ANTARA juadah pencuci mulut yang paling mudah dan sering disediakan ibu SK. Setiap kali ibu SK menyediakan pudingnya, ibu mesti akan siap sedia dengan sejag air panas kalau pudingnya terkeras, huhu. Maklumlah, orang dulu-dulu manalah ada sukat-sukat kan. Semuanya pakai taram. Sukatan ini SK dapat hasil dari perbincangan dengan rakan sekerja. Bila dah selalu buat, akhirnya SK dapat formula yang terbaik untuk bahagian pudingnya sebab ER suka makan sambil telan-telan puding tu, hehe.
Puding Koktel Berkuah
1 cwn tepung kastard
1 cwn susu cair
3 cwn air
secubit garam
Campurkan semua bahan dan gaul rata. Kemudian masak di atas api sederhana. Kacau sentiasa sehingga pekat, likat dan meletup-letup. Tutup api dan sudukan ke dalam acuan-acuan comel. Dinginkan.
Kuah Susu
1 tin susu cair
1 tin air
4 sb gula
Masakkan sambil dikacau selalu hingga mendidih. Dinginkan.
Hidangkan bersama buah-buahan koktel dalam tin. Nyamannnn.
SENANGNYA...NK TRYLA PTG NI
ReplyDelete