MESTI KLIK

Sahabat Seri Kandi

Pada-Mu Ku Bersujud

Pada-Mu Ku Bersujud

Labels

aaron aziz aboo acar ady putra aidilfitri ais krim apa cerita apam asam pedas award ayam bali Bandung Batam BelangaSatu belasungkawa belimbing bengkel bihun biskut raya blogger bloglist blueberry BMI Boboiyot bola Bono boycott buah burasak burger cake in jar cendawan cerita bersiri coconut shake coklat cookies cookies & ginger cream puff cucur cuti jumaat cutiecakemaker daging diabetes doa donut durian embun fear factor malaysia fettucinne filem GA goreng gulai kawah gunung kinabalu gyoza hari lahir hidayah ikan ikan bakar Ilham Iman itik jalan-jalan jeruk Johor jus kad kaki kambing Kapten Zaharie karaoke kari kasut keju kek kek cawan keluarga kenangan kentang kepala kerutub ketam kisah pelajarku kucing kuey teow kuih melayu kuih tradisi kurma laksa laksa janggus lala lawak legoland legoland water park lembu lemon lempeng lepat link best lobster lontong love u mr arrogant macaron makan makanan laut mangga MAS masakan barat maulid meatball medan mee melaka merdeka mesin MH17 minuman mistik monopod muffin Munduk myChef Mykad nangka nasi nasi ayam nasi padang nenas ngeteh no label novel nukilan untuk teman nutella ombre oreo page Pak Chu Pak Itam panduan pasta pastri pau pavlova Pekanbaru Penang pencuci mulut pengantin penne petua pie pie maker pisang pizza pod premix promo pulut racun rahsia rainbow cake ramadan ramadhan raya red velvet rendang resepi adigun resepi ibu Riau rock roselle roti roti canai roti jala rumah terbalik sabah safee sali saja salam salam maulid sambal sardin sayur sejarah selfie semur SeriKandi Cintaku siput soto sotong spaghetti sup swans cream puff tagged tapai tart tauhu tayar tazkirah Teluk Kumbar telur tempahan tempoyak terbang tetel tinggi tomato tortilla tudung tulang twisties ubi udang ulangtahun perkahwinan untuk dijual upin ipin villa nabila wang western wheels wordless wednesday yang popular Yaya zonan

Search Alam Sari

Loading...

Saturday, April 30, 2011

HAPPY BIRTHDAY ER



ASSALAMUALAIKUM wbt

HAPPY birthday ER! Hik.. hik... Hari ini 30 April 2011 merupakan ulangtahun kelahiran ER yang ke-41. Saya nak ucapkan terima kasih banyak-banyak kepada ibu mertua saya, Che' Majmin Abdul Aziz kerana melahirkan ER ni betul-betul pada cukup bulan orang gaji. Pendek kata bila tiba tarikh 30 April ni saya tak pening-pening kepalalah.. faham sajalah, baru dapat gaji... kih.. kih.. kih. Tahun ni saya tak beli apa-apa untuk ER, macam tahun lepas, malam ni saya belanja makan jerlah. Permintaan ER dia nak makan ikan bakar kat Melaka... layanzzzzzzz... jap lagi kami akan bertolak ke negeri maju 2010 tu. Lagipun saya dah bagi ER jam yang agak mahal jugaklah 3 tahun lepas.. tu bajet hari jadi untuk 5 tahun sekali, mahal punya pasalkan... hihi. Untuk ER pagi-pagi ni saya potongkan kek strawberry yang saya buat malam kelmarin (gambar dah tayang kat fb) dan saya cacakkan jer stand happy birthday tu... apapun yang penting saya sebagai isteri akan sentiasa mendoakan kesejahteraan dan keselamatan suami yang tercinta.... mwahhhhhhhhhhhhhhhhh!!!





p/s: Malam nanti saya update resepi kek strawberry tu ya...

Thursday, April 28, 2011

KISAH SUAMI ISTERI

ASSALAMUALAIKUM wbt

MACAM dah lama tak ada cerita lawak kat Alam Sari nikan. Urmmm... pagi-pagi ni jom kita gelak-gelak sikit.. manalah tau boleh tambah tenaga sampai malam nanti.... hik! Eh! Kan orang kata usik mengusik membawa bahagia, kan.. Layanzzzzzzzzzz..

KONFLIK SUAMI DAN ISTERI

Rumahtangga Minah dan Wahid selalu mengalami krisis. Tidak kira siang atau malam, mereka akan bertengkar. Setiap pertengkaran pastinya menggangu jiran tetangga.

“Kalau aku mati, aku akan menjadi hantu dan mengorek tanah di depanku untuk keluar mencekik engkau,” terdengar pekikan si Wahid. Jiran yang mendengar terkejut besar dengan ugutan si Wahid terhadap isterinya kerana diketahui Wahid mempunyai ilmu hitam yang sangat luar biasanya.

Beberapa hari berlalu. Wahid ditemui mati akibat mangsa langgar lari. Walaupun benci, tetapi sebagai isteri Minah tetap menguruskan pengebumian suaminya dengan baik. Seminggu selepas itu, jiran tetangga amat kehairanan melihat Minah yang langsung tidak merasa takut dengan ugutan suaminya dahulu.

