macam orang lain masak lemak cili padi. Bagi keluarga kami orang Johor ni, masak lemak cili padi menggunakan bawang. Masa makan tu, ada juga terjumpa daun limau purut.

Apa bezanya perut dan babat? Perut ni agak licin strukturnya, manakala babat pulak yang strukturnya macam tuala tu. Sebenarnya dua-dua ni bukan kegemaran, kalau ada saya makan, kalau tak ada, saya tak cari. Tapi kalau sup kaki lembu... aihhhhhh... memang tak toleh kanan kiri.. hihi. Layan gambar jerlah ya..

Post a Comment

3Comments

Blog ini merupakan blog peribadi. Segala tulisan di dalamnya merupakan pengalaman sendiri atau pandangan peribadi Sk terhadap sesuatu produk, makanan atau perkhidmatan. Sk juga tidak bertanggungjawab sekiranya anda tidak mendapat kualiti produk, makanan atau perkhidmatan sebagaimana apa yang dinyatakan di dalam blog ini.

Segala komen yang dituliskan di sini adalah di bawah tanggungjawab pengomen sendiri. Untuk sebarang pertanyaan, anda boleh menghantar email kepada serikanditanahjauhar@gmail.com

Terima kasih

  1. Sup perut pun sodap!! Akak suka...tapi di usia sekarang kena kurangkan...

    ReplyDelete
  2. sari..akak suka sangat perut/babat masak lemak cili api tu..sedap sangat..campur pulak dengan rebung..wala..meleleh air liur dah ni..

    ReplyDelete
  3. Kak Anie, betul Kak Anie, tak boleh makan banyak, kolesterol tinggi tu..

    Kak Erna, alah.. akak cakap pasal rebung lak, adoiii.. lama tak makan tu..

    ReplyDelete
Post a Comment

#buttons=(Ok, Go it!) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Check Now
Ok, Go it!