MESTI KLIK

Sahabat Seri Kandi

Pada-Mu Ku Bersujud

Pada-Mu Ku Bersujud

Labels

aaron aziz aboo acar ady putra aidilfitri apa cerita apam asam pedas award ayam bali Bandung Batam BelangaSatu belasungkawa belimbing bengkel bihun biskut raya blogger bloglist blueberry BMI Boboiyot bola Bono boycott buah burasak burger cake in jar cendawan cerita bersiri coconut shake coklat cookies & ginger cream puff cucur cuti jumaat cutiecakemaker daging diabetes doa donut durian embun fear factor malaysia fettucinne filem GA goreng gulai kawah gunung kinabalu gyoza hari lahir hidayah ikan ikan bakar Iman itik jalan-jalan jeruk Johor kad kaki kambing Kapten Zaharie karaoke kari keju kek kek cawan keluarga kenangan kentang kepala kerutub ketam kisah pelajarku kucing kuey teow kuih melayu kuih tradisi laksa laksa janggus lala lawak legoland legoland water park lembu lemon lempeng lepat link best lobster lontong love u mr arrogant macaron makan makanan laut MAS masakan barat maulid meatball medan mee melaka merdeka mesin minuman mistik muffin myChef Mykad nangka nasi nasi ayam nasi padang ngeteh no label novel nukilan untuk teman ombre oreo page Pak Chu Pak Itam panduan pasta pastri pau pavlova Pekanbaru Penang pencuci mulut pengantin penne petua pie pie maker pisang pizza premix promo pulut racun rahsia rainbow cake ramadan ramadhan raya red velvet rendang resepi adigun resepi ibu Riau roselle roti roti canai roti jala rumah terbalik sabah safee sali saja salam salam maulid sambal sayur sejarah semur SeriKandi Cintaku siput soto sotong spaghetti sup swans cream puff tagged tapai tart tauhu tayar tazkirah Teluk Kumbar telur tempahan tempoyak terbang tetel tinggi tomato tortilla tudung tulang twisties ubi udang ulangtahun perkahwinan untuk dijual upin ipin villa nabila wang western wheels wordless wednesday yang popular Yaya zonan

Search Alam Sari

Loading...

Friday, July 19, 2013

REMPAH KERUTUB NURANI SPICE... CITARASA ASLI MUDAH DISAJI

ASSALAMUALAIKUM...


APABILA Seri Kandi mula menjadi saudagar rempah dan mencadangkan rempah kerutub ini kepada kebanyakan pelanggan SK, ramai yang bertanyakan SK, apa sebenarnya dan macam mana rasanya masak kerutub tu.  Kerutub atau disebut juga kerutup atau kerutuk ini sebenarnya adalah makanan pantai timur. Biasanya daging selalu dipilih apabila memasak kerutub. Selain daging, ayam juga boleh digunakan tetapi ayam yang paling sesuai ialah ayam kampung atau boleh juga guna ayam hutan, itik atau itik serati. Ini kerana, dagingnya liat dan tidak mudah pecah kerana kerutub biasanya perlu dimasak dalam tempoh yang lama.
Antara bahan-bahan dan rempah ratus yang perlu disediakan untuk memasak kerutub ini adalah rempah ratus seperti kulit kayu manis, bunga lawang, buah pelaga, bawang besar, bawang merah,  bawang putih, halia, lengkuas dan rempah kerutub yang khas. Lepas tu, kena pula sediakan air asam jawanya, serainya, daun pandan, kerisik, santan, garam, gula, pak ajilah dan daun nangka. Hah.. macam-macamkan, belum masak SK dah pengsan, hehehehe.



Rempah kerutub ini adalah antara rempah yang terlaris sekali dalam jualan SK, letak lima, lima habis, letak sepuluh, sepuluh habis. Ada beberapa lagi rempah yang laris dan sedap yang akan SK kongsikan nanti ya. Kepada tauke Ann, harap jangan pening kepala dengan kerenah akak yang macam-macam ni ya, huhuhu... Siapa sangkakan, daripada senarai bahan yang SK tulis di atas tu, Nurani Spice ini telah berjaya mencipta satu inovasi rempah yang begitu autentik dan memudahkan kita semua. Dengan harga yang amat berpatutan sekali iaitu RM3.50, anda boleh menyediakan satu hidangan yang lazat untuk seisi keluarga dalam jangkamasa sekejap sahaja.. memang tak sempat berpeluh pun di dapur tau.

