MAKAN DI RESTORAN PIRING PUTEH

Seri Kandi Tanah Jauhar
7

 Assalamualaikum WBT

KEMBALI ke pejabat selepas tiga hari jadi Tapak Sulaiman di rumah 😆. Tipu la.. mana mahunya jadik Tapak Sulaiman. Kain baju siapa nak tolong cuci, keringkan dan lipat. Nak susun lagi dalam almari. Rumah siapa nak kemas?? Kucen?? Jangan harap 🤭.

Teringat sebuah cerita yang Sk baca masa kecik-kecik dulu, kisah tentang seorang pemuda ni. Setiap kali bangun tidur atau pulang ke rumah dari bekerja, didapati makanan telah siap dihidang dan rumah telah siap dikemas. Pemuda tu merasa pelik kerana dia tinggal berseorangan. Suatu hari, dia bangun awal-awal sebab nak tahu siapa yang sediakan sarapan. Haaa.. teka siapa? Ada tak rakan-rakan Sk di sini pernah baca kisah tu? Itulah yang Sk selalu berangan, alangkah bagusnya jika bangun pagi makanan dah terhidang dan rumah sentiasa siap dikemas. Rumah Sk ni memang tak ada budak nak buat sepah tapi ada budak berbulu yang suka buat perangai. Kalau bentang alas meja, sekejap jer dah bergulung, wallpaper semua dah berjurai-jurai, yang mana koyak tu, terabur la kat lantai, geram betul! 

😠


Semalam, Sk dah cakap awal-awal malas nak masak. Sk ajak Pak Inche ke Restoran Piring Puteh di Pontian. Lepas zuhur, baru gerak dari rumah. Pontian ni bersempadan daerah dengan taman perumahan Sk. 


Konsepnya adalah masakan atau lauk  tradisional Melayu yang hanya akan dimasak apabila menerima pesanan seperti Asam Pedas, Masak Lemak Cili Api, Sambal dan Kicap. Meh la Sk kongsikan menu restorannya..


Hidangan utama di sini merupakan menu lauk-pauk. Semuanya disertakan dengan harga sekali, bolehlah bajet awal-awal sebelum buat pesanan.


Selain tu ada juga set nasi pelbagai masaka ayam dan ikan.


Hidangan sampingan seperti sayur, sambal dan ulam.


Restoran ini menyediakan lauk pauk sehingga jam 4 petang sahaja dan ditutup sebentar untuk rehat. Selepas tu menu masakan panas goreng-gorengan.


Disebabkan semua masakan hanya dimasak apabila ada pesanan, maka ambil masa sedikit la menunggu. Tapi bagi Sk tak la lama sangat pun mungkin gulainya dah ada, tinggal nak masukkan haiwannya aje 😆. Matilanak kalau masa tu pelanggan order, masa tu baru nak kisar lada 🤭.


Mula duduk di meja no 10 (2 kerusi), lepas tu pindah meja no 5 yang empat kerusi sebab macam tak cukup ruangaje nak letak lauk 😆.


Sambil menunggu kita foto-foto sikit la. Tak boleh nak snap pic banyak sebab pelanggan ramai, bimbang mengganggu privacy. Suka tengok hiasan kedai dengan latar putih serta cahaya lampu keemasan. Banyak pokok-pokok artificial diletakkan menghidupkan suasana alam dengan tingkap-tingkap lama dipaku ke dinding. Gabungan moden dan tradisional gituh.


Daging Salai Masak Lemak Cili Api (RM13). Kini, masakan salai ni boleh ditemui di mana-mana, kan. Nak masak sendiri pun boleh, kalau tak pandai nak menyalai, beli sahaja daging salai frozen. 

Tekstur daging tu agak keras tapi masih bolehlah dikunyah oleh remaja purba ni. Kuah lemak agak pekat, kepedasannya seimbang. Pak Inche kurang gemar masak lemak ni, sikit pun tak mahu jamah, puaslah Sk kasi perabih sorang-sorang.


Asam Pedas Isi Ikan Jenahak (RM20). Sedap kuah asam pedasnya, tidak terlalu cair dan pekat. Cukup rasa asam dan masinnya. Bila Sk hirup kuahnya, ia mengingatkan kepada sesuatu. Gulai asam pedas tumis darat ibu yang dah lama kami tak dapat menikmatinya. Sayangnya sayur bendi yang dimasukkan dalam gulai sudah sedikit tua.


