Assalamualaikum WBT
DAH lama beli perencah masak hitam ni dari kawan sekerja Sk yang berasal dari Baling, Kedah. Setiap kali balik kampung, kawan Sk ni akan buka pesanan rempah-rempah dari sana yang tidak dijual di Johor. Hai, bukan rempah saja, malah kopi pun boleh kirim padahal ada jer jual kat TT dan Sopi kan, saja la seronok gitu, hihi.
Hari ni baru la Sk guna rempah masak hitam ni. Senang aje, cuma tinggal tumis bawang merah, bawang putih dan halia, kemudian masukkan ayam dan rempah masak hitam tu. Sk rasa sikit dah masin, tak perlu letak garam tapi kenalah tambah air supaya tak masin sangat. Sk letak anggaran 1/2 cawan air dan masak selama 15 minit lebih kurang.
Tambah cili padi dan daun bawang. Benda dah ada dalam esbox, campak ajelah.
Sedap jugak rasa rempah masak hitamnya tapi tu la, dah nak masuk rempah, baru perasan dah expired tarikhnya tapi tetap belasah jer masak, hahahahah. Cam tu la, asal beli apa-apa, peram dalam laci kabinet sampai lupa kewujudannya, hihihi.
Senang masak guna rempah je. Saya kalau rempah, simpan dalam peti ais. Jadi, bolehlah nampak, walaupun gunanya tak tahu bila. :D
ReplyDeleteBaca bahan dan tengok rupa, lebih kurang macam masak kicap.
ReplyDeleteSaya pun kadang ada rempah yang terpaksa buang, maklumlah rajin sangat memasak 😆
Eh, orang kampung I la haha...
ReplyDeletePH pula jenis yg tak menyabar, asal beli je perencah² cepat nau la nak mencuba hehe...
sedapnya..masak hitam, suka dua2 daging & ayam...nmpk ok lg kuahnya tu..
ReplyDeleteSedap ni, cicah roti pun sedap kot.
ReplyDeleteHahaha... rupanya dh expired, nasib ok je
ReplyDeleteJangan sakit perut ye..expired nya dah lama ke..kalau baru je takpe kot....
ReplyDeleteSenang kerja masak bila dah siap rempahnya. Kadang dah siap ni lah jarang nak guna. Harap tak sakit perutlah makan kalau dah expired lama.
ReplyDelete