ASSALAMUALAIKUM...
ANDA gilakan sambal? Saya, ya.. saya penggila sambal. Sebutlah apa jenis sambal pun saya memang suka dan makan banyak. Sukar saya nak beritahu yang manakah sambal yang paling saya gila sekali sebab semua saya suka dan boleh makan banyak sambal dalam satu masa. Makcik yang jaga kantin kolej pun tahu saya hantu sambal.. ha.. tadi kata gila ni dah jadik hantu pulak.. hehehe.
Resepi sambal tomat ini saya jumpa hasil menyelongkar dapur Kak Ida yang sekarang ini berada jauh di kampung orang putih tu. Memang best sambal tomat ni dan dah banyak kali saya buat. Yang tak bestnya bila dah kena sambal tomat ni saya selalu terlupa hendak kurangkan makan. Dan lagi kalau ada sambal tomat ni saya memang tak pandang dah lauk lain. Laju jer menyuap tak toleh kiri-kanan dah.. terukkan.. memang teruk.. dasar si penggila sambal. Sambal tomat ini merupakan sejenis sambal dari Jawa dan biasa disediakan di Restoran Minang atau Nasi Padang Asli. Kalau pergi Restoran Minang atau Nasi Padang tak ada sambal ni kira macam tak acilahkan.. minyak yang berlinang tu perlu supaya sambal dapat direnih lama dan tidak kering atau hangus di kuali. Tapi janganlah sampai berkuah minyak pulak ya, karang makin membiak pulak lemak, hehehe. Sambal ini juga boleh digunakan untuk masakan ringkas lain seperti nasi goreng, sambal ayam, daging, atau seafood dan sebagainya.
Sambal Tomat
Sumber : Koleksi 1001 Resepi
Bahan-bahan:
10 biji cili padi
2 biji cili merah
1 biji
tomato
1 biji bawang merah, hiris nipis (saya gunakan bawang besar)
belacan, sebesar ibu
jari
garam, gula, msg secukup rasa
Cara membuatnya:
Panaskan
sedikit minyak, masukkan hirisan bawang dan goreng sebentar (jangan garing).
Sementara itu tumbuk lain-lain bahan seperti menumbuk sambal belacan. Masukkan
bahan tumbuk ke dalam kuali (yang ada bawang tadi) dan terus menggoreng semua
bahan sehingga menaikan aroma dan sedikit garing....rasanya haruslah pedas
manis....sedaaap...
p/s terlebih rajin post dua entri hari ini.. sebenarnya silap teknik masa publish.... jadi jangan pening kalau entri bertukar-tukar hari ini ya ;-)))))
kalau balik penang mmg mak mertua AK buat mcm ni lah..makan ngan kari ikan...pehh sedap
ReplyDeleteKalau ada ulam lagilah Sari memang tak ingat berapa pinggan dah masuk perut...
ReplyDeleteSambal tomat ni memang enak makan dgn ikan goreng dan nasi putih panas. Cukup la tu, itu jer dah boleh tambah 2,3 pinggan.
ReplyDeleteSedapnya makan dgn nasi panas2 dan ada pulak ikan masin,mmg makan bertambah.
ReplyDeletesari ..
ReplyDeletemelampauuuu tayangan kali nie..dh terasa2 kesedapanye nie..aiisshhh:)
Sedapnya sambal basah2 mcm ni sari
ReplyDeleteAsSalam, salam perkenalan. first time jenguk blog Puan.
ReplyDeletesambal tomat memang sedap, oleh kerana tak boleh makan belacan banyak.. saya gantikan belacan dgn ikan bilis goreng. .. rasanya tetap sedap.. puan cuba laa.
Laila
Salam Sari...ini semua boleh menambahkan berat badan...heheheh
ReplyDeletetun pun hantu sambal! 1st time dgr nama tomat nih. hihi
ReplyDeleterasanya macam pernah makan...memang sedap ni...dan juga tahan lama kan.
ReplyDelete