MUSIM orang kahwin baru berlalu meninggalkan kenangan yang begitu banyak buat Seri Kandi. Apa tak banyaknya, lemak di pinggang SK ni dah berketul-ketul sampai bila nak beli baju (baju kurung) bajunya muat, tapi kain.. yassalammmmmm.. Tapi takkanlah pulak nak ambil kain saiz XL baju saiz L, kan. Tapi SK senyum kembang juga bila adik yang jaga butik tu kata SK tak gemuk. Tak gemuk??? Nak naik mesin penimbang pun takut wooo.. haha.
Okey, kali ini SK nak cerita tentang majlis perkahwinan adik saudara SK yang bongsu sebelah ibu, namanya Khairul Amri yang kami panggil Am. Am merupakan anak kepada adik ibu yang bongsu. Hubungan keluarga kami memang agak rapat kerana dulu kami tinggal di rumah mereka (lain pintu). Kadangkan, SK rasa masa terlalu jauh meninggalkan SK. SK masih ingat, masa kecik-kecik dulu Am ni selalu jer tidur di rumah SK. Kalau tak ada kat rumah tu, maka tahulah Mak Usu yang Am ni ada di rumah Cik Nah (ibu SK). Kadang tengok tv sampai tertidur. Am ni memang agak rapat dengan adik SK, Azwa.
hero dan heroin |
bapak pengantin berseorangan... mak pengantin mana?? |
SK sediakan puding dalam 'cup' khas untuk pengantin dan dua mangkuk besar untuk makan ramai-ramai.. Eh! Red Velvet Cheese Tart pun adalahhhhh! |
Puding Triffle Pengantin
Resepi : DaniaElyza @myresepi
Sumber & Olahan : Alam Sari
Bahan-bahan Lapisan Bawah/ Kek :
- 1 buku kek swiss roll perisa pandan (SK beli siap-siap sebab tak pandai buat swiss roll.. hehe)
- 1 tin buah pic (ambil airnya sedikit)
- Potong kek swiss roll dan susunkan di tepi bekas yang lutsinar. Kemudian tutupkan juga bahagian dasar bekas dengan kek.
- Renjiskan air dari tin buah pic tadi. Ketepikan.
- 1 tin susu cair (boleh ganti dengan 380 ml sebarang susu kotak plain)
- 2 sb gula pasir
- 4 sb tepung kastard
- 400 ml air
- Masukkan susu dan gula dalam periuk. Dengan api sederhana kacaukan sehingga gula larut.
- Sementara itu bancuhkan tepung kastard dengan air sehingga sebati. Tuangkan dalam periuk yang mengandungi susu.
- Kacau sehingga betul-betul pekat dan adunannya meletup-letup.
- Tutup api dan terus tuangkan ke atas lapisan kek sehingga menutupi keseluruhan kek sehingga ke dinding bekas.
- 1 kotak Jeli Nona (Perisa Rasberry atau Strawberry)
- 400 ml air
- Panaskan air sehingga mendidih. Tutup api.
- Masukkan serbuk jeli nona. Kacau cepat sehingga larut dan terus tuangkan ke atas lapisan kastard.
- Hirisan buah pic
- Buah Strawberry
p/s Bukan pengantin jer boleh makan.. siapa-siapa pun sila-silalah ya..
Ucapan untuk Am & Intan... Selamat Pengantin Baru, Kak Sari doakan agar kebahagiaan sentiasa melingkari kehidupan kamu berdua sehingga ke akhir hayat. Amin.. Amin.. Ya Rabbal Alamin..
cantiknya kak yus..harus la sedap utk pengantin ni kan..
ReplyDeleteNasib baik ada yg di mangkuk besar utk makan ramai-ramai kalau tak melelehlah yg nampak live masa tu macam kakak ni...
ReplyDeletecantik tema merah hitam.. :) lia klu buat trifle anak2 x nak makan keknya..dok ambik kastard n buah2 jer.. omaknya jugak lah yg kene tlg perabis...mana x makin gebu.. huhuuu
ReplyDeletebaru jer tercari2 resepi nie nasib akak dah kongsikan bleh saya cuba nanti..tq kak
ReplyDeletejalan cerita am nie dah mcm kazen shda yg baru kawen tu jugak.kami rapat..mcm tak prcya dia dah kawen dulu dr kakak sepupu nya nie..
ReplyDeletemesti sedap kan trifel nie..
ehem ehem...shda pun aritu masa kenduri kazen guna bekas kaca tingkat jugak..letak kek lapis dan kuih beras
Aina ni kalau bab pencuci mulut tak pernah menolak menarik je...:)
ReplyDeletetak dapat merasa triffle ni.. tapi dapat juga merasa red velvet tart tuuu!! sedappp.. pavlova SK pun lom rasa... hehehehe..
ReplyDeleteanyway terima kasih buatkan triffle utk majlis santapan Am tuu hehe
sedap tu, tahniah buat pengantin
ReplyDeleteIdea pencuci mulut yg menarik untuk pengantin :)
ReplyDelete