“Engkau tidak takut dengan sumpah suami kau dulu?” tanya jirannya.

“Tidak!” jawab Minah.

“Biarkan saja dia mengorek tanah. Aku dah tanam dia mengadap ke bawah!”


(Aik... macam tak logik jerlah lawak nikan, apa pulaklah si Minah yang tanam jenazah... urmm.. tapi dah namanya lawak.. terima ajerlahhh.. hehe)


PAK PANDIR KE KEBUN

Seperti biasa Pak Pandir hendak pergi memotong getah. Mak Andeh akan menyediakan peralatan Pak Pandir. Pak Pandir pun pergilah nak memotong getah.

“Hati-hati ya bang semasa tepi jalan besar tu nanti!” pesan Mak Andeh.

Pak Pandir akan berjalan kaki melalui sebuah jalanraya untuk sampai di kebun getahnya. Semasa Pak Pandir berjalan di tepi jalanraya besar tersebut, ada sebuah papan tanda yang baru dipasang betul-betul di depan kebunnya. Selepas dia membaca papan tanda tersebut, dia pun pulang hampa.

Mak Andeh heran Pak Pandir pulang semula ke rumah lalu bertanya, “Kenapa Bang?”

Pak Pandir pun menjawab, “Sejak bila la kerajaan tak bagi kita memotong getah. Diletaknya papan tanda besar di tepi jalan depan kebun kita tu papan tanda ‘DILARANG MEMOTONG’.”

Uhuk!!

Wednesday, April 27, 2011

KEK OREN MABELES (BLENDED)


ASSALAMUALAIKUM wbt

KEK yang sangat sedap dan mabeles di tekak saya. Sebenarnya saya tahu tentang kek oren ni dari kakak ipar saya yang berada di Gerik, Perak. Sekadar tahu resepinya mudah tapi tak pernah membuat.. hehehe. Kak Roz kata, masukkan oren (beliau guna lemon), masukkan telur, masukkan gula, masukkan minyak, blendddddddddd.. lepas tu masukkan tepung yang dah dicampur dengan baking powder. Dia naik tinggiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii! Memang menggebulah hati nak membuatnya tapi memandangkan masa Kak Roz bagitahu tu (beliau tulis dalam status fb) saya benar-benar sibuk jadi saya tangguhkan dulu lagipun stok oren dan segala buah memang tak ada di rumah sebab orangnya pun tak selalu ada di rumah. Tiba-tiba kek oren ni meletops dari rumah ke rumah. Aik! Femes giler... ramai dah buat.. Mas.. HaSue.. Kak Ilah, Ita dan ramai lagilah.. (maaflah kalau ada nama yang tak tersebut) Apapun terima kasih kepada tuan empunya resepi asal kerana menurut Kak Roz, beliau belajar buat kek oren ni masa mengajar di Penang. Kak Roz duduk mengajar di Gerik pun rasanya dah lama, jadi resepi kek ni mestilah resepi orang lama-lama dulu-dulukan... hik.. hik. Ilmu yang disampaikan, insyaAllah tuannya akan terus mendapat hasanah selagi diteruskan ilmu itu oleh orang lain dan orang lain pula.. Alhamdulillah.

Seru nak membakar kek ni tiba-tiba sampai malam tadi. Hati rasa macam tak tertahan jer tengok buah oren yang beli kat pasar malam isnin di Taman Teratai. Wallaaaaaaaa... semua kata sedap, jadi lepas siap makan malam semua, niat nak melipat kain (baca entri ni) terbantut bila teringat kek oren. Tapi malasnya nak buka pc atau lappy (sebab saya tak salin resepi). Saya hantar sms pada Mas. Aik! Tak jawab pulak. Mas, kau campaklah telefon kau tu kat Pantai Dalam (ada pantai ke?) kalau tak reti pakai, Mas oii... hehe. Bulatnya hati nak membuat saya pakai belasah dan memang jadi... dan seperti kata Mas, pastinya ada siaran ulangan. Jam 5 pagi buat fotoshoot.. tak perasan lak terberlubang sikit struktur kek tu, yang pasti mabeles tau. Apapun walaupun namanya kek oren, cik stroberi tetap nak enterframe. Cik Oren??? Cik oren dah masuk dalam keklahhh, yang tinggal lupa nak berposing, maklumlah subuh... mamai-mamai lagi.. hahaha. Jom semak resepi yang saya pakai ingat-ingat semalam...

