MESTI KLIK

Sahabat Seri Kandi

Pada-Mu Ku Bersujud

Pada-Mu Ku Bersujud

Labels

aaron aziz aboo acar ady putra aidilfitri ais krim apa cerita apam arab asam pedas award ayam bali Bandung Batam BelangaSatu belasungkawa belimbing bengkel bihun biskut raya blogger bloglist blueberry BMI Boboiyot bola Bono boycott buah burasak burger cake in jar cendawan cerita bersiri chocolate lava Cik Lang coconut shake coklat cookies cookies & ginger cream puff cucur cuti jumaat cutiecakemaker daging diabetes doa donut durian embun fear factor malaysia fettucinne filem GA goreng gulai kawah gunung kinabalu gyoza hari lahir hidayah ikan ikan bakar Ilham Iman itik jalan-jalan jeruk Johor jus kacang kad kaki kambing Kapten Zaharie karaoke kari kasut keju kek kek cawan keluarga kenangan kentang kepala kerang kerutub ketam kisah pelajarku kucing kuey teow kuih melayu kuih tradisi kurma laksa laksa janggus lala lawak legoland legoland water park lembu lemon lempeng lepat link best lobster lontong love u mr arrogant macaron makan makanan laut mangga MAS masakan barat maulid meatball medan mee melaka merdeka mesin MH17 minuman mistik monopod muffin Munduk murtabak myChef Mykad nangka nasi nasi ayam nasi padang nenas ngeteh no label novel nukilan untuk teman nutella ombre oreo page Pak Chu Pak Itam panduan pasta pastri pau pavlova Pekanbaru Penang pencuci mulut pengantin penne petua pie pie maker pisang pizza pod Ponti premix promo pulut racun rahsia rainbow cake ramadan ramadhan raya red velvet rendang resepi adigun resepi ibu Riau rock roselle roti roti canai roti jala rumah terbalik sabah safee sali saja salam salam maulid sambal sardin sayur sejarah selfie semur seram SeriKandi Cintaku siput soto sotong spaghetti sup swans cream puff tagged tapai tart tauhu tayar tazkirah Teluk Kumbar telur tempahan tempoyak terbang tetel tinggi tomato tortilla tudung tulang twisties ubi udang ulangtahun perkahwinan untuk dijual upin ipin villa nabila wang western wheels wordless wednesday yang popular Yaya zonan

Search Alam Sari

Loading...

Monday, December 24, 2012

SAMBAL TOMAT

ASSALAMUALAIKUM...

ANDA gilakan sambal? Saya, ya.. saya penggila sambal. Sebutlah apa jenis sambal pun saya memang suka dan makan banyak. Sukar saya nak beritahu yang manakah sambal yang paling saya gila sekali sebab semua saya suka dan boleh makan banyak sambal dalam satu masa. Makcik yang jaga kantin kolej pun tahu saya hantu sambal.. ha.. tadi kata gila ni dah jadik hantu pulak.. hehehe.
Resepi sambal tomat ini saya jumpa hasil menyelongkar dapur Kak Ida yang sekarang ini berada jauh di kampung orang putih tu. Memang best sambal tomat ni dan dah banyak kali saya buat. Yang tak bestnya bila dah kena sambal tomat ni saya selalu terlupa hendak kurangkan makan. Dan lagi kalau ada sambal tomat ni saya memang tak pandang dah lauk lain. Laju jer menyuap tak toleh kiri-kanan dah.. terukkan.. memang teruk.. dasar si penggila sambal. Sambal tomat ini merupakan sejenis sambal dari Jawa dan biasa disediakan di Restoran Minang atau Nasi Padang Asli. Kalau pergi Restoran Minang atau Nasi Padang tak ada sambal ni kira macam tak acilahkan.. minyak yang berlinang tu perlu supaya sambal dapat direnih lama dan tidak kering atau hangus di kuali. Tapi janganlah sampai berkuah minyak pulak ya, karang makin membiak pulak lemak, hehehe. Sambal ini juga boleh digunakan untuk masakan ringkas lain seperti nasi goreng, sambal ayam, daging, atau seafood dan sebagainya.

Sambal Tomat
Sumber : Koleksi 1001 Resepi

Bahan-bahan:
10 biji cili padi
2 biji cili merah
1 biji tomato
1 biji bawang merah, hiris nipis (saya gunakan bawang besar)
belacan, sebesar ibu jari
garam, gula, msg secukup rasa

Cara membuatnya:
Panaskan sedikit minyak, masukkan hirisan bawang dan goreng sebentar (jangan garing). Sementara itu tumbuk lain-lain bahan seperti menumbuk sambal belacan. Masukkan bahan tumbuk ke dalam kuali (yang ada bawang tadi) dan terus menggoreng semua bahan sehingga menaikan aroma dan sedikit garing....rasanya haruslah pedas manis....sedaaap...

p/s terlebih rajin post dua entri hari ini.. sebenarnya silap teknik masa publish.... jadi jangan pening kalau entri bertukar-tukar hari ini ya ;-)))))


10 comments:

  1. kalau balik penang mmg mak mertua AK buat mcm ni lah..makan ngan kari ikan...pehh sedap

    ReplyDelete
  2. Kalau ada ulam lagilah Sari memang tak ingat berapa pinggan dah masuk perut...

    ReplyDelete
  3. Sambal tomat ni memang enak makan dgn ikan goreng dan nasi putih panas. Cukup la tu, itu jer dah boleh tambah 2,3 pinggan.

    ReplyDelete
  4. Sedapnya makan dgn nasi panas2 dan ada pulak ikan masin,mmg makan bertambah.

    ReplyDelete
  5. sari ..
    melampauuuu tayangan kali nie..dh terasa2 kesedapanye nie..aiisshhh:)

    ReplyDelete
  6. AsSalam, salam perkenalan. first time jenguk blog Puan.

    sambal tomat memang sedap, oleh kerana tak boleh makan belacan banyak.. saya gantikan belacan dgn ikan bilis goreng. .. rasanya tetap sedap.. puan cuba laa.

    Laila

    ReplyDelete
  7. Salam Sari...ini semua boleh menambahkan berat badan...heheheh

    ReplyDelete
  8. tun pun hantu sambal! 1st time dgr nama tomat nih. hihi

    ReplyDelete
  9. rasanya macam pernah makan...memang sedap ni...dan juga tahan lama kan.

    ReplyDelete

terima kasih kerana sudi mengomen... jangan mengomel sudahlah ya.. hihihi

DEMI MASA

MENGHITUNG HARI

Anda Sukakan Ini?