Assalamualaikum...
AYAM Padprik ni Sk masak untuk dikawankan dengan Daging Masak Kicap semalam. Dalam rumah ni semua orang suka masak padprik, Sk lagilah suka sebab nak masak pun senang giler.
Kalau masak Ayam Padprik ni kuah kena lebih. Kalau beli kat kedai tomyam pun nanti pesan dorang kuah nak lebih. Tapi tak boleh lupa pernah minta ayam padprik dekat dua kedai berlainan ni, bila kita cakap nak kuah lebih yang datang tu macam gulai.. Sabo ajelah.
Ayam Padprik
Bahan-bahan
Ayam dipotong kecil2
2- 3 ulas bawang putih cincang
1 labu bawang besar potong baji
2 tbs sos tomato
2 tbs sos tiram
3 tbs sos cili
1/2 tbs sos ikan
5 -7 tangkai cili padi
1 tbs gula pasir
2 - 3 helai daun limau purut dicarik2
Beberapa tangkai kacang panjang dipatah2
Bunga kubis sedikit
Carrot sedikit
Cara-caranya :
1. Panaskan minyak dalam kuali, tumis bawang putih hingga naik bau.
2. Masukkan ayam, goreng sebentar hingga ayam agak masak.
3. Masukkan bawang besar dan masak hingga bawang layu.
4. Masukkan semua jenis sos, sayuran dan cili padi, kacau rata.
5. Masukkan gula dan daun limau purut kacau sebati, tambah sedikit air jika terlalu kering biarkan mendidih.
6. Tutup api dan sedia dihidangkan.
alahaiiii,,ni yang rasaaa nakkk memasakkkkk niii....hehehhee...
ReplyDeleteYang campak-campak je sedap..
ReplyDeleteKalau makan goreng-goreng macam kat mamak tu, haaaa mendapatlah cirit birit dari tengah malam bawa ke petang hahahahaha...
Pokoknyaaa silalah memasak..
Huwaaaaaa oh my NOXXA :(