Bahan-bahan:
Sumber: Kak Roz
  • 1 biji oren (saya parut kulitnya dan diketepikan)
  • 3 biji telur
  • 1 cawan gula (resepi asal 2 cawan tapi nipun dah okey manisnya)
  • 1 cawan minyak (saya campur minyak masak Seri Murni dan minyak jagung)
  • 2 cawan tepung gandum*
  • 1 1/2 st baking powder* (resepi asal 1 sudu besar)

Cara-cara:
  1. Panaskan oven 180'C. Alaskan loyang bersaiz 8" dengan baking paper.
  2. Ayakkan bersama bahan-bahan bertanda.
  3. Buah oren dibelah dan dibuang bahagian putih (bawah kulit oren). Buang biji jika ada.
  4. Dalam jug pengisar, masukkan buah oren yang dibelah, telur, gula dan minyak. Kisarkan sehingga gebu. (3 hingga 4 kali 'on' pun dah okey)
  5. Kalau jug pengisar anda besar, tak perlu keluarkan bahan kisar ke mangkuk lain, terus masukkan parutan kulit oren, gaul sekejap dengan spatula kemudian masukkan bahan yang diayak sedikit demi sedikit sambil dikacau hingga sebati.
  6. Tuang adunan dalam loyang dan bakar 50 minit atau sehingga masak (saya bakar 1 jam).
Sangat senang disediakan dan senang mengemas dan mencuci... hihihi.

BOXING STAIL LABU LABI BOLEH TAK????

ASSALAMUALAIKUM wbt

MUAHAHAHAHAHA! Jeneral konon... Jeneral SSS...??? Tapi saya mahu tambah LLP, bolehhhh? Hik.. hik.. Tahu ke LLP tu apa? Lari lintang pukang... muahahaha.. pecah perut ahkak pagi ni.

Ni pasal kes SSS ni khabarnya kebosingan jangkitan virus dari Kak Ummi Kuantan. Nak tahu cerita kena baca entri ini tapi kenalah baca sampai komen-komen yang beriban-riban tu ya nanti baru boleh faham sinopsis cerita.. hihi.. Okeylah, saya nak makan kek oren dulu, nanti sambung cerita pasal kek ni pulak... daaaaaaaaaaaaaaa....


Tuesday, April 26, 2011

MACARONKU DAH BERKAKI



ASSALAMUALAIKUM wbt

WALLAAAAAAAA!!

Suka teramat bila macaron yang saya hasilkan Ahad lepas sudah berkaki. Terjerit-jerit depan oven macam orang gila.. hehehe.. gila mac lah, bukan gila sewel.. huhu. Cuma yang loyang pertama dan kedua tu saja maca
m kurang masak jadi saya masukkan semula dalam oven dan kakinya keluar sedikit... hehe. Memang dalam kepala sekarang asyiklah verangankan si mac ni tapi masa tak mengizinkan untuk bermacaron selalu. Hujung minggu akan datang kami sudah menyusun agenda sempena ulangtahun hari lahir ER dan cuti Hari pekerja. Saya tidak mahu lagi terburu-buru bermacaron nanti hasilnya hati di dalam juga yang menangis jadi sekarang yang terbaik adalah bersabar sehingga masanya nanti. Cik macaron ini saya intikan dengan lepa coklat tapi begitulah orang yang tak pernah masuk sekolah macaron... hehehe, saya lepa terus coklat tu pada shell mac. Yang sepatutnya kena paipkan dari piping bag barulah elok dan cantik seperti mac orang lain. Kali ini saya tak mahu lagi mewarna-warnikan macaron dan saya tahu kini itulah kesilapan paling besar. Sebaiknya gunakan pewarna serbuk atau jika gunakan cecair sebaiknya satu adunan hanya satu warna sahaja. Belajar dari pengalaman dan saya tak sabar untuk terus bermacaron... yeeeeeeeeeehaaaaaaaa!!


Saya masih lagi menggunakan resepi macaron yang ini. Masih belum sampai seru nak cuba resepi-resepi macaron yang canggih-manggih tu. Ta
pi yang pasti dah termasuk dalam list menunggu... huhu.



TAG DARI PUAN YANG SANGAT COMEI

ASSALAMUALAIKUM wbt

DAPAT tag ini pada minggu lepas,
konon-kononnya nak jawab pada hari minggu
tapi sibuknya bagai nak rak
sehinggakan saya hampir terlupa.
Aishhh! Merajuklah pulak tuan punya tag...
apalagi.. jawablahhhhhhhhhhhhh!!! Huk2!

ngeh ngeh ngehhhhhhhhhhhh ;; acara suka2 kata Puan XComei

1.Bekas kekasih saya adalah seorang :
Syhhhhhhhhhh!

2.Saya sedang mendengar :
Kawan saya bercakap

3.Mungkin saya patut :
ermmmmm...

4.Saya suka :
masak

5.Sahabat baik saya :
ramai

6.Saya tak faham :
soalan no 3... hehe..

7.Saya kehilangan :
sesuatu..

8.Ramai yg bertanya :
banyak tanyalah dia ni..

9.Makna nama saya :
tak ada makna

10.Cinta itu adalah :
perasaan terindah

11.Saya akan cuba :
menjadi lebih baik

12.Telefon bimbit saya :
cik norkiahs

13.Bila saya terjaga dari tidur :
Alhamdulillah

14.Saya paling meluat apabila :
orang perasan bagus

15.Pesta/party adalah :
makan

16.Haiwan yg paling comel :
hamster

17.Peringkat umur yg paling menyeronokkan bg saya ialah :
21

18.Hari ini :
Selasa

19.Malam ini saya akan :
lipat kain yang dah bertimbun

20.Esok pula saya akan :
hantar anak tuisyen lepas tu merayau-rayau sampai dia habis tuisyen

21.Saya betul2 inginkan :
wang yang banyak

22.Ketika anda lihat wajah anda di hadapan cermin pg ini :
mata bengkak... ngantuk gilak!

