Assalamualaikum...
LAUK makan malam semalam tapi sebenarnya daging ni dah diperap sejak hari Jumaat. Cadangnya nak bakar untuk makan malam hari Jumaat tu tapi Pak Inche pulak Tapau Ikan Bakar Tip Top. Jadi, Sk pospone nak bakar hari Sabtu, tapi hari Sabtu pulak, Pak Inche masak Koey Teow Goreng, sudahnya.. semalamlah daging ni dibakar. Bukan bakar pun, panggang atas Grill Pan jer, hahahaha.
Untuk pencicahnya, Sk buat air asam budu. Ada orang letak belacan dalam air asam tapi Sk suka letak budu, paling senang tuang terus dari botol, hehehe. Kalau belacan nak kena bakar lagi, semerbak, malas nak layan bau belacan, hehehe.. yang penting cili padi kena banyak barulahhhhhh 👍👍👍👍👍
Daging Bakar
300 gram Daging Lembu, peraplah ikut citarasa masing-masing
Sk perap guna sos perapan daging yang Sk beli di Kedah
Bakar atau panggang sehingga masak, kemudian hiris nipis, panggang semula sekejap sahaja
Air Asam
1/2 bawang besar (potong dadu)
segenggam cili padi (hiris)
1 Tomato (potong dadu)
1 tbs pes asam jawa adabi
1tbs gula pasir
1 tbs budu
1 tangkai daun ketumbar
1/2 cawan air
2 biji limau nipis ambil jusnya
Gaulkan semua hingga sebati, sedia untuk dihidangkan
Kita harini nak buat gak kak, tapi Laki plak beli tulang gearbox, sekali permintaan dia, sup tulang merah plak adoii..menjajor belek resepi ni...
ReplyDeletesedapnya...lapar trus tgk menu daging bakar tu
ReplyDeleteni ala² daging rimau menangis ni.. hehehehe
ReplyDeleteAssalamualaikum.. wah, teliur pulak tengok menu ni...
ReplyDeleteDaging tu sedapnya... Terliur lak
ReplyDeleteIsh..kenapalah kamu kijam SK... Huwaaaa
ReplyDeleteDaging tu... Kalau harimau yang nampak oun mau nangis nih.. Huwaaa
Ingatkan daging harimau menangis...kah!
ReplyDeleteIsh ish sedapnyaa
ReplyDeletenampak sedap daging bakarnyaa
ReplyDeletesedapnya. adoi.. terliur la.
ReplyDeleteFuhhhh. fuhhhhh.. dapppnyaaa
ReplyDeleteterliur tgk ni ... huhuhu
ReplyDeletedapatkan jackpot yang besar hanya di IONQQ
ReplyDeleteWA: +855 1537 3217
Terliur tengok gambar tu. Lagi sedap Kena dengan pencecahnya
ReplyDeleteNamapak sedap tu ha...nak buat laa...
ReplyDelete