MESTI KLIK

Sahabat Seri Kandi

Pada-Mu Ku Bersujud

Pada-Mu Ku Bersujud

Labels

aaron aziz aboo acar ady putra aidilfitri ais krim apa cerita apam asam pedas award ayam bali Bandung Batam BelangaSatu belasungkawa belimbing bengkel bihun biskut raya blogger bloglist blueberry BMI Boboiyot bola Bono boycott buah burasak burger cake in jar cendawan cerita bersiri coconut shake coklat cookies cookies & ginger cream puff cucur cuti jumaat cutiecakemaker daging diabetes doa donut durian embun fear factor malaysia fettucinne filem GA goreng gulai kawah gunung kinabalu gyoza hari lahir hidayah ikan ikan bakar Ilham Iman itik jalan-jalan jeruk Johor jus kad kaki kambing Kapten Zaharie karaoke kari kasut keju kek kek cawan keluarga kenangan kentang kepala kerutub ketam kisah pelajarku kucing kuey teow kuih melayu kuih tradisi kurma laksa laksa janggus lala lawak legoland legoland water park lembu lemon lempeng lepat link best lobster lontong love u mr arrogant macaron makan makanan laut mangga MAS masakan barat maulid meatball medan mee melaka merdeka mesin MH17 minuman mistik monopod muffin Munduk myChef Mykad nangka nasi nasi ayam nasi padang nenas ngeteh no label novel nukilan untuk teman nutella ombre oreo page Pak Chu Pak Itam panduan pasta pastri pau pavlova Pekanbaru Penang pencuci mulut pengantin penne petua pie pie maker pisang pizza pod premix promo pulut racun rahsia rainbow cake ramadan ramadhan raya red velvet rendang resepi adigun resepi ibu Riau rock roselle roti roti canai roti jala rumah terbalik sabah safee sali saja salam salam maulid sambal sardin sayur sejarah selfie semur SeriKandi Cintaku siput soto sotong spaghetti sup swans cream puff tagged tapai tart tauhu tayar tazkirah Teluk Kumbar telur tempahan tempoyak terbang tetel tinggi tomato tortilla tudung tulang twisties ubi udang ulangtahun perkahwinan untuk dijual upin ipin villa nabila wang western wheels wordless wednesday yang popular Yaya zonan

Search Alam Sari

Loading...

Wednesday, December 26, 2012

SWEET COCONUT CREPE aka KUIH DADAR

ASSALAMUALAIKUM...

ORANG lain sibuk ber- DURIAN CREPE tiba-tiba Seri Kandi ber-KELAPA CREPE pulak ya... hehehe. Sebenarnya Seri Kandi adalah jugak dua tiga kali membuat Durian Crepe untuk melepas perasaan geram pada kawan-kawan yang sibuk menayang tu (bukan geram apa... geram tak dapat..) tapi belum sempat lagi Seri Kandi ketukkan ceritanya di sini tapi disebabkan masa Seri Kandi postkan gambar Sweet Coconut Crepe aka Kuih Dadar aka Kuih Ketayap aka Kuih Gulung kegemaran anaknda Seri Kandi ni di mukabuku rupanya punyalah ramai peminat kuih tradisi ni. Dan Seri Kandi tak sangka Panglima Hitam (ER) juga rupanya peminat kuih ni. Lepas satu Seri Kandi gulung satu dibalunnya, Seri Kandi gulung lagi pun dia capai juga maka sukalah hati Seri Kandi dan tak sia-sialah Seri Kandi menggoreng inti kelapa dan mendadar adunan tepung atas kuali ni sebab kekanda dan anaknda suka. Jadi kerana itu biarlah Seri Kandi masukkan dulu entri Kelapa Crepe ini kemudian akan menyusul pula Durian Crepe Seri Kandi ya. Mehlah tengok macammana Seri Kandi buat kuih ni tanpa berguru dari mana-mana kitab... Alhamdulillah, Allah permudahkan..


Sweet Coconut Crepe aka Kuih Dadar
Bahan-bahan Inti :
2 cawan kelapa parut diambil putihnya sahaja
3/4 buku gula melaka dihiris kasar

Cara-cara :
Goreng kelapa tanpa minyak sebentar sehingga agak kering kemudian masukkan gula melaka yang dihiris. Terus menggoreng sehingga semuanya sebati dan sempurna gulanya. Kalau rasa hendak lebih manis boleh ditambah gulanya.

Bahan-bahan Kulit :
1 cawan susu sejat (boleh ganti dengan sebarang jenis susu atau santan sederhana cair dan pekatnya)
1/2 cawan air
1/2 cawan air jus pandan
2 biji telur
sedikit pewarna hijau
2 cawan tepung gandum (kurangkan 2 sudu besar selepas disukat 2 cawan)
2 sb tepung jagung
1/3 sk garam

Cara-cara :
Masukkan semua bahan ke dalam jug pengisar mengikut turutan seperti di atas kemudian kisar sebati.
Panaskan kuali leper (kalau non stick lagi bagus), sapu sedikit minyak dengan tisu dapur. Dadarkan adunan tepung di atasnya. Bila dah masak, angkat dan terus isikan inti dan digulung sedikit. Lipat kiri dan kanan dan gulung terus. Buatlah sehingga habis semua adunan jangan separuh jalan ya, hiks!

p/s Rajin tak Seri Kandi masukkan entry sekarang? Semangat apakah (?) yang menyeru agaknya ya... urmmmm...

10 comments:

  1. hmmm..dh lama x merasa kuih dadar gulung nih..daapnyer..i loiike!!

    ReplyDelete
  2. Ala... pandai je Seri bagi nama baru mentang-mentang fenomena crepe sana-sini hihi...

    ReplyDelete
  3. masyaallah...amboi sedapnya kuih ketayap....dah lama beno tak makan.

    ReplyDelete
  4. Kuih ni memang sedap wpun sudah klasik. Kuih tradisional kita ni, tak jemu kan?

    ReplyDelete
  5. hahahaha...betul tu..kita buat kelapa crepe pulak! tak perlu tunggu musim...:P

    ReplyDelete
  6. Kuih ketayap....fav anak bujang akak ni.

    ReplyDelete
  7. mmm...nama ni lebih commercial. tapi saya tetap nak panggil kuih gulung jugak! hahaha!!!

    ReplyDelete
  8. Nur panggil ni lempeng gulung.. Suka makan.. sedap!

    ReplyDelete
  9. salam kak sari..laaa kak sari ni ex opismate maz ke? ye dia sepupu saya..rapat sbb masa dia kecik dulu dia duduk area jengka jugak...hehehe...keciknya dunia kan? btw time kasih atas doa akak..:)

    ReplyDelete
  10. he heee..samalah kita..klu duk gulung yg blakng tggu jew nk amik..h ehhee kuih nie kgmaran jgk..mmg sedappp..buh inti byk2 ..waallaaaa..yummy

    ReplyDelete

terima kasih kerana sudi mengomen... jangan mengomel sudahlah ya.. hihihi

DEMI MASA

MENGHITUNG HARI

Anda Sukakan Ini?