23.Siapa yg anda mahu tag :
Mas- Duniaku
Ayu Citarasa Rinduan
Lela Lelord
Tun Telani
Nieza
Mamamya
Mak Et

hik.. hik..

Monday, April 25, 2011

LAKSA SARAWAK


ASSALAMUALAIKUM wbt

TAYANGAN Laksa Sarawak yang telah selamat dijalankan projeknya malam tadi. Taklah susah membuatnya kerana saya menggunakan rempah laksa sarawak yang diberikan sahabat di FB Kak Lizlotengku sayang. Itulah gunanya kita bersahabat di alam maya nikan, bila saya keluarkan gambar Laksa Sarawak yang saya beli kat Fb, terus sahaja Kak Liz mengepos rempah Laksa Sarawak ni. Malam tadi baru dapat membuatnya sebab dah berapa minggu cari udang besar tapi yang ada jual kat pasar cucu-cucu udang jer. Kelmarin, saya paksa juga ER beli walaupun udangnya taklah besar mana, mahal pulak tu. Kalau mahal tapi besar barulah puas hatikan... urmmm.. takperlah, yg penting msti ada udang, baru betul punya laksa sarawak. Jom semak bahan-bahannya... (Apasal hari ni ayat saya skema jer ekkkk???)


Laksa Sarawak
(sumber : Kak Lizloteng dan telah diderhakakan oleh saya sebab saya tak rebus ayam dan udang sekali.. )

Bahan-bahan:
1/2 ekor ayam (Saya guna tiga keping bahagian isi ayam jer - direbus dan dicarik-carik isinya - ketepikan)
1/2 kg udang (lagi besar lagi sedap, kalau nak lebih pun boleh)
air secukupnya untuk merebus udang dan ayam (lebih kurang 2/3 periuk sederhana besar)
1 peket rempah Laksa Sarawak (saya dapat cap burung bayan tapi orang kata Hj Manan punya sedap)
1 batang serai (diketuk)
Garam secukupnya

Cara-cara:
~ Rebuskan udang (dengan kulit dan kepalanya sekali) dalam periuk sederhana besar. Masukkan serai sekali.
~ Tutupkan api, keluarkan udang, ambil kulit dan kepalanya, kisarkan bersama sedikit air rebusan. (sila tunggu agak sejuk dahulu kalau tak mahu pengisar anda rosak... hehe). Ketepikan isi udang.
~ Panaskan semula air rebusan, tapis bahan yang dikisar, masukkan semula dalam periuk. Boleh campurkan air rebusan ayam jika suka (saya tak campur). Masukkan serai.
~ Bila sudah mendidih, kecilkan api. Bancuh rempah Laksa Sarawak dengan sedikit air rebusan tadi dalam mangkuk, tuang perlahan-lahan ke dalam periuk. Gunakan api kecil. Kacau rata, kacau selalu sehingga agak mendidih, masukkan 1/2 kotak santan kotak (saya guna santan M&S). Kacau selalu sehingga mendidih, dan boleh dihidangkan bersama bahan-bahan lain di bawah.

Sementara itu sediakan bahan-bahan sampingan:
4 biji telur digoreng dadar nipis dan dihiris kecil
bihun dicelur lembut
taugeh dicelur sekejap (saya gunakan sayur kubis yang dihiris halus pasal malas nak gi kedai.. hik2!)

Sambal belacan:
5 tangkai cili kering, dicuci bersih dan dipotong kecil untuk keluarkan bijinya
1/2" belacan
3 biji limau kasturi
~ Goreng tanpa minyak cili kering dan belacan kemudian tumbuk sehingga lumat
~ Perahkan jus limau kasturi


Hidangkan bersama bihun sup, isi ayam, isi udang, telur dadar, taugeh dan sambal belacan.

Kepada HaSue, saya mengharapkan komen anda... terima kasih... ;-)

Friday, April 22, 2011

SIPUT GONGGONG



ASSALAMUALAIKUM wbt

ADA yang pandai makan siput ni tak?? Oittt! tengok tu jahatnya mulut, ada yang kata cam siput babeh ya? Ini siput gonggonglah, sangat popular di sebelah-sebelah daerah belah Kota Tinggi sana. Pandai makan ni belajar dari ER. ER pandai makan ni apabila siput ini dihidangkan dalam satu program gotong royong yang diadakan di sebuah tempat di Kota Tinggi kalau tak silap, mungkin juga Mersing, dah lama jadi makcik lupa... hehehe.

Biasanya kalau saya yang masak siput ni (ER yang masak sebenarnya.. ngeh2) beliau akan merebusnya terlebih dahulu. Almaklum, siput ni suka dok merayapkan, tapi siput ni sedap tau, lebih sedap dari siput sedut yang femes tu sebab dagingnya lebih tebal. Feberet kami tiga beranak, paling sedap dimasak goreng bercili... perghhhh! Tapi rasanya masa masak dulu takde blog lagi kot... urmmm.. dah tak ingat pulak.. hehe.

