Balik cerita semalam, sampai rumah Sk terus sinsing lengan masukkan kain baju yang berlambak dalam mesin basuh. Sejak akhir-akhir ni bertimbun betul baju yang nak dibasuh sebab selalunya Sk cuci berselang hari tapi disebabkan JB selalu dilanda hujan petang bila sampai rumah kain-kain yang tergantung di 'yard' agak lembab. Maka tertundalah kerja-kerja mendobi. Ampaian SK pulak cuma boleh muat untuk dua 'trip' jer. Nasiblah cuma tiga beranak kan... tupun asyik post status kat fb pasal nak lipat kain baju jer. Ngalahkan orang anak enam.. hahaha. Yang kelakarnya ramai pulak kawan-kawan yang suka 'tag' Sk bab melipat kain baju ni.. memang tau diorang ni, hahaha.
Jadi, bila ER sampai rumah, Sk bagitahu dia yang SK nak goreng spaghetti jer. Tapi pakcik ni memang perut dia mengada tau.. dia kata dia lapar nasi. Kalau nak tahu, ER ni jenis yang ambil sarapan berat (pukul 10 pagi) contohnya nasi lemak lepas tu teruslah dia tak makan sampai malam baru makan malam. ER adalah seorang yang 'workaholic' (cemana eja???). Selagi tak siap kerja dia tak makan. Sebab tulah Sk susah nak jaga diet sebab tiap-tiap malam kena teman dia makan makanan yang berat-berat. Alasan!!!
Jadi, Sk cakap sambal udang semalam ada lagi. Nasi ada dalam peti sejuk, Sk panaskan nak? Wahhhh, Sk memang suka bab panas-panas lauk ni. Dasar betullah.. hahaha.
"Haaaaaaa... buat nasi goreng!" Cadang ER.. sajalah tu bagi kita buat kerja lebih sikit, huhuhu.
abaikan tepi pinggan yang comot.. huhu |
Eh, nampak tak kacang peas tu. Tak ada rupa kacang peas langsungkan. Ni ER lah ni masa beli tu Sk suruh ambil kacang peas yang biasa kami beli, dia sibuk nak ambil yang murah tu. Dia kata semua kacang peas sama jer. Hah, tengok.. tak ada rupa kacang peas pun. Padahal pada tin tu ada tulis 'green peas' tapi warna dia pucat lesi. Rasa pun tak berapa nak lemak tau.
Ayam tu pulak Sk memang dah keluarkan awal-awal dan rendam. Dah banyak kali jugak Sk buat ayam panggang macam ni sebab Sk tengok ER enjoy makan. Masak pun tak susah, Sk ikut macam Kak Ida1001Resepi ajar. Tabur jerlah apa-apa yang ada dalam kabinet dapur rumah kita tu. Rempah-rempahlah.. jangan tabur
Haaaa... inilah dia rempah ratus yang Sk perap kat ayam tu. Tapi Sk terlupa betul letak serbuk cili dan serbuk kunyit. Kalau tabur rempah kari pun lebih sedap lagi rasanya tau... Peraplah dalam setengah jam gitu. Tapi Sk tak perap lama kali ni sebab badan dah letihkan, Sk perap dalam 15 minit jer dan panggang dalam magic pan. Memang seronok tengok ER makan, hilang rasa penat tau... hehehehe. Habis makan layan filem Zombie Kilang Biskut sambil lipat kain.. hahaha. Ini kali kedua SK tengok sebab kali pertama tu Sk tak faham langsung sebab asyik tinggalkan tv buat kerja lain. Malam tadi barulah tengok betul-betul dan faham jalan ceritanya. Barulah boleh ketawa berdekah-dekah lebih-lebih lagi bila tengok Usop Wilcha belasah pontianak tu, hahaha. Siapa yang belum tengok, bolehlah layan untuk hiburan jer tau...
Wah...saya macam kena beli juga lah pemanggang ajaib ni rasanya....
ReplyDelete