MESTI KLIK

MESIN TEKAN CRUST TART

MESIN TEKAN CRUST TART
PEMBERITAHUAN : Sebarang pertanyaan atau tempahan mesin tart dan sebagainya hendaklah diajukan melalui sms dan whatsapp sahaja ke talian 0127844524. Terima kasih.

Monday, May 23, 2016

ASAM PEDAS TELUR MAYONG

  Assalamualaikum
 
ADA ke penggemar telur mayong di sini?
Errrkkk.. chop! Chop!
Mayong tu apa?
 
Hihihi.. itu pertanyaan dari seorang rakan fb Sk.
Mayong tu sejenis ikan, kak.
Mungkin di lain tempat, lain nama panggilan ikan tu kan.
Dalam keluarga Sk, ikan mayong adalah ikan yang paling digemari kami sekeluarga.
Ibu Sk kalau beli mayong, nahhhh!
Seekor yang besar.
Ibu jarang nak beli yang dah siap dipotong.
Nak kena potong depan mata dia.. hehehe.
Alah.. harga mayong tak mahal sangat pun.. (duluuuu)
mungkin sebab tak ramai yang suka nak beli berbanding ikan-ikan lain.
Paling best jika dalam perut mayong ada telur.
Phewwwwwwwwww!!
 
Telur Mayong ni Sk beli dari Pasar Pontian yang terletak di tepi sungai.
Sepiring, ada dua pasang ( 4 kantung) harganya RM20.
Kita bukan nak makan banyak sangat..
Sk biasa boleh telan setakat sekantung jer..
lepas tu tekak akan rasa kembang dan tak boleh terima lagi.
Kebetulan pulak, ER beli ikan pari untuk dimasak asam pedas.
Jadi, Sk sengaja tumis bahan asam pedas lebih dan asingkan kuahnya
dalam periuk kecil untuk masukkan telur mayong.
 
Bagi mengelakkan kuahnya berdebu akibat pecahan dari telur-telur yang kecil
masukkan telur ketika kuah telah mendidih.
Ni Sk cukup berjaga-jaga dah.. tapi tetap juga ada telur yang pecah.
Akibatnya, kuah asam pedas sedikit berdebu dan berlemak.
Euwwwwwwwww... kolesterol... hahahaha.
 
 
 
Bagi penggemar telur mayong,
ada yang sukakan telur yang lembik, setengah masak dan masak sepenuhnya.
Kalau yang lembik-lembik tu meletup dalam mulut..
yang tu Sk boleh makan sikit jer.
Sk lebih suka tiga suku masak.. atau masak sepenuhnya.
Yang tu mantul bila kunyah.. hehehehe.
Lebih 30 minit jugak Sk didihkan telur ni..
memang lambat sungguh nak keras.
Masak telur ayam lagi cepat.. hahahahha.
 
 

3 comments:

  1. Kakak pun selalu kalau buat tetap pecah juga
    Che mat Gebu buat cantik kan..

    ReplyDelete
  2. Wah asam pedas my all time favorite, tak kisahlah ikan apa..
    Nampak sedap telur ikan tu.. :-)

    ReplyDelete
  3. Atie pon suka telur ikan mayung ni..biasa beli telor jer..ikan xd...masak asam pedas/kari/msk lemak ciliapi..mmg syok!

    ReplyDelete

tak nak komen???
urmmmm.. malaslah nak cerita lagi :)))))

JAP LAGI BUBUH TAJUK

Assalamualaikum... Salam Nuzul Quran buat semua pembaca yang beragama Islam  dan selamat meneruskan menjalani ibadah puasa.  Hurmm....