Hari tu konon-konon naklah beli siput ni pasal Sis Lin bisik, ada jual kat Pantai Lido. Bila sampai gerai tu, kakak tu kata dah habis. Urmmm... akhirnya teringat lak gerai 6 Corner Cik Wan, apalagi terjahhhhhh..! Puas hati dapat makan walaupun tak dapat masak sendiri... biasalah, kalau masak sendiri kan lagi berbaloi-baloi... huhuhu.

Thursday, April 21, 2011

BANDUNG - 3 (AKHIR)


ASSALAMUALAIKUM wbt

HARI kedua di Bandung, saya begitu teruja apabila ER mengajak Pak Wawan untuk pergi ke Tangkuban Perahu atau disebut Tangkuban Parahu dalam dialek Sunda. Tangkuban Perahu merupakan sebuah pusat pelancongan yang menempatkan bekas kawah gunung berapi yang terletak di daerah Jawa Barat iaitu kira-kira 30km dari pusat kotaraya Bandung. Menurut cerita, sekurang-kurangnya pernah berlaku sebanyak 30 kali letusan gunung berapi di kawasan ini dalam tempoh 40,750 tahun. Walaupun begitu, Tangkuban Perahu tetap menjadi tarikan kepada pelancong-pelancong setelah kali terakhir ia meletus dalam tahun 1959.

Perjalanan menuju ke puncak Gunung Tangkuban Perahu tidaklah begitu lancar kerana keadaan jalannya yang tidak rata tambahan pula berliku-liku dan mendaki bukit pula. Namun keselesaan kenderaan yang dipandu oleh Pak Wawan menyebabkan jantung yang berdegup-degup tidaklah terlalu laju tambahan pula suasana persekitara yang amat sejuk dan mendamaikan. Sekali-sekala kami berselisih dengan kenderaan lain, mungkin hari masih awal tambahan pula hari Isnin jadi tidak ramai pelancong yang datang. Sampai di pondok pengawal, kami membayar harga tiket masuk iaitu Rp.15.000 bagi kenderaan empat roda dan Rp.50.000 bagi setiap pengunjung manakala tiada bayaran dikenakan untuk Pak Wawan yang membawa kami. Tidak seperti mana-mana tempat peranginan yang tidak menjamin keselamatan pengunjung, setiap tiket yang kita beli di sini menjadi bukti jaminan sekiranya berlaku kemalangan. Antaranya pengunjung akan menerima bayaran Rp 25 Juta jika berlaku kematian atau kecacatan kekal, Rp 10 Juta untuk pembiayaan rawatan dan Rp 2 Juta untuk pengkebumian.


Sebaik sampai di puncak dan meletakkan kenderaan kami terus turun dan menuju ke arah lorong turun ke kawah gunung berapi di mana terdapat papan tanda yang tertulis Taman Wisata Alam, Gunung Tangkuban Parahu, Subang West Java. Dan tanpa diduga kami dikerumuni sebegitu ramai penjaja jalanan yang membawa pelbagai jenis cenderamata dan barang jualan dengan rata-rata meletakkan harga lumayan sehingga Rp250.000. Ada pula yang menawarkan diri mengambil gambar kami dan memberi penerangan pelancongan percuma. Antara faham dan tidak kami mengangguk-angguk sahaja mendengar penerangan tidak bertauliah yang diberikan sementara Pak Wawan hanya menunggu kami di kenderaan seperti selalunya. Aduh! Nampaknya kami tidak dapat melepaskan diri. Masing-masing mengajak kami tawar- menawar dengan produk yang dibawa. Mood untuk bergambar dan turun ke kawah hilang terus sekarang ni bagaimana nak melepaskan diri dari terjerat membeli barangan tidak seberapa yang harganya mencanak-canak. Haishhhhhhhh!

dikerumuni penjaja jalanan yang menawarkan pelbagai cenderahati lumayan... huhuhu...

Saya berdiri di pinggiran pagar yang memisahkan dengan tebing gunung. Ada jarak lebih kurang dua meter sahaja dan bagi yang membawa anak-anak kecil, peganglah erat-erat kerana rasanya kanak-kanak mudah bolos di lubang pagar yang lebar ini. ER menceritakan pernah seorang pelancong sengaja melangkah pagar ini (memang boleh dilangkah) untuk mengambil gambar bawah kawah malangnya dia tergelincir dan terus masuk ke dalam kawah. Ngerinya bila membayangkan, memanglah malang tidak berbau tetapi sudah diletakkan pagar kenapa pula hendak dilangkah, memang menempah maut namanya tu, betultak?


Dalam pada mengelak-ngelak, akhirnya ER terbeli juga sepasang gelang yang kononnya diperbuat dari batu gunung. Berkali-kali si penjual yang menjadi pemandu pelancong tidak diundang itu menggesekkan gelang dan tasbih yang dijual ke batu bagi membuktikan ia benar-benar batu gunung dan bukan omong kosong. Harganya untuk sepasang gelang, Rp.120.000... huhu.. boleh buat makan nasi padang satu hidang.. urmmm.

