MESTI KLIK

Sahabat Seri Kandi

Pada-Mu Ku Bersujud

Pada-Mu Ku Bersujud

Labels

aaron aziz aboo acar ady putra aidilfitri ais krim apa cerita apam asam pedas award ayam bali Bandung Batam BelangaSatu belasungkawa belimbing bengkel bihun biskut raya blogger bloglist blueberry BMI Boboiyot bola Bono boycott buah burasak burger cake in jar cendawan cerita bersiri coconut shake coklat cookies cookies & ginger cream puff cucur cuti jumaat cutiecakemaker daging diabetes doa donut durian embun fear factor malaysia fettucinne filem GA goreng gulai kawah gunung kinabalu gyoza hari lahir hidayah ikan ikan bakar Ilham Iman itik jalan-jalan jeruk Johor jus kad kaki kambing Kapten Zaharie karaoke kari kasut keju kek kek cawan keluarga kenangan kentang kepala kerutub ketam kisah pelajarku kucing kuey teow kuih melayu kuih tradisi kurma laksa laksa janggus lala lawak legoland legoland water park lembu lemon lempeng lepat link best lobster lontong love u mr arrogant macaron makan makanan laut mangga MAS masakan barat maulid meatball medan mee melaka merdeka mesin MH17 minuman mistik monopod muffin Munduk myChef Mykad nangka nasi nasi ayam nasi padang nenas ngeteh no label novel nukilan untuk teman nutella ombre oreo page Pak Chu Pak Itam panduan pasta pastri pau pavlova Pekanbaru Penang pencuci mulut pengantin penne petua pie pie maker pisang pizza pod premix promo pulut racun rahsia rainbow cake ramadan ramadhan raya red velvet rendang resepi adigun resepi ibu Riau rock roselle roti roti canai roti jala rumah terbalik sabah safee sali saja salam salam maulid sambal sardin sayur sejarah selfie semur seram SeriKandi Cintaku siput soto sotong spaghetti sup swans cream puff tagged tapai tart tauhu tayar tazkirah Teluk Kumbar telur tempahan tempoyak terbang tetel tinggi tomato tortilla tudung tulang twisties ubi udang ulangtahun perkahwinan untuk dijual upin ipin villa nabila wang western wheels wordless wednesday yang popular Yaya zonan

Search Alam Sari

Loading...

Friday, December 28, 2012

ISTIGHFAR KEPADA ALLAH SWT

ASSALAMUALAIKUM...

ISTIGHFAR, kalimah yang sangat pendek tetapi memiliki makna yang sangat dahsyat, sangat dalam, sangat indah dalam hidup kita. Istighfar memiliki dua makna.

Pertama, setipa kali kita mengucapkan Astaghfirullahal'azim bererti kita meminta ampun kepada Allah, minta dimaafkan kesalahan kita, minta ditutupi aib-aib kita. Semakin kerap kita beristighfar maka semakin bersih diri kita daripada dosa, kesalahan dan aib-aib kerana Allah sangat menyukai hamba-Nya yang terus beristighfar. Kerana tidak satu pun antara kita yang bersih daripada dosa maka istighfar adalah satu kewajiban dan keperluan kita agar Allah mengampuni dosa kita, memaafkan kesalahan kita dan menutupi aib kita.

Kedua, setiap kali kita mengucapkan astaghfirullahal'azim bererti kita minta kepada Allah, mohon kepada Allah, amat sangat agar Allah memperbaiki hidup kita, meguatkan akidah kita, membuat kita nikmat dalam ibadah khusyuk dan menjadikan akhlak kita mulia.

Subhanallah. Satu ucapan tetapi memiliki dua keinginan. Kerana itu tidak hairan hamba Allah yang sungguh-sungguh beristighfar tampak dalam kehidupannya semakin berkat, semakin membawa kebaikan dan kebaikan, semakin bahagia, tenang dan menyenangkan di dunia dan akhirat. Kerana itu Rasulullah SAW bersabda, " Barangsiapa yang membiasakan dan selalu beristighfar kepada Allah, maka Allah mudahkan saat ia sulit, Allah gembirakan saat ia sedih dan Allah beri rezeki dari jalan yang tidak pernah ia duga."