Untuk masakan kerutub ini, anda cuma perlu sediakan ayam atau daging (tak perlu pakai ayam kampung, ayam bandar pun boleh), air, santan dan kerisek.  Yang lain tu semua dah siap dalam rempah Nurani ini. Garam dan gula itu ikut andalah kalau suka lebih masin atau manis tapi bagi SK memang dah cukup rasanya. Bulan-bulan puasa ni memang sesuai masak guna rempah ni sebab tak perlu takut termasin atau termanis. Pada pendapat SK, rempah ini memang sangat sesuai untuk wanita berkerja, surirumah pun apa salahnya tambah-tambah lagi dalam bulan ramadan ni macam-macam yang nak dibuat sedang tenaga berkurangan jadi apakata dapatkan rempah kerutub dari Nurani Spice ini. Anda pasti puas hati!! SK sangat puas hati tauuuu.. Mudah! Cepat! Lazat!!!!

kerutub ayam yang SK masak menggunakan rempah Nurani Spice.. masih dalam kuali, hehehehe
Jika berminat, anda bolehlah menghubungi tauke rempah ini Ann di 012-7815546 atau menghubungi SK sendiri di 012-7799705. Selain rempah kerutub, Nurani Spice juga mengeluarkan rempah **rendang, rendang tok, asam pedas, kari daging, kari ayam, kurma, tomyam, sweet sour, sambal tumis, kuah kacang, sup ekor, kari massamman, kuzi, gulai kawah, gulai nasi dagang dan baryani serta kerisek.

** Bergantung kepada stok

Lihat masakan lain SK menggunakan rempah premix :-)

Rendang Ayam Premix Nurani Spice
Kuzi Kambing Premix Nurani Spice

lihat video di bawah...


8 comments:

  1. kak...mcm nak try...tunjuk la semua rempah yg akak jual...senang bangat gini...sekali harung masaknya...itu yg suka tu...:-)

    ReplyDelete
  2. Alahai...kat supermarket takder ker kak. Saya nie bukannya apa...nak spare untuk raya nanti...heheheheh. Maklumlah..weekend jer ada kat rumah. So, siapkan rempah, santan kotak dan kerisek, siapkan ayam dalam freezer. Kalau ada tetamu yg last minute inform tu, dah boleh masak marvelous macam nie kan.

    ReplyDelete
  3. Tak nak masukkan dalam pasaran ke SK? Kalau boleh di pasar tani Skudai ke senang sikit kakak nak tengok..

    ReplyDelete
  4. Salam taukee sari hihi...
    Kak Kamu Ni Teringin Itik Huhuh Dah 3thn X Dpt Mkn, Nnti Nk Bela Kat Kebun Laaa

    ReplyDelete
  5. tergugat jugak tengok ayam bebanyak dalam post ni :p

    ReplyDelete
  6. SK mau kerutuk n briyani leh teringin lak nk cuba yummy yummy nampak nyer :D..

    ReplyDelete
  7. Sari, kak zu pun belum cuba lagi huhuhuhu

    ReplyDelete
  8. SK...masa mula nak masak tu akak was2 juga, tgk resipi kt kotak tu, takde pun bawangnya. Ahh..ikut mcm biasa masak gulai kawah. Tapi kakpb guna semua utk 1/2 kg daging sb suka pekat2. Ada lg dlm periok tu, panaskan je bila nak mkn. Nanti tulislah kat blog, masak ni tak perlu bwg dll. Rasa tak lari pun, cuma kakpb dah biasa dgn rasa gulai kawah Kelantan.

    ReplyDelete

terima kasih kerana sudi mengomen... jangan mengomel sudahlah ya.. hihihi

DEMI MASA

MENGHITUNG HARI

Anda Sukakan Ini?