CARA BUAT SAMBAL BELACAN KELANTAN YANG SEDAP - Alam Sari Di Tanah Jauhar

CARA BUAT SAMBAL BELACAN KELANTAN YANG SEDAP

 Assalamualaikum...

BILA Blogger Masakan Nombor Satu Malaysia berkongsikan resipi Sambal Belacan Kelantannya baru-baru ini, Sk sangat teruja untuk mencubanya. Tapi, disebabkan asyik terlupa singgah ke kedai untuk membeli lada merah dan limau kasturi, terbantutlah rancangan nak makan Daging Salai Masak Lomak Stail Nogori dengan Sambal Belacan Kelantan. Boleh sahaja nak derhaka cuma guna cili padi dan limau nipis yang ada stok di peti tapi sebab Sk nakkan rasa yang sama dengan Kak Azie buat, Sk bersabar sehingga lengkap bahan-bahannya. Dah beli bahan kelmarin, malas pulak melanda, lalu semalam petang Sk gagahkan jua, dapatlah disantap bersama lebihan daging masak lemak tu. Ternyata memang sedap dan berbaloi untuk dicuba.


Sambal Belacan Kelantan 
Sumber : Azie Kitchen 

Bahan A:
2 biji bawang merah 
1 ulas bawang putih 
1 ½ inci belacan - 15 gram (Sk guna sebatang belacan Sabah)

Bahan B:
3 tangkai cili merah 
30 tangkai cili api hijau
2 sudu besar cuka
10 biji limau kasturi - 40 gram jus
6 sudu besar gula pasir
2 sudu kecil garam
1 ½ biji kulit limau kasturi - buang biji
Sedikit ajino moto - opsyenal

Cara cara:
Bakar bahan A di atas api sehingga wangi. 

Kemudian kisar bersama jus limau kasturi dan cuka sehingga lumat. Nota: jangan masukkan air.

Masukkan cili. Kisar kasar secara sekejap sekejap (pulse). Masukkan sedikit dahulu garam dan gula.

Akhir sekali masukkan kulit limau kasturi dan kisar sekali atau 2 pulse sahaja. Sesuaikan rasa dan masukkan garam dan gula secukupnya.


Buat rencah nasi goreng pun, sedap ni!




11 comments:

  1. nampak menyelerakan gak tu, makan dengan nasi panas-panas berlauk kampung...fuhhh

    ReplyDelete
  2. Okay esok buat, sebab harini tak masak hahahahaha

    ReplyDelete
  3. belacan sabah datang dalam bentuk batang ke? tak pernah pulak ammi tengok

    ReplyDelete
  4. INSTEAD OF GETTING A LOAN,, I GOT SOMETHING NEW
    Get $5,500 USD every day, for six months!

    See how it works

    Do you know you can hack into any ATM machine with a hacked ATM card??
    Make up you mind before applying, straight deal...

    Order for a blank ATM card now and get millions within a week!: contact us
    via email address::{Universalcardshackers@gmail.com}

    We have specially programmed ATM cards that can be use to hack ATM
    machines, the ATM cards can be used to withdraw at the ATM or swipe, at
    stores and POS. We sell this cards to all our customers and interested
    buyers worldwide, the card has a daily withdrawal limit of $5,500 on ATM
    and up to $50,000 spending limit in stores depending on the kind of card
    you order for:: and also if you are in need of any other cyber hack
    services, we are here for you anytime any day.

    Here is our price lists for the ATM CARDS:

    Cards that withdraw $5,500 per day costs $200 USD
    Cards that withdraw $10,000 per day costs $850 USD
    Cards that withdraw $35,000 per day costs $2,200 USD
    Cards that withdraw $50,000 per day costs $5,500 USD
    Cards that withdraw $100,000 per day costs $8,500 USD

    make up your mind before applying, straight deal!!!

    The price include shipping fees and charges, order now: contact us via
    email address:::::: {Universalcardshackers@gmail.com}
    Whatsapp:::::+31687835881
    ®

    ReplyDelete
  5. Join yuk di chanelku yang seger...
    banyak film terbaru yang memanjakan mata loh...

    STREAMING NONTON BOKEP GRATIS ..!!
    Kumpulan BOKEP Terlengkap Terbaru Terpopuler & Ter-Update By SUKABOKEP

    SUKABOKEP

    BOKEP INDO NGENTOT ASIK

    BOKEP BARAT NGENTOT MANTAP

    BOKEP JEPANG NGENTOT NIKMAT

    BOKEP KOREA NGENTOT PUAS

    FILM SEMI NGENTOT SERU

    SKANDAL ARTIS, MODEL, SELEBGRAM TERBARU 2020

    ReplyDelete

Blog ini merupakan blog peribadi. Segala tulisan di dalamnya merupakan pengalaman sendiri atau pandangan peribadi Sk terhadap sesuatu produk, makanan atau perkhidmatan. Sk juga tidak bertanggungjawab sekiranya anda tidak mendapat kualiti produk, makanan atau perkhidmatan sebagaimana apa yang dinyatakan di dalam blog ini. Segala komen yang dituliskan di sini adalah di bawah tanggungjawab pengomen sendiri.
Untuk sebarang pertanyaan, anda boleh menghantar email kepada serikanditanahjauhar@gmail.com
Terima kasih