Yang berjaya menjual gelang pergi meninggalkan kami sebaik sahaja menerima wang jualannya. Sekarang di hadapan kami ada si penjual fridge magnet, senduk berukir, sarung kotak tisu bentuk binatang, beg kulit arnab, selendang, key chain dan macam-macam lagi. Masing-masing memujuk tetapi semuanya mahal-mahal, saya cakap kalau Rp10.000, saya mahulah. Aduh! Buk... 150.000 buk. Oh.. nga.. nga... mahalnyaaaaaaaa... Yang menjual senduk berukir tadi asalnya menawarkan saya Rp200.000 untuk 5 batang senduk. Saya mengira-ngira, RM70 untuk 5 senduk tu, rasa macam nak ketuk jer kepala dia dengan senduk tu. Setelah tawar-menawar dan pujuk memujuk, dia menambah 1 lagi senduk, katanya, saya bagi ibu Rp150.000. Urm, saya masih menolak. Saya minta Rp100.000. Dia menarik semula satu senduknya, Rp120.000 buk. Adush! ER mengangkat keningnya. Saya dah tak larat melayan dia. Saya mengeluarkan wang dan senduk bertukar tangan. Bila dikira semula, oh! Tidak, saya bayar RM8 untuk satu batang senduk... dush2!!

ER menarik tangan saya pergi dari situ. Saya memberi alasan hendak ke bilik air. Ishhh! Memang dah kesejukan pun, semuanya mengecut. Air di bilik air begitu sejuk seperti bercampur dengan ais. Ni kalau mandi harus selepas itu berselubung 10 jam kerana demam... huhuhu. Saya dan ER hanya sempat mengambil beberapa keping gambar sebelum mengambil keputusan meninggalkan Tangkuban Perahu. Boleh habis juta-juta kalau terus dikerumuni begini. Yang belum lagi berjaya menjual terus mengejar kami sehingga ke kereta.

Si penjual beg kulit arnab menghulurkan sebuah beg putih bersih kepada saya. Saya sebenarnya telah jatuh cinta dengan beg itu sejak sampai cuma apabila dikerumun begitu fikiran menjadi buntu dan beku. Saya bertanya berapa, Rp200.000. Lumayannya.. nga mau. Saya minta Rp50.000. Dia menggeleng. Mereka ramai-ramai terus mengekor kami sehingga ke kereta. Aduh! Bagaimana bisa melepaskan diri ini. Saya tidak dapat menutup pintu kereta tapi beg arnab itu masih mencuri hati saya. Si penjual berdiri di belakang sekali rakan-rakannya yang lain. Yang menjual fridge magnet meminta saya Rp150.000 untuk 4 keping fm. Huhuhu.. saya tak mahu, mahal tu.. Hai si penjual beg arnab, marilah tawarkan begmu, berapa mahu bagi padaku. Saya lihat beg itu dengan perasaan sayu.. mari buk. Rp50.000. Dia mengangkat beg itu tinggi, hati saya bersorak suka. Cepat-cepat saya hulurkan wang dan beg arnab bertukar tangan.

Saya masih cuba menutup pintu kereta. Semua yang tak berjaya menjual mengeluh hampa. Maaf.. maaf... saya berkata lagi sebelum menutup pintu kereta. Pak Wawan dan ER hanya tersenyum. Saya menarik nafas lega. Rasa serik dan suka silih berganti entah bila lagi mahu sampai ke mari. Tapi pengajarannya, apabila datang lagi, hendaklah terus menuju ke gerai-gerai jualan bagi mengelak diserbu penjaja jalanan.


Bagaimanapun di sini dapat saya kongsikan gambar-gambar ER ketika berkunjung ke sini buat pertama kali atas tajaan syarikatnya. Memang syok tengok gambar ER ni, jadi sesiapa yang hendak datang ke sini, ingat ya.. terus jalan jer jangan ambil gambar, jangan bagi peluang langsung penjaja-penjaja ini mengerumuni anda sehinggalah mereka terlupa kehadiran anda... hehehe. Lepas tu bolehlah posing sakan... hehehe.. bolehkahhh??? Hak3!!

tengok tu... syoknya dapat rendam kaki dalam selut... huhuhu..

Kami sempat juga singgah ke ladang teh yang berhampiran dan melihat sendiri bagaimana pekerja-pekerja ladang memetik teh. Memang saujana mata memandang melihat keluasan dan kehijauan ladang yang berbukit-bukau dihiasi langit yang kebiruan. Rasa macam nak lari-lari macam dalam cerita Hindustan... hehehe.


Pak Wawan yang setia, baik hati dan paling penting boleh dipercayai. Sesiapa yang berminat untuk mendapatkan khidmat Pak Wawan, bolehlah tinggalkan pesanan anda di kotak mesej saya di FB - Sari Yusa Ibrahim. Pasti berbaloi dan puas hati... insyaAllah.