Kemudian, dalam Al-Quran surah Nuh ayat 10, 11 dan 12, Allah SWT berfirman, maksudnya, "Beristighfarlah kepada Tuhan-Mu sesungguhnya Dia adalah Maha Pengampun. Nescaya Dia akan mengirimkan hujan kepadamu dengan lebat dan membanyakkan harta dan anak-anakmu dan mengadakan untukmu kebun-kebun dan mengadakan (pula di dalamnya) untukmu sungai-sungai."

Beristighfarlah kita kepada Allah, nescaya Allah turunkan musim hujan yang berat. Allah mudahkan kita untuk mendapat rezeki. Allah hadirkan untuk kita anak-anak kita generasi-generasi yang soleh, generasi robbani. Kemudian Allah makmurkan negara kita dan Allah sejahterakan kita, Allahu Akbar!

Jadi, istighfar bukan hanya disuruh untuk dilafazkan tetapi kewajiban kita. Kerana itulah Rasulullah SAW tidak bangun dari tempat tidur baginda kecuali baginda beristighfar 70 kali, dalam hadis lain 100 kali. Walaupun baginda maksum, dijamin masuk syurga, bebas dari dosa, (tapi) begitu hebat istighfarnya kepada Allah. Apalagi kita yang banyak dosa.

gambar hiasan - google image

DALAM SUJUD TERAKHIRKU
 
dalam sujud terakhirku, Ya Allah...
kuteriakkan Asma-Mu sekeras-kerasnya
agar runtuh dinding kesombongan dalam hatiku
 
dalam sujud terakhirku, Ya Rabbi...
kumenangis sejadi-jadinya
biar kering mata ini
namun basah ladang hati yang gersang

dalam sujud terakhirku, Ya Rahman...
kulihat semua dosa yang membayangiku
kelam mencengkam jiwa yang rusuh
 
dalam sujud terakhirku, Ya Rahim...
biarkan aku patah dalam cahaya-Mu
biarkan kumusnahkan titik-titik kemunafikanku
agar kukembali dalam pelukan hidayah-Mu
 
dalam sujud terakhirku
biarkan aku hirup nafasku sekali lagi
hanya untuk menyebut nama-Mu dan kekasih-Mu tercinta 
 
sedangkan batu bersujud - image google

11 comments:

  1. Aku sujud padamu Ya Allah...
    Seri kakak terkesima melihat batu sujud itu. Maha besar Allah - tiada siapa mampu melawan kudrohnya

    Kakak ni bagaikan kebiasaan akan beristighfar bila anak buat silap... salah gunalah tu sebab ada nada marah di situ.

    ReplyDelete
  2. suka juga dok nyanyi Lagu Istigfar tu kat lala sebab dia suka sgt.. lbh2 lg kalau kt tv alhijrah

    ReplyDelete
  3. amin.... hanya pd tuhan kt bersujud...

    ReplyDelete
  4. Benar sgt, sedangkan baginda SAW sendiri beristighfar, inikan kita yg sentiasa buat dosa..

    ReplyDelete
  5. ya allah..begitu kurangnya kita beristighfar...

    ReplyDelete
  6. amin hanya padaNya tmpt kita mgadu..

    ReplyDelete
  7. terasa kerdil diri ini..amin..padamu ku bersujud ya Allah..

    ReplyDelete
  8. aminnn..
    tersentuh hati bila mmbaca corettan/ingatan dr sis..

    thanks

    ReplyDelete
  9. masyaAllah batu pon tahu bersujud kan kak sari..thanks sbb berkongsi :)

    ReplyDelete
  10. Assalamualaikum SariYusa,

    tersentuh hati kak Nur....mudah2an kita membasihi lidah dengan beristighfar dan berzikir sentiasa...amiin.Thank you for sharing dan saling mengingati sesama kita.

    ReplyDelete

terima kasih kerana sudi mengomen... jangan mengomel sudahlah ya.. hihihi

DEMI MASA

MENGHITUNG HARI

Anda Sukakan Ini?