MESTI KLIK

MESIN TEKAN CRUST TART

MESIN TEKAN CRUST TART
PEMBERITAHUAN : Sebarang pertanyaan atau tempahan mesin tart dan sebagainya hendaklah diajukan melalui sms dan whatsapp sahaja ke talian 0127844524. Terima kasih.

Wednesday, January 28, 2015

CHEEZY VICTORIA SANDWICH CAKE

Assalamualaikum...

LAMA dah teringin nak buat Victoria Sandwich Cake yang mengancam ni. Kecur jer bila tengok gambar-gambar yang dikongsikan geng masak-masak tapi apakan daya.. kerajinan tak jugak menjengah. Sejak akhir-akhir ini penat sangat rasanya padahal bukan apa sangat yang dibuat pun. Penyakit M tu susah betul nak baik nampaknya. Asyik nak melingkar depan tv jer kerjanya.. hahaha.


Baru-baru ni Sk dapat tempahan Snow Cheese Cake dari pelanggan setia. Dia ni memang boleh dikatakan setiap bulan menempah kek dengan Sk untuk makan-makan jer. Bos yang rajin belanja anak-anak buah. Jadi, terlanjur tu Sk pun buat setengah adunan lagi sebab memang Sk bercadang nak buat saiz yang comel lote.


Yang penting bagi Sk.. Sk nak buat dan makan kek yang ada rupa Victoria Sandwich Cake. Resepi lain cerita.. nanti besok-besok kalau rajin barulah menggodeh resepi kek yang sebenar. 


Akhirnya tertunailah keinginan dan hasrat. Tak dapat yang betul-betul dapat yang olok-olok jadilah. Walaupun rupanya comot tapi rasanya marbeles tauu!! 


Kek yang tak cukup ketinggian.. hahaha. Nak buat tiga lapis konon tapi rupanya bahagian atas sekali tu pendeklah pulak. Okey.. untuk resepinya Sk guna setengah adunan snow cheese cake. Lebih sedap sebab gunakan tepung Hong Kong dan krimnya pula Sk gunakan cream cheese yang diputar bersama susu pekat. Nak tiru??? Salin....

Cheezy Victoria Sandwich Cake

Griss Loyang 6" alas dengan baking paper

37.5 gm mentega (cairkan)
2 biji telur
1 biji kuning telur
50 gm gula kastor
1/2 st esen vanilla
50 gm tepung Hong Kong
30 gm tepung jagung
1/2 st baking powder
1 sb ovalette
25 ml air sejuk

Panaskan oven 170 darjah selsius.
Putar semua bahan kecuali mentega cair sehingga gebu.
masukkan mentega cair.
putar sebati.
tuang dalam loyang yang digriss dan..
bakar selama 30 minit atau hingga kek masak.

sediakan jem strawberry
sediakan topping

125 gm cream cheese
1/4 tin susu pekat

putar dua bahan ini hingga sebati.

apabila kek masak.. sejukkan sebentar kemudian belah dua atau tiga bahagian.
sapukan jem strawberry di antara setiap lapisan kek.. meleleh pun tak apa
picitkan topping
Buat sehingga lapisan atas dan hias ikut citarasa anda.



5 comments:

  1. Fuhh kak...putih2 melati merah2 delima bila tatap pic kek ni😍

    ReplyDelete
  2. grrrr..SK ..geram Uj rasa nak terkam jer one slice....

    ReplyDelete
  3. salam,

    aduh, meleleh ayaqqqqqq liuqqqqq ni hihihi

    ReplyDelete
  4. tak comot pun rupa dia.. menghairahkan lagi ada la hehehehe

    ReplyDelete

tak nak komen???
urmmmm.. malaslah nak cerita lagi :)))))

KEK OH KEK!

Assalamualaikum... DAH sarapan ke tu? Sk ni dah dua hari berturut-turut sarapan dengan kek yang superrr duperrrr jelita. Meh tayang sikit...