Tuesday, April 19, 2011

BANDUNG - 2

ASSALAMUALAIKUM wbt

ANTARA yang paling saya suka bila berada di Kota Bandung adalah menikmati masakan nasi padangnya yang enak... wallaaaaaaaa... diet miet tolak tepilah. Tak adalah saya nak minta nasi separuh, suku atau tiga suku. Paling seronok kalau makan di Restoran Minang yang meletakkan lauk pauk secara berhidang, siap bertambah nasi dua tiga kali. Tapi yang peliknya lauk pilihan saya tetaplah paru goreng.. haaa, yang itu memang wajib ada. Daging gulai ala minang menjadi feberet kami suami isteri. Pelengkap hidangan tentunya sambal hijau, di sebut sambal ijo.. (Sila rujuk gambar di atas.. hehehe) perghhhh! Layanzzzzzzzzzzzz...

Kami terpilih... (bukan memilih ya.. kuat betul tarikannya tu.. kui2!) Rumah Makan Minang Bunga Padi Raya yang terletak di lantai atas sekali Pasar Baru, Bandung. Pasar Baru ini merupakan tarikan paling utama bila sampai di Bandung kerana di sini merupakan pusat barangan harian, pakaian, kain ela, kain sulam, batik, pakaian beribadat bahkan pilihan pakaian pengantin yang cantik dan mewah juga terdapat di sini. Harga yang ditawarkan memang berbaloi-baloi cuma menang tak menang saja tangan anda nak membawa hasil belian nanti. Hehehe. Maaflah, saya tak terlupa mengambil gambar di sini kerana terlalu asyik memilih dan membeli... huhuhu. Pasar Baru ini samalah macam Pekan Rabu di Alor Setar, Kompleks Arked Beli-belah di Padang Besar, Pasar Wan Khadijah di Kelantan, Pasar Payang di Terengganu dan lain-lain yang seumpamanya di Malaysia ini. Tapi yang pasti keseronokan di sini memang tak dapat dibandingkankan luar biasanya tau... hihihi.

Inilah bil makan kami di Rumah Makan Minang Bunga Padi Raya ni. Fuyohhhh! Memang lumayan sekali pak, bayangkan kalau ditukar ke Ringgit Malaysia kira-kira RM42 untuk dua orang makan sedangkan kami hanya mengambil lauk-lauk yang biasa sahaja. Hurmmmm... yang ni memang tak berbaloi.. huk3!

Yang pasti.. licinnnnnnnn..

Ini gerai kat sebelah Rumah Makan Minang tu.. ada gurame goreng atau kami panggil ikan terbang dan sup muntut... hahaha... sup ekorlahhhh...

Malam pertama, kami kebuntuan hendak mencari makan malam. Memang banyak sekali terdapat gerai-gerai yang menjual baso, nasi goreng dan sebagainya tetapi amatlah diragui tahap kebersihan dan yang paling utama sekali status halalnya. Jadi jalan paling selamat ialah makan di hotel sahaja. Kami memilih Soto Madura dan Soto Bandung. Apa beza keduanya tu ya? Baiklah, mangkuk yang kat atas tu merupakan Soto Bandung. Bezanya, soto bandung ini dimasukkan daging dan kacang tanah goreng manakala soto madura dimasukkan ayam, suhun goreng dan taugeh serta telur rebus seperti soto yang biasa dinikmati orang-orang Johor. Kedua-duanya dihidangkan bersama nasi putih, sambal ijo dan keropok belinjau.

Keesokannya barulah kami pergi ke rumah makan nasi padang yang dikenali sebagai Restoran Simpang Raya. Bagi yang pertama kali sampai, jangan terkejut kerana anda akan dihidangkan dengan berbelas-belas mangkuk lauk sebaik sahaja anda meletakkan punggung. Di sini anda akan dicaj bagi setiap lauk yang anda makan ataupun anda sentuh walaupun sedikit.

Tengok tu, lauk ayam saja ada berapa jenis masakan.. ayam rebus, ayam goreng, ayam bakar, ayam gulai dan telur ayam... hahahahaha.

Dari kecil dulu saya telah dididik, kalau makan pinggan harus licin tak boleh ada sisa nasi nanti nasi menangis. Ni kes takut nasi menangis punya pasallah... hehehe. Oh! Ya, dalam pinggan pun kena tuang sedikit air supaya rezeki tak putus, ni saya belum tuang air.. ambil gambar dulu.. urmmm..

Malam itu, saya mengajak Pak Wawan yang menjadi pemandu kami membawa kami makan sejenis hidangan yang terkenal di Bandung iaitu Batagor. Pertama kali sebenarnya hendak mencuba selepas disarankan Tias iaitu pembantu ibu mertua saya. Nak tahu bagaimana rupa batagor...??

Haaaaa... inilah rupanya Batagor Goreng. Urmmm.. yang ini rupanya batagor. Alaaaa, siapa yang suka makan Yong Taufu ataupun stimboat, batagor ni yang diperbuat dari tauhu yang dipotong segitiga yang di dalamnya ada ikan ala-ala fish cake tu. Ia kemudiannya digoreng dan dimakan bersama saus kacang ala rojak. Satu lagi yang namanya agak pelik ialah Siomay Goreng. Seakan sama hidangannya seperti batagor tetapi bentuknya empat segi. Boleh juga dinikmati bersama kuah baso.