Sambal Sotong (RM15). Sotong merupakan haiwan laut kegemaran Pak Inche, suka sangat makan sotong terutama yang dimasak sambal. Pada mulanya Sk bayangkan sambalnya macam kita masak sambal tumis tu tapi ia lebih kepada masakan sambal di Chinese Seafood Restaurant. Sedap sangat macam masak empat rasa, ada pedas, masin, manis dan masam dari tomato tu.


Pelengkap jika makan Asam Pedas kena ada Telur Dadar (RM5). Telur dadar digoreng garing macam di restoran tomyam. Pak Inche kata lagi sedap jika digoreng dadar biasa. 


Ambil Sayur Taugeh (RM5). Masakannya samalah macam mak-mak kita masak, tumis bawang dan cili, campak taugeh. Ada sedikit potongan tauhu goreng di dalamnya.


Masa staf hantar hidangan ke meja, dia beritahu ulam dah habis sambil letakkan piring Nugget Ayam (RM6.50) ni. Bolehlah pulak Sk fikir, ulam habis digantikan dengan nugget (sebab kami tak order nugget). Capai seketul cicah sos dan suap ke mulut, ala-ala pembuka selera la kononnya. Lepas tu nampak kertas order, baru otak ni proses, staf kaunter salah key in, mungkin mereka termasukkan nombor kod nugget ni lepas masukkan nombor kod sambal belacan.


Semua dah cantik-cantik plating, tiber sambal belacan letak dalam mangkuk plastik, bukan mangkuk putih. Sambal belacan dia sedap.


Nampak tak, kod sambal belacan dengan kod nugget tu. Sk syak, kodnya disusun sebelah-sebelah dan staf tertekan atau tersentuh skrin kod tu. Sk pulak tak snap pic kertas pesanan macam selalu sebagai bukti. Bayar aje laaaa benda dah termakan, kan 🤭.


Restoran Piring Puteh

13, Jln Delima 2, 
Pontian Kecil, 
82000 Pontian, Johor

Buka setiap hari kecuali Jumaat
11.00 pagi hingga 9.30 malam

Atau masukkan dalam aplikasi waze
Restoran Piring Putih


Hangus RM81.15
Nak adil, Sk cakap, balik tu Sk nak belanja ngopi.. tungguuuuu 🤭

Post a Comment

7Comments

Blog ini merupakan blog peribadi. Segala tulisan di dalamnya merupakan pengalaman sendiri atau pandangan peribadi Sk terhadap sesuatu produk, makanan atau perkhidmatan. Sk juga tidak bertanggungjawab sekiranya anda tidak mendapat kualiti produk, makanan atau perkhidmatan sebagaimana apa yang dinyatakan di dalam blog ini.

Segala komen yang dituliskan di sini adalah di bawah tanggungjawab pengomen sendiri. Untuk sebarang pertanyaan, anda boleh menghantar email kepada serikanditanahjauhar@gmail.com

Terima kasih

  1. Catchy nama kedai ni.. deco cantik... pinggan legend.. nice... menu pun mcm kat rumah je... sy syak sambal belacan tu selalu org req tapau tu yg siap letak awal dalam mangkuk plastik tu... hehehe

    Tp kak cerita pemuda tu x habislah... sy mcm pernah baca tp x ingat ending.. apakata next entri letak ending sapa yg siapkan semuanya di rumah pemuda tu

    ReplyDelete
  2. Bukan salah kita tapi itulah ingatkan nuget ganti ulam. Haha tapi mahal pula kalau ulam sampai RM6.50( ke RM8.50?)

    ReplyDelete
  3. Makan asam pedas mesti ngam dengan taugeh dan telur dadar kann ..

    ReplyDelete
  4. buku menu & deco dlm cafe ni ada buluh tu lebihkurang mcm dkt restoran cili kampung...ler kiranya staff tu slh klik kod la ye....

    ReplyDelete
  5. ammi tak pernah baca kisah pemuda tu...jadi anda ada tugasan utk buat karangan 300 patah perkataan. Biar saya puas membaca. Ahakss..

    Lawa pulak menu kedai ni kan

    ReplyDelete
  6. Wah banyak pilihan makanan kat sini..boleh la masuk wishlist dan jjcm lagi kat sana...SA suka interior restoran ni..nampak tenang je...

    ReplyDelete
  7. cantik buku menunya...mcm sketch book....sedapnya asam pedas..

    ReplyDelete
Post a Comment

#buttons=(Ok, Go it!) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Check Now
Ok, Go it!