Assalamualaikum WBT
TENGAHARI tadi, Cik Ani hantar gambar bergulung-gulung lempeng dalam grup whatsapp. Alhamdulillah, rezeki Syawal, banyak tempahan makanan yang diterima Cik Ani, yang paling banyak menjala la. Namun, jaman now, melempeng pun boleh jadi duit!
Gara-gara tengok lempeng Cik Ani, maka Sk pun termelempeng jugaklah tadi. Mula tu nak bancuh dalam mangkuk besar macam biasa. Baru nak ambil cawan sukat tepung, terpandang pulak jug penyukat besar saiz jug kecil tu. Terus Sk masukkan tepung 300 ml, ikut ukuran pada jug dan tambah air, kacau kasi larut sikit, kemudian tambah lagi air sehingga mencecah ukuran 600 ml. Pecahkan telur sebiji, masukkan garam dan kacau hingga tepung larut. Nahhhh.. kenapalah selama ni guna cara yang susah, hahahah. Nak melempeng tu, tuang aje terus adunan lempeng tu dari jug, tak payah nak menyenduk-nyenduk lagi.
Cicah pulak dengan Sambal Ijo pemberian dari Ms Karman, PR Double Tree by Hilton Johor masa preview Ramadhan bulan lepas. Masih elok sangat sambalnya, dapat dua botol, sebotol dah wassalam. Kat rumah ni, Sk sorang aje la pun yang makan. Pak Inche tak gemar sangat sambal-sambal macam ni kecuali kalau makan kat kedai nasi padang. Kalau yang dah dibotol-botol ni, sebelah mata pun dia tak pandang, huhu.
Lempeng ni kalau lawan dengan sadin memang best
ReplyDeleteEh eh..kita pun rasa macam nak melempeng jugak. Apa pun kalau rajin dan usaha, boleh jadi duit. Ye tak ye jugak kan, guna jug kan senang terus curah je. Cuma sukatan tu kena agak-agak lah gitu kan.
ReplyDeleteTeringin pula saya hendak melempeng. Tapi Sabtu Ahad ini penuh jemputan rumah terbuka, kenduri dan majlis bbq di tempat kerja.
ReplyDeleteLempeng ngan sambal sardin...mak aiiii....dapnyaaaa.....minggu ni buat la..
ReplyDelete