Yang ini Bihun Baso... Ori ya, tak ada macam-macam dalamnya
cuma ada tiga biji bebola daging sapi.

Mi Sedap pilihan Pak Wawan.. eiiiii... rasa nak order jer mi macam Pak Wawan... urmmm..

FANTA! Yang ni zaman sekolah-sekolah dulu memang ada kat Malaysia,
tapi sekarang dah tak ada lagikan..

Saya punya air.. jangan mintak... Jus Strawberry... ori... penuh rasa strawberry tau.. Oh!Ya, di sini terdapat banyak juga ladang strawberry, anda boleh petik, timbang dan bayar. Kami kat sini, hari-hari makan strawberry sampai kembung... huhuhu..

Tengok tu, bukan makan nasi jer licin, makan apapun memang licin.. hehehe.

Sarapan orang diet... hik.. hik.. hik... Percaya ke????

Pulut Serunding... serundingnya sedap, ada tabur gula sikit-sikit dan cara pulut itu dihidangkan amatlah comel dan menawan..

Kuih-muih tradisi masyarakat Bandung...

Yang ini... kirim salamlahhhhhhh... bagi RM1J pun saya tak lalu... huk3!

Macammana? Terhibur? Lapar? Suka????

Komenlah sikit.... hik3!

Friday, April 15, 2011

AWARD MAMA NOR SAFFONE & NIEZA

ASSALAMUALAIKUM wbt

LAMA dah mama hantar award ni tapi tak sempat-sempat nak gantung. Sekarang dah gantung, cantikkan.. saya sukaaaaaaaaaa merah jambu. Mekasih mama.. Mama pandai masak tau, banyak resepi yang best, yang terbaru ni saya tengok mama buat apam polka-dot, urmmm.. comel-comel, cantik dan gebu.. jom gi blog mama di sini...

Yang ni pulak award dari Nieza yang jauh di Finland. Seronoknyakan duduk kat luar negara. Teringin sangat nak pergi tetapi setakat yang dekat-dekat macam Indonesia, Singapura dan Thailand tu okeylah.. hehe. Yang lain semua ongkosnya belum cukup lagi... kui.. kui. Mekasih banyak ya Nieza... Mwahhhhhhhhhhhhh!! Jom pergi jenguk Nieza di sini.

BANDUNG - 1

ASSALAMUALAIKUM wbt

URMMMM... lamanya meninggalkan Alam Sari ni.. aura nak mengentry tak mari-mari, hari ini memaksa diri tapi rasanya hari ni cuma nak buat sesi pemanasan badan dan meronda-ronda jer. Mungkin ada yang dah tau saya baru pulang dari syurga beli-belah Kota Bandung, Indonesia dan syurga makan juga bagi peminat nasi padang asli. Nanti saya kongsikan ceritanya ya.. ni cuma nak tunjuk apa akan terjadi dengan beg anda bila kembali dari Bandung, hehehehe.

ni masa baru sampai di Lapangan Terbang Senai, satu beg sahaja seberat 13.7kg.. Saya cuma bawa bekalan sehelai baju sahaja dan dua jeans sebab susah nak cari potongan jeans yang kena dengan citarasa saya jadi bekalan jeans memang wajib bawa.. hihihi. ER biasalah.. dengan seluar pendek pun sampai yang penting seluar mesti mahu Adidas.. kihkihkih..

Ini kejadian masa balik, kalau kedatangan pertama dulu cuma balik dengan dua beg, kali ini kami balik dengan tiga beg tak termasuk beg sandang yang masa pergi tu kosong jer tak ada isi. Apapun terima kasih ER kerana menanggung semua perbelanjaan pergi dan pulang dan bilik penginapan yang cantik dan selesa di Arion Swiss Belhotel Bandung... Mwahhhhhhhhh!! Ini kali kedua kami menginap di sini dan layanannya memang amatlah istimewa tambahan pula ada beberapa orang staf hotel ini dahpun mengenali kami. Kalau nak baca kunjungan sebelum ini boleh klik di sini, di sini dan di sini ya.

Ni tak tunjuk juga (hihi... tadi kata nak cerita sikit jer.. nampaknya aura dah mari nihhhh... kihkihkih..). Penerbangan kami kali ini menaiki pesawat Mas dan kami sangat-sangat berpuas hati dengan layanan oleh syarikat penerbangan dan anak-anak kapal serta makanan yang disediakan.. memang berbaloi-baloi. Rasanya kalau dapat pakej yang bagus dari Mas pasti kami akan memilih Mas.

nasi goreng dan sate lembu berserta kuah kacang yang umphh!

nasi beriani... perghhh!

nasi kandaqqqqq...

murtabak ayam... burpppp! Kenyang ditambah fresh orange 2 gelas..

Novel Kak Lily Haslina Nasir mengisi masa menunggu... hihihi..

DEMI MASA

MENGHITUNG HARI

Anda Sukakan Ini?