MESTI KLIK

Sahabat Seri Kandi

Pada-Mu Ku Bersujud

Pada-Mu Ku Bersujud

Labels

aaron aziz aboo acar ady putra aidilfitri ais krim apa cerita apam arab asam pedas award ayam bali Bandung Batam BelangaSatu belasungkawa belimbing bengkel bihun biskut raya blogger bloglist blueberry BMI Boboiyot bola Bono boycott buah burasak burger cake in jar cendawan cerita bersiri chocolate lava Cik Lang coconut shake coklat cookies cookies & ginger cream puff cucur cuti jumaat cutiecakemaker daging diabetes doa donut durian embun fear factor malaysia fettucinne filem GA goreng gulai kawah gunung kinabalu gyoza hari lahir hidayah ikan ikan bakar Ilham Iman itik jalan-jalan jeruk Johor jus kacang kad kaki kambing Kapten Zaharie karaoke kari kasut keju kek kek cawan keluarga kenangan kentang kepala kerang kerutub ketam kisah pelajarku kucing kuey teow kuih melayu kuih tradisi kurma laksa laksa janggus lala lawak legoland legoland water park lembu lemon lempeng lepat link best lobster lontong love u mr arrogant macaron makan makanan laut mangga MAS masakan barat maulid meatball medan mee melaka merdeka mesin MH17 minuman mistik monopod muffin Munduk murtabak myChef Mykad nangka nasi nasi ayam nasi padang nenas ngeteh no label novel nukilan untuk teman nutella ombre oreo page Pak Chu Pak Itam panduan pasta pastri pau pavlova Pekanbaru Penang pencuci mulut pengantin penne petua pie pie maker pisang pizza pod Ponti premix promo pulut racun rahsia rainbow cake ramadan ramadhan raya red velvet rendang resepi adigun resepi ibu Riau rock roselle roti roti canai roti jala rumah terbalik sabah safee sali saja salam salam maulid sambal sardin sayur sejarah selfie semur seram SeriKandi Cintaku siput soto sotong spaghetti sup swans cream puff tagged tapai tart tauhu tayar tazkirah Teluk Kumbar telur tempahan tempoyak terbang tetel tinggi tomato tortilla tudung tulang twisties ubi udang ulangtahun perkahwinan untuk dijual upin ipin villa nabila wang western wheels wordless wednesday yang popular Yaya zonan

Search Alam Sari

Loading...

Sunday, November 28, 2010

BINGKA GULA MERAH


ASSALAMUALAIKUM wbt


SALAM pagi minggu. Ramai yang tengah sibuk nampaknya tapi masih ada masa berblogging tu.. hehe. Mehlah tengok apa saya buat ni. Sangat burukkan? Huk.. huk. Inilah pertama kali buat bingka, tengok resepi macam senang tapi lenguh tangan mengacau adunan dalam periuk.. hehe.


Resepi dari Kak Yatie Sinar Kehidupanku. Kalau bandingkan rupa bingka Kak Yatie dengan saya, macam langit dengan bumi, memang tak terganding langsung. Tengoklah, dia dah kahwin berapa tahun, tentulah lebih terror dari saya.. hik.. hik... cover malu.. kui.. kui. Resepi asal kata Kak Yatie dari Kak Fida @MyResepi. Terima kasih untuk keduanya, saya minta izin C&P di sini ya.. Sangat manis walaupun dah dikurangkan gula, sila ambil seorang secubit ya... hik.. hik.. kedekut.


Bahan-bahan ( loyang 10x10 inc. )
175 g tepung beras
3 1/2 sb tepung Hoen Kwee (saya macam Kak Yatie, guna tepung jagung je)
100 g gula pasir (sama Kak Yatie guna 50 g)
1/2 sk garam
875 ml santan pekat*

150 ml santan cair
200 g gula melaka
2 helai daun pandan - disimpul
1 sb air kapur (opt)
1 sk pewarna choc. (saya tak ada pewarna coklat lak)


Cara-cara:
~ 5 bahan pertama dikacau dan tapis.

~Santan cair, gula melaka dan daun pandan dimasak mendidih dan ditapis.
~Satukan kesemua bahan dan masak hingga pekat. Tuang adunan dan ratakan di dalam loyang yang digris dan bakar selama 40-45 min pada suhu 160C. Untuk mendapatkan permukaan kuih yang garing, bakar dengan api atas sebentar.
~ Biar kuih benar-benar sejuk barulah dipotong.


=>Untuk resepi di atas, saya menggunakan santan kotak ayam brand 200ml sebanyak 2 kotak. Ambil 50ml dan tambah air sebanyak 100ml utk menjadikan sebanyak 150ml santan cair.

=>Gunakan pula selebihnya(150ml santan+200ml santan) dan tambahkan air utk menjadikan jumlahnya 875ml santan pekat.(350ml santan+525 air=875 santan pekat)

2 comments:

  1. nak jugak kak..aloo tak mau la secubittt...nak 4 fotong ekkk..rupe tolak tepi, yg tepi dpt makan..kiki

    ReplyDelete
  2. Salam Yus,
    Ow dah buat gak ya....rajin tul mengodek tpng pastu bakar lagi...kira ok tu menjadi...yg penting ada rasa...

    ReplyDelete

terima kasih kerana sudi mengomen... jangan mengomel sudahlah ya.. hihihi

DEMI MASA

MENGHITUNG HARI

Anda Sukakan Ini?