ASSALAMUALAIKUM wbt
BURPPPPPP!!
Alhamdulillah.. pagi-pagi dah makan nasi dengan lauk berdasarkan tajuk di atas.. hehehe. Resepi nanti ya. Gambar lauk tu pun tangkap dalam periuk terus, tak sempat nak posing, masak sebelum subuh tadi... teringin punya pasal... kih.. kih...
Baiklah, sekarang mahu hapdate resepi:
2 keping ikan pekasam
1/3 kotak santan (saya guna jenama M&S)+ 1/2 cawan air
11 tangkai cili api *
1" kunyit hidup*
2 ulas bawang merah*
1 ulas bawang putih*
10 biji belimbing buluh dibelah dua
Cara:
Tumbuk halus bahan bertanda dan leburkan dalam periuk bersama santan.
Masukkan ikan pekasam dan belimbing buluh.
Masak sehingga mendidih, kacau kuah selalu supaya tidak pecah minyak.
Siap!
selamat pagi...
ReplyDeletedah terliur ni..tengok ikan pekasam ni dgn belimbing buluh...
mengamcam sungguh...
sedapnye ikan pekasam!!!
ReplyDeleteAinnoraini... kalu mengancam jap gi kena msk cenggini... hehe
ReplyDeleteUmeboshi, goreng pon sodapppp!
waahhh...ikan pekasam masak lemak? siyes tak penah dgr. biasanya goreng cinggitu je taruk bawang.
ReplyDeletetapi ni kompem sedap ni. nak try lah!
waaaa akak... pagi² lagi dah memasak... simpan ckit utk ayu ye.. ayu balik jb ptg ni.. hehehe
ReplyDeleteeh eh seriyes tak tau ikan pekasam leh buat gulai.biasa goreng gitu je pun dah..wallaaaa rasanya kan..hmmm
ReplyDeleteOh...kalau kita...lagi kuat munyiknya sendawa tu...BUPPPP
ReplyDeletesalam..wah dahla lama tak datang sini..datang2 je ada menu yang buat kecur liur..huhu..nak balik lah...
ReplyDeleteowhhh...blh masak lemak ikan pekasam ni...selalu lia grg je....uihhh...blh try nih...kat umah mak buah belimbing mmg byk...dah mcm buah anggur...:D
ReplyDeletekak yus..
ReplyDeleteadoi,,,,,,
meleleq air liur ayu bila kak tayang ikan pekasam..
lagilah dgn belimbing buluh nan enak tu..terasa air liur kat hujung bibir..
wah!! kau kejam
assalamualaikum,
ReplyDeletewah sedapnya,ikan perkasam ...
terliur awal pahi gini
perhhhhhh...terliurnya tengok ikan pekasam tu....
ReplyDeletesedapppnya...
mas pun tak tahu ikan pekasam boleh dimasak gulai...
mas selalu goreng jerk....
Ikaan perkasam tu masuk skali dgn beras tu ke atau tidak
ReplyDelete