MESTI KLIK

MESIN TEKAN CRUST TART

MESIN TEKAN CRUST TART
PEMBERITAHUAN : Sebarang pertanyaan atau tempahan mesin tart dan sebagainya hendaklah diajukan melalui sms dan whatsapp sahaja ke talian 0127844524. Terima kasih.

Tuesday, November 9, 2010

PUDING SAGO




ASSALAMUALAIKUM wbt

NAMPAKNYA pagi ini hujan turun bagaikan mutiara, menyejukkan suasana pagi. Tak sangat lebat tetapi cukup untuk membasahkan bagi mereka yang tidak berpayung... ha.. tu orang selalu cakap, tak mandi, sebab tu kena hujan.. kih.. kih.. kih. Nasib baik masa sampai pejabat pagi tadi hujan belum turun lagi, jadi tak perlu berlari-lari meredah hujan.

Masa berblogging beberapa minggu yang lepas, mencari-cari resepi pencuci mulut dan kudap-kudapan, saya telah terjumpa satu blog yang agak menarik milik seorang wanita bernama Lydia. Tapi saya memang terlupa betul link ke blog Lydia ni. Saya harap kalaulah Lydia terrrrrsinggah ke blog saya ni, sudilah kiranya meninggalkan pesanan. Antara resepi yang nampak menarik milik Lydia ni ialah puding sago yang menjadi kegemaran saya dan keluarga kerana dalam gambar yang Lydia tunjukkan, struktur gula melaka tu tidak cair macam yang selalu saya buat rupa-rupanya Lydia memasukkan gelatin dalam gula melaka tu. Rasanya pun lain sikitlah, sedap dan kenyal-kenyal sikit.. hehe.. jom cuba resepi yang ni pulak..

Puding Sago
Bahan-bahan:
Bahan A ~
100 gm sago
500 ml air
~ Didihkan air dan masukkan sago, masak sehingga sago menjadi jernih. Tutupkan api, biarkan 1 hingga 2 minit dan bilas dengan air sejuk. Toskan sago dan masukkan ke dalam bekas yang sesuai.

Bahan B ~
1 sb gelatin (saya guna jenama halagel)
100 ml air panas
~ Larutkan gelatin dalam air panas, ketepikan.

Bahan C ~
180 gm gula melaka
200 ml air
1 helai daun pandan
secubit garam
~ Didihkan semua bahan C dalam periuk kecil hingga gula larut. Masukkan bancuhan gelatin (B).
Kacau sehingga semuanya larut, biarkan suam dan tapiskan. Tuang ke dalam bekas berisi sago dan sejukkan di dalam peti ais hingga gula melaka membeku. Strukturnya akan mejadi seperti jelly.
~ Hidangkan bersama susu cair atau santan, hiaskan jika suka.

Selamat mencuba..

No comments:

Post a Comment

tak nak komen???
urmmmm.. malaslah nak cerita lagi :)))))

SALAM RAMADHAN & SELAMAT BERPUASA

Assalamualaikum... ALHAMDULILLAH... Dapat lagi bertemu Ramadhan kali ini. Ramadhan yang penuh keberkatan dan kemuliaan. Ramadhan ...