ASAM PEDAS TELUR MAYONG - Alam Sari Di Tanah Jauhar

ASAM PEDAS TELUR MAYONG

  Assalamualaikum
 
ADA ke penggemar telur mayong di sini?
Errrkkk.. chop! Chop!
Mayong tu apa?
 
Hihihi.. itu pertanyaan dari seorang rakan fb Sk.
Mayong tu sejenis ikan, kak.
Mungkin di lain tempat, lain nama panggilan ikan tu kan.
Dalam keluarga Sk, ikan mayong adalah ikan yang paling digemari kami sekeluarga.
Ibu Sk kalau beli mayong, nahhhh!
Seekor yang besar.
Ibu jarang nak beli yang dah siap dipotong.
Nak kena potong depan mata dia.. hehehe.
Alah.. harga mayong tak mahal sangat pun.. (duluuuu)
mungkin sebab tak ramai yang suka nak beli berbanding ikan-ikan lain.
Paling best jika dalam perut mayong ada telur.
Phewwwwwwwwww!!
 
Telur Mayong ni Sk beli dari Pasar Pontian yang terletak di tepi sungai.
Sepiring, ada dua pasang ( 4 kantung) harganya RM20.
Kita bukan nak makan banyak sangat..
Sk biasa boleh telan setakat sekantung jer..
lepas tu tekak akan rasa kembang dan tak boleh terima lagi.
Kebetulan pulak, ER beli ikan pari untuk dimasak asam pedas.
Jadi, Sk sengaja tumis bahan asam pedas lebih dan asingkan kuahnya
dalam periuk kecil untuk masukkan telur mayong.
 
Bagi mengelakkan kuahnya berdebu akibat pecahan dari telur-telur yang kecil
masukkan telur ketika kuah telah mendidih.
Ni Sk cukup berjaga-jaga dah.. tapi tetap juga ada telur yang pecah.
Akibatnya, kuah asam pedas sedikit berdebu dan berlemak.
Euwwwwwwwww... kolesterol... hahahaha.
 
 
 
Bagi penggemar telur mayong,
ada yang sukakan telur yang lembik, setengah masak dan masak sepenuhnya.
Kalau yang lembik-lembik tu meletup dalam mulut..
yang tu Sk boleh makan sikit jer.
Sk lebih suka tiga suku masak.. atau masak sepenuhnya.
Yang tu mantul bila kunyah.. hehehehe.
Lebih 30 minit jugak Sk didihkan telur ni..
memang lambat sungguh nak keras.
Masak telur ayam lagi cepat.. hahahahha.
 
 

3 comments:

  1. Kakak pun selalu kalau buat tetap pecah juga
    Che mat Gebu buat cantik kan..

    ReplyDelete
  2. Wah asam pedas my all time favorite, tak kisahlah ikan apa..
    Nampak sedap telur ikan tu.. :-)

    ReplyDelete
  3. Atie pon suka telur ikan mayung ni..biasa beli telor jer..ikan xd...masak asam pedas/kari/msk lemak ciliapi..mmg syok!

    ReplyDelete

Blog ini merupakan blog peribadi. Segala tulisan di dalamnya merupakan pengalaman sendiri atau pandangan peribadi Sk terhadap sesuatu produk, makanan atau perