MESTI KLIK

Sahabat Seri Kandi

Pada-Mu Ku Bersujud

Pada-Mu Ku Bersujud

Labels

aaron aziz aboo acar ady putra aidilfitri ais krim apa cerita apam arab asam pedas award ayam bali Bandung Batam BelangaSatu belasungkawa belimbing bengkel bihun biskut raya blogger bloglist blueberry BMI Boboiyot bola Bono boycott buah burasak burger cake in jar cendawan cerita bersiri coconut shake coklat cookies cookies & ginger cream puff cucur cuti jumaat cutiecakemaker daging diabetes doa donut durian embun fear factor malaysia fettucinne filem GA goreng gulai kawah gunung kinabalu gyoza hari lahir hidayah ikan ikan bakar Ilham Iman itik jalan-jalan jeruk Johor jus kad kaki kambing Kapten Zaharie karaoke kari kasut keju kek kek cawan keluarga kenangan kentang kepala kerang kerutub ketam kisah pelajarku kucing kuey teow kuih melayu kuih tradisi kurma laksa laksa janggus lala lawak legoland legoland water park lembu lemon lempeng lepat link best lobster lontong love u mr arrogant macaron makan makanan laut mangga MAS masakan barat maulid meatball medan mee melaka merdeka mesin MH17 minuman mistik monopod muffin Munduk myChef Mykad nangka nasi nasi ayam nasi padang nenas ngeteh no label novel nukilan untuk teman nutella ombre oreo page Pak Chu Pak Itam panduan pasta pastri pau pavlova Pekanbaru Penang pencuci mulut pengantin penne petua pie pie maker pisang pizza pod premix promo pulut racun rahsia rainbow cake ramadan ramadhan raya red velvet rendang resepi adigun resepi ibu Riau rock roselle roti roti canai roti jala rumah terbalik sabah safee sali saja salam salam maulid sambal sardin sayur sejarah selfie semur seram SeriKandi Cintaku siput soto sotong spaghetti sup swans cream puff tagged tapai tart tauhu tayar tazkirah Teluk Kumbar telur tempahan tempoyak terbang tetel tinggi tomato tortilla tudung tulang twisties ubi udang ulangtahun perkahwinan untuk dijual upin ipin villa nabila wang western wheels wordless wednesday yang popular Yaya zonan

Search Alam Sari

Loading...

Thursday, February 7, 2013

PUDING ROTI CIP COKLAT BERSOS VANILLA

ASSALAMUALAIKUM...


BELI roti bungkus besar tak habis, beli roti bungkus kecil tak cukup, haaa.. macam tulah ragam dalam rumah Seri Kandi ni. Kadang kalau tak ada dicari, kalau ada tak dipandang. Kadang manjang kenyang, kadang manjangnya lapar sampai tengah-tengah malam pun cari roti. Bila tarikh roti dah luput tapi rotinya masih elok memanglah serba salah Seri Kandi nak buang. Seri Kandi masih ingat seorang kawan Seri Kandi boleh kena cirit birit walaupun makan roti pada tarikh yang sama dengan tarikh luput. Errrr.. ada faham ini cerita??? Jadi Seri Kandi telah menukar roti Seri Kandi menjadi puding roti. Entah apa-apa ayat Seri Kandi tulis ni, sebelum makin berbelit-belit jom terjah resepi. Seri Kandi rasa ramai yang sukakan dan dah mencuba resepi ini cuma kali ini Seri Kandi tukarkan kismis dengan cip coklat untuk peminat coklat nombor satu, Nur Iman Fatiha Mohd Rizar ;-)))))) Dan tidak sah puding roti ini tanpa sos kastardnya.

Puding Roti Cip Coklat Bersos Vanilla
Diolah dari : Puding Roti Sos Vanilla

Bahan-bahan:
* 500 ml susu segar/fresh milk
* 8 keping roti (gardenia/high 5)
* 2 1/2  sb gula halus
* 2 sb butter - cairkan sebentar atas api
* 2 biji telur ayam
* 1 sudu teh esen vanilla
* 1 sb tepung kastard
* 4 sb cip coklat (boleh tambah atau kurangkan)


Bahan C - Sos Vanilla
* 1 tin susu cair
* 1 sudu teh esen vanilla
* 2 sb tepung kastad
* 2 s/b gula

Cara-cara

1. Koyakkan roti dan susun dalam loyang sambil ditabur dengan cip coklat.
2. Kacau dan gaul rata bahan-bahan lain. Tuangkan ke dalam loyang yang telah disusun roti dan coklat cip tadi. Biarkan terendam selama 15 minit dan sementara itu barulah panaskan ketuhar.
3. Bakar dalam suhu 180'C selama 45 minit atau hingga masak.
4. Sementara membakar, kacau rata bahan sos vanilla (C) dan masakkan di atas api yg sederhana sebentar.
5. Sejukkan sos dan tuangkan di atas puding semasa menghidang.

Bagi Seri Kandi, puding roti ini enak dimakan ketika masih suam.


7 comments:

  1. Ada sekali kakak buat Seri tak jadi. Dah rupa bingka keras. Custardnya aje yg jadi. Tapi kakak guna kismis.

    Tengok Seri punya meleleh kakak dibuatnya

    ReplyDelete
  2. sy paham kak apa yg akak tulis....:-)
    ada lgi x? nak skit.....l:-)

    ReplyDelete
  3. ni peberet hubby Liza, tp selalu Liza xbuat sos dia tu, malas...hihihi

    ReplyDelete
  4. Hujan dah turunnnnnn....perut pun lapar. Amboiiiiii sedapnyaaaaa

    ReplyDelete

terima kasih kerana sudi mengomen... jangan mengomel sudahlah ya.. hihihi

DEMI MASA

MENGHITUNG HARI

Anda Sukakan Ini?