MEE HAILAM VS NASI GORENG

Seri Kandi Tanah Jauhar
6

 Assalamualaikum WBT

INGATKAN hari Jumaat nak goreng nasi jer untuk makan malam, sekali Pak Inche balik bawa mee kuning, sawi, taugeh dan odang.. nak makan Mee Hailam, katanya. Errr.. dahlah ibu sekarang dah tak mahu makan mee ya. Sejak sebelum masuk wad lagi ibu dah tak suka mee, kembang tekak makan mee 🤭.


Dah macam warung dapur Sk malam tu. Mula-mula tumis bahan nasi goreng dulu. Sk hiris nipis baki sirloin steak yang tak habis hari tu, sebagai rencah nasi goreng. Siap goreng nasi, baru mula menumis bahan untuk kuah mee hailam pulak. 

Bahan-bahan Kuah Mee Hailam

Sedikit minyak masak
5 ulas bawang putih cincang
Beberapa ekor udang
2 senduk kicap manis
1 senduk kicap cair
1 senduk sos ikan
2 tbs sos tiram
2 mangkuk sederhana air
2 tbs tepung jagung larutkan dengan 1/2 cawan air
4 pokok Sayur sawi (asingkan bahagian batang dan daun)

Bahan-bahan lain - Minyak bijan & Kek Ikan (Sk tak letak dua ni sebab dah habis 🤭)

Cara Memasak Kuah Mee Hailam

1. Panaskan sedikit minyak masak, tumis bawang putih hingga keemasan.

2. Masukkan udang, kacau sebentar.

3. Masukkan sos tiram, sos ikan, kicap manis dan kicap cair. (Masukkan minyak bijan sekali). Kacau sekejap.

4. Masukkan batang sawi, kacau sekejap hingga agak layu.

5. Masukkan air, biar mendidih. Tambah garam jika perlu.

6. Masukkan daun sawi, biar sekejap.

7. Akhir sekali, masukkan air tepung jagung, kacau hingga pekat dan mendidih lagi sekali, tutup api.


8. Panaskan kuali lain, masukkan kuah mee hailam. (Abaikan kuali legend tu ya)

9. Masukkan mee kuning yang telah dibilas anggaran seorang atau dua orang makan. Masukkan taugeh jika suka. Kacau sebentar.

10. Bolehlah dihidangkan bersama potongan cili padi dan kicap cair.


Nasi Goreng untuk ibu yang tak makan mee. Selain daging, Sk masukkan udang dua ekor. Mesti korang nak tahu, kan.. Sk makan yang mana? Haruslah makan kedua-duanya sekali 🤣.

Malam tu, Pak Inche ulang makan nasi goreng. Dia kan memang jenis lapar malam.


Macam kat warung, kan?

🤭


Pagi ni, goreng nasi lagi. Ada sebekas nasi sejuk dalam esbox dan setengah keping lagi sirloin steak. Sk bawa bekal dan sebekas lagi tu untuk Pak Inche. Pak Inche tak masuk pejabat pagi ni sebab petang nanti bertugas di Stadium Sultan Ibrahim untuk saingan ACL 2023.

Post a Comment

6Comments

Blog ini merupakan blog peribadi. Segala tulisan di dalamnya merupakan pengalaman sendiri atau pandangan peribadi Sk terhadap sesuatu produk, makanan atau perkhidmatan. Sk juga tidak bertanggungjawab sekiranya anda tidak mendapat kualiti produk, makanan atau perkhidmatan sebagaimana apa yang dinyatakan di dalam blog ini.

Segala komen yang dituliskan di sini adalah di bawah tanggungjawab pengomen sendiri. Untuk sebarang pertanyaan, anda boleh menghantar email kepada serikanditanahjauhar@gmail.com

Terima kasih

  1. Sedappp nya Naso Goreng dgn udg besar tu... Ada pulak mee hailam.. mmg dua pinggan la hahaa :D

    ReplyDelete
  2. Tadi gi pasar dah beli mee. Ni nak kena cari udang dgn sawi la pulak SK, nak buat gak mee hailam gaya SK ni :D

    ReplyDelete
  3. sedapnya mee hailam tp dana lama sgt tak buat sendiri

    ReplyDelete
  4. tak pernah buat mi hailam, makan kat kedai je selalunya

    ReplyDelete
  5. kakak, mee goreng hailam pecah telur, telur biar goyang, pedas sikit satu. haaaa panjang kau request

    ReplyDelete
  6. Mak aaiii... mee hailam. Sedapnya SK. Teringat zaman sekolah berasrama di Klang dulu, mesti singgah makan mee hailam kalau keluar asrama petang Jumaat. Harganya RM1.70 sen.

    ReplyDelete
Post a Comment

#buttons=(Ok, Go it!) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Check Now
Ok, Go it!