MESTI KLIK

Sahabat Seri Kandi

Pada-Mu Ku Bersujud

Pada-Mu Ku Bersujud

MESIN TEKAN CRUST TART

MESIN TEKAN CRUST TART
PEMBERITAHUAN : Sebarang pertanyaan hendaklah diajukan melalui panggilan, sms dan whatsapp sahaja. Saya tidak lagi akan menjawab pertanyaan melalui email. Sebarang soalan boleh dibuat melalui panggilan/sms : 0127844524 atau Whatsapp Sahaja : 0127799705. Terima kasih.

Labels

aaron aziz aboo acar ady putra aidilfitri ais krim apa cerita apam arab art street asam pedas asyura award ayam bali Bandung Batam BelangaSatu belasungkawa belimbing bengkel bihun biskut raya blogger bloglist blueberry BMI Boboiyot bola Bono boycott buah bubur burasak burger cake in jar cendawan cerita bersiri chocolate lava Cik Lang coconut shake coklat cookies cookies & ginger cream puff cucur cuti jumaat cutiecakemaker daging diabetes doa donut durian embun fear factor malaysia fettucinne filem GA goreng gulai kawah gunung kinabalu gyoza hari lahir hidayah ikan ikan bakar Ilham Iman itik jalan-jalan jeruk Johor jus kacang kad kaki kambing Kapten Zaharie karaoke kari kasut keju kek kek cawan keluarga kenangan kentang kepala kerang kerutub ketam kisah pelajarku kucing kuey teow kuih melayu kuih tradisi kurma laksa laksa janggus lala lawak legoland legoland water park lembu lemon lempeng lepat link best lobster lontong love u mr arrogant macaron makan makanan laut mangga MAS masakan barat maulid meatball medan mee melaka merdeka mesin MH17 minuman mistik monopod muffin Munduk murtabak muzium myChef Mykad nangka nasi nasi ayam nasi padang nenas ngeteh no label novel nukilan untuk teman nutella ombre oreo page Pak Chu Pak Itam panduan pasta pastri pau pavlova Pekanbaru Penang pencuci mulut pengantin penne petua pie pie maker pisang pizza pod Ponti premix promo pulut racun rahsia rainbow cake ramadan ramadhan raya red velvet rendang resepi adigun resepi ibu Riau rock roselle roti roti canai roti jala rumah terbalik sabah safee sali saja salam salam maulid sambal sardin sate sayur sejarah selfie semur seram SeriKandi Cintaku siput soto sotong spaghetti sup swans cream puff tagged tapai tart tauhu tayar tazkirah Teluk Kumbar telur tempahan tempoyak terbang tetel tinggi tmj tomato tortilla tudung tulang twisties ubi udang ulangtahun perkahwinan untuk dijual upin ipin villa nabila wang western wheels wordless wednesday yang popular Yaya zonan

Search Alam Sari

Loading...

Saturday, June 30, 2012

TERPERANJAT YANG TERLAMPAU

ASSALAMUALAIKUM...

KALAU nak tahu saya ini berdarah gemuruh. Cepat sangat terkejut oleh sesuatu dan penakut. Tapi dalam penakut-penakut saya, suka pula tengok cerita hantu. Dalam penakut-penakut saya, saya adalah antara orang yang berani mengeluarkan pendapat ketika dalam mesyuarat. Dalam penakut-penakut saya jugak sayalah yang selalu jalan di hadapan sekali  bila masuk rumah hantu.. bila nak jumpa cikgu... bila nak jumpa orang besar-besar ;p. Sebab dalam ketakutan tu ada keberanian dan kekuatan. Dan agaknya orang lain tu lebih penakut dari saya.. hehe.

Saya masih ingat ketika saya berusia 7 atau 8 tahun. Saya rasa paling tua pun 8 tahunlah sebab masa tu saya tinggal di Kampung Melayu Batu 10. Saya ingat lagi kami tinggal menyewa masa tu di rumah Pak Usop dan isterinya Mak Zai sehingga saya tamat darjah 2 dan selepas itu saya meneruskan persekolahan rendah saya di Sekolah Kebangsaan Rimba Terjun, Pontian. Suatu hari Mak Lang saya datang ke rumah bersama dua sepupu saya yang saya panggil Kak Ani dan Mahathir. Mahathir ni sebaya dengan saya.. :-))

Malam tu, kami budak-budak kecil comel lote ni duduk berkumpul ramai-ramai. Saya duduk di atas kerusi rotan jongkit-jongkit. Kami semua mengadap Kak Ani bercerita, Kak Ani ni kiranya antara yang paling tualah di antara kami selain Along. Kami yang ada di situ ialah Sari (saya), Puspa (Angah), Kak Dewi (Along), Kak Ani dan Mahathir. Perasan tak nama kami bertiga beradik ialah Dewi, Puspa, Sari??? Itu nanti cerita kemudianlah ya.. hihi.

Ceritanya begini :

Duluuuuukannnn, ada seorang makcik ni dia tinggal dengan anak dia yang bernama ....... (tak ingat nama apa yang Kak Ani sebut). Satu harikan, mak diakan... (orang Johor kalau cakap memang banyak 'kan') tengah masak kat dapur. Anak diapun duduklah depan mak dia tengok mak dia masak. Lepas tu, mak dia pun kan nak tumbuk sambal belacan. Lepas tu, anak dia pun bertanya dengan mak dia.

"Mak.. mak... cantiknyaaaaa cincin mak..." sambil tunjuk cincin yang mak dia pakai.

"Mak.. mak.. nanti.. kalau mak mati.. boleh tak saya minta cincin mak?"

"Booolehhh, nanti kalau mak mati, ambiklah cincin ni."

Tiba-tibakan esoknya mak dia pun mati. Lepas tu bila orang dah tanam, dah balik rumah, baru dia teringat yang dia lupa ambik cincin mak dia. Dia pun terus lari pergi kubur dan cangkul kubur mak dia. Dia pun buka kain kapan mak dia dan cuba cabut cincin mak dia...

(Masa ni semua senyap.. duduk rapat-rapat... seram gila wooo Kak Ani cerita...Kak Ani memegang jari manisnya melakonkan bagaimana cara budak tadi nak cabut cincin dari jari mak dia dengan bersungguh-sungguh. Kami yang dengar nipun sungguh-sungguh jugaklah... huhu)

Sambung...

Lepas cuba cabut... cabut... cabut... tak jugak boleh cabut. Jadi budak ni pun pergi balik rumah ambik parang. Lepas tu dia pergi balik kubur mak dia, dia terus potong jari mak dia.

*Suspen betul masa ni..

Malam tu, masa dia dalam rumah, tiba-tiba ada orang ketuk pintu. Dia pun buka pintu, dia tengok ada sorang makcik ni. Makcik tu cakap..

"Tolong makcik nak, makcik haus, makcik nak air..."

Diapun jemputlah makcik ni masuk ke dalam... lepas tu dia pun pergi buat air. (Dalam hati tertanya-tanya, makcik tu hantu ke orang??)

Lepas tu, dia pun bawa air tu, bagi kat makcik ni. Makcik tu pun ambik dan terus minum. Lepas tuuuu.. (dengan gaya seram) dia perasan yang jari makcik tu satu kodong. Dia pun tanya...

"Makcik.. makcik... kenapa jari makcik kodong?"

Nak tahu apa yang Kak Ani buat?? Dia terus sergah saya yang betul-betul dekat depannya begini.

"KAU YANG AMBIK!!!!"

Masa tu seluruh semangat saya rasa terbang. Jantung saya rasa macam putus dan terkeluar dan.....

"Huwaaaaaaaaaaaaaa!!!" Saya melalak sekuat-kuat tidak. Waaaaaaa... terperanjat tau tak? Terperanjattttt!!!
inilah Kak Ani dan keluarganya.. suaminya tu Abang Ramli, sepupu saya juga... kredit gambar fb anak saudara saya.. Ili Aisyah
Bersambung...

6 comments:

  1. haha...penakut...meh dgr cite real punya mak akk, hantu raya gegar rumah....seram sejok kita org:-)
    budak2 suka cerita hantu kan....hantunya tah mana2...

    ReplyDelete
  2. assalam
    salam kenal
    he he terperanjat akak tp kan kalu dengar cerita seram ni nak lg yg menceritakan tu pun gaya seram memang berdebar2 jugak he he

    ReplyDelete
  3. isyh kalo mlm2 cerita mau nya terkucil haha!

    ReplyDelete
  4. suspen kak, sy ni penakut juga, tp nak baca...hehe

    ReplyDelete
  5. Salam sari,klu k.atie kena sergah ngan citer hantu tu..maunya trjerit ketakutan :D

    ReplyDelete

komen anda amat dihargai... terima kasih

DEMI MASA

MENGHITUNG HARI

Anda Sukakan Ini?