MESTI KLIK

Sahabat Seri Kandi

Pada-Mu Ku Bersujud

Pada-Mu Ku Bersujud

Labels

aaron aziz aboo acar ady putra aidilfitri ais krim apa cerita apam asam pedas award ayam bali Bandung Batam BelangaSatu belasungkawa belimbing bengkel bihun biskut raya blogger bloglist blueberry BMI Boboiyot bola Bono boycott buah burasak burger cake in jar cendawan cerita bersiri coconut shake coklat cookies cookies & ginger cream puff cucur cuti jumaat cutiecakemaker daging diabetes doa donut durian embun fear factor malaysia fettucinne filem GA goreng gulai kawah gunung kinabalu gyoza hari lahir hidayah ikan ikan bakar Ilham Iman itik jalan-jalan jeruk Johor jus kad kaki kambing Kapten Zaharie karaoke kari kasut keju kek kek cawan keluarga kenangan kentang kepala kerutub ketam kisah pelajarku kucing kuey teow kuih melayu kuih tradisi kurma laksa laksa janggus lala lawak legoland legoland water park lembu lemon lempeng lepat link best lobster lontong love u mr arrogant macaron makan makanan laut mangga MAS masakan barat maulid meatball medan mee melaka merdeka mesin MH17 minuman mistik monopod muffin Munduk myChef Mykad nangka nasi nasi ayam nasi padang nenas ngeteh no label novel nukilan untuk teman nutella ombre oreo page Pak Chu Pak Itam panduan pasta pastri pau pavlova Pekanbaru Penang pencuci mulut pengantin penne petua pie pie maker pisang pizza pod premix promo pulut racun rahsia rainbow cake ramadan ramadhan raya red velvet rendang resepi adigun resepi ibu Riau rock roselle roti roti canai roti jala rumah terbalik sabah safee sali saja salam salam maulid sambal sardin sayur sejarah selfie semur SeriKandi Cintaku siput soto sotong spaghetti sup swans cream puff tagged tapai tart tauhu tayar tazkirah Teluk Kumbar telur tempahan tempoyak terbang tetel tinggi tomato tortilla tudung tulang twisties ubi udang ulangtahun perkahwinan untuk dijual upin ipin villa nabila wang western wheels wordless wednesday yang popular Yaya zonan

Search Alam Sari

Loading...

Wednesday, November 24, 2010

RESEPI BLUEBERRY CISTAT

ASSALAMUALAIKUM wbt

MAAF... maaf... maaf.... kerana tak masukkan resepi cistat kat bawah tu ya. Mula saya fikir ramai yang tahu resepi cistat ni, lagipun saya pernah entri sebelum ini di sini. (Hahahaha... kalau anda klik tolong jangan gelak, sebab itu pertama kali buat cistat... malu sendiri tau bila baca balik... hihihihi). Rupanya ada juga permintaan termasuklah di fb dan ym, maka di sini saya tampilkan lagi resepinya untuk memudahkan, supaya anda tidak tercari-cari . Mungkin ada jugak yang baru nak meninjau-ninjau acuan tat tu kan... hik.. hik. Resepi dari buku 'Kompilasi Masakan Berkeju oleh Noraini Zakaria'.. banyak resepi berasaskan keju yang mengecurkan air liur ada di dalam buku ini tau, apa kata dapatkannya di kedai buku yang berhampiran. Selamat Mencuba.

Resepi dibawah ni hasil trial & error saya dan sangatlah success, jadi saya cadangkan anda mengikut segala sukatan dan arahan yang diberi... AWAS!!! Jangan derhaka... hik... hik.. hik.
Bahan Pastri:
450 gm tepung gandum (ayak)
250 gm mentega (potong kiub kecil)
100 gm gula kastor /gula biasa yang dikisar halus pun boleh
1 biji telur
2 st air
1 st esen vanilla

Caranya:
~ Masukkan tepung dan mentega dalam mangkuk yang besar, ramas dengan hujung jari hingga semua bahan sekata. Masukkan gula dan ramas lagi hingga sekata semuanya.
~ Masukkan telur, air dan esen vanilla. Gunakan tangan, gaul sehingga menjadi doh yang lembut.
~ Ambil sedikit adunan dan tekankan dalam acuan tat. Bakar pada suhu 180'C selama 25 minit. Biarkan sejuk sebentar dan keluarkan dari acuan tat dengan cara menelangkupkan sahaja. Ia akan keluar dengan mudah tanpa perlu dicungkil.

Bahan Inti:
250 gm krim keju/ cream cheese
50 gm mentega
60 gm gula halus
1 biji telur

Bahan lain:
Jem blueberry secukupnya

~ Putar semuanya sehingga kembang dan gebu. Supaya kerja anda lebih mudah, masukkan ke dalam piping bag. Picitkan ke dalam pastri tat tadi. Hiaskan atasnya dengan sedikit inti blueberry yang dilorekkan dengan lidi. Masukkan juga sedikit inti blueberry sebelum meletak inti keju.

Okey, yang ini chocotart. Cuma gantikan inti keju dengan coklat yang dicairkan secara double boiler bersama hyfatt. Tuangkan ke dalam tart shell dan hiaskan dengan apa yang ada di dapur anda yang sesuailahhhh... jangan tabur bawang goreng atau daun sup pulak ya... hik.. hik... hik.

4 comments:

  1. hahaha...mama nk try tabur bwg goreng la plak..mane tau..cam kuih cara belauk plak....hahaha

    ReplyDelete
  2. Sangat suka makan cistat.. chocotat tu nampak sedap jugak.. :)

    ReplyDelete
  3. MR, boleh gak tabur bawang goreng, tapi MR kena letak filling daging cincanglah... hihi..

    aiDieNa, bila ada chocotat tu, anak2 dah tak pndg cistat tau.. hehe

    ReplyDelete
  4. cheese filling tu kena bakar bake balik ke lepas letak dalam shell or trus masuk peti ais je?

    ReplyDelete

terima kasih kerana sudi mengomen... jangan mengomel sudahlah ya.. hihihi

DEMI MASA

MENGHITUNG HARI

Anda Sukakan Ini?