Assalamualaikum...
SEMENJAK dua ni, dah tak berapa rajin nak makan di luar setiap hari Jumaat. Sendiri akan tawarkan diri untuk memasak walaupun dah penat baring buat kerja rumah. Alang-alang dah duduk rumah, kita sediakan malam malam sekali walaupun boleh jer nak suruh Pak Inche tapau makanan di pasar malam Uda.
Disebabkan dah ada lauk Kari Ikan Merah dan Sambal Kupang pemberian ibu semalam, Sk tambahkan Sotong Goreng Kunyit. Kalau ikutkan tekak Sk ni, cukup dah dua lauk tu tapi sebab kenangkan tak ada ikan goreng, jadi kita tambahkan lauk sotong. Lagipun sotong ni dah lama nau nau dalam peti ais, lebih baik dimasak cepat.
Sk cuma tumiskan halia dan bawang putih, masukkan sotong, serbuk kunyit dan garam. Kemudian campak bawang besar dipotong bulat dan cili padi. Kalau ada daun kari, boleh campak masa menumis bawang putih dan halia tu, tapi dah nak maghrib, malas pulak nak keluar. Pokok pun dah nak tidur, kesian pulak nak dikejut 😅
Kari Ikan ibu, Sk dah pesan, sekeping jer cukup ikannya. Diam-diam, ditambah lagi sekeping. Sk buat-buat tak nampak aje masa ibu tambah tu.
Pak Inche siap suruh belajar buat kari ikan macam ibu. Aduhai, tak cukup sedap lagi kari akuuuuu 😂 Penangan kari ibu, hampir bocor periuk nasi, pakkal mengenangkan malas nak masak nasi lain untuk bekal Iman esok.
Tak masam sangat pulak dah Sambal Kupang ibu ni. Semalam masam betul gara-gara ibu letak tiga keping asam gelugor. Tak ada sambal belacan pun tak apa sebab dah ada sambal tumis ni. Kalau kat Kuala Ketil pun, selalunya kari dan sambal selalu berganding 😍.
Hurmmm.. macam ada yang kurang.. apa ek???
🤔
🤔
🤔
🤔
🤔
🤔
🤔
🤔
🤔
🤔
🤔
🤔
🤔
🤔
🤔
🤔
🤔
Remaja purba
kala, nak kena ada ikan kering atau ikan masin. Ikan
kepala dua gelama kering ni beli di
Tanjung Dawai masa bos Iman kirim belacan tu, hahaha. Selalu ikan kering Sk simpan dalam peti sejuk tapi nanti jadi keras kematu dan tak sedap bila nak makan. Jadi sekarang, simpan dalam tupperware jer dalam suhu bilik. Nak makan, cuci dan goreng, baru sedap dan berselera sikit.
Syukur selalu ❤️
Tanjung dawai memang syurga ikan kering!
ReplyDeleteNampak sedap2 belaka
ReplyDeleteUih...Kari SK tak cukup sedap lagi ka?
ReplyDeleteNampak kari SK pecah minyak berlinang dah..Saja PI nak nak jadi menantu yang baik.Pandai ambil hati mak mentua
masakan sotong goreng kunyit mudah mudah je. Sedap tu kalau ditambah daun kari. Bau kari naik.
ReplyDeleteMungkin air tangan mak lain sikit rasanya. Kena berguru tu nampaknya kak. Hihi
ikan kering sekarang memang ada masalah,, isi dalam peti keras, isi kat luar je rosak.
ReplyDelete