JAMUAN HI-TEA PELAJAR TAHAP 3

Assalamualaikum... 

CERITA petang semalam,  Sk telah diundang menghadiri satu majlis hi-tea anjuran Pelajar Kursus Penyediaan dan Pembuatan Makanan Tahap Tiga di kolej tempat Sk mengajar.  Untuk pengetahuan program ini merupakan salah satu pendedahan secara langsung latihan amali sebelum masing-masing akan menjalani praktikal di hotel selama enam bulan. 

Tiga gerai disediakan mewakili tiga kaum utama di negara kita iaitu Melayu, Cina dan India.
Menu untuk Stall Melayu ialah Roti Jala, Sate Daging dan Ayam, Pulut Panggang, Agar-agar Soya dan Onde-onde Labu.

Sejak tengahari dah kelihatan beberapa pelajar sibuk menyediakan kelengkapan untuk membakar sate. Semerbak baunya sampai ke pejabat, kahhhhh.

Satenya besar, tidak lokek rempah namun sedikit bergaram dibeberapa bahagian.
Pulut Panggang intinya sedap tapi kena praktis lagi memasak dan memanggang pulut.
Onde-onde labu dan jelly soya sedap cuma Sk terlupa ambil gambar roti jala, hehehe.

Stall Masakan Cina menghidangkan Taufufa, Fritata Egg, Chicken Wantan dan Beef Spring Roll.

Semua sedap kecuali Taufufa yang belum cukup set.


Bagi peminat masakan India tentu suka sebab di sini ada capatiiiii.

Capati digulung dan berinti.
Ada candy kelapa, ayam tandoori dan vadei.. yey!


Hiasan ni mengingatkan Sk dengan Hotel Rasa Sayang, hehehe.
Dah tutup pun hotel tu.


Macam seronok jer kerjanya kan.. makan.. makan.. makan.

sehingga jumpa lagi di cerita makan yang lain.
Wassalam.

1 comment:

Blog ini merupakan blog peribadi. Segala tulisan di dalamnya merupakan pengalaman sendiri atau pandangan peribadi Sk terhadap sesuatu produk, makanan atau perkhidmatan. Sk juga tidak bertanggungjawab sekiranya anda tidak mendapat kualiti produk, makanan atau perkhidmatan sebagaimana apa yang dinyatakan di dalam blog ini. Segala komen yang dituliskan di sini adalah di bawah tanggungjawab pengomen sendiri.
Untuk sebarang pertanyaan, anda boleh menghantar email kepada serikanditanahjauhar@gmail.com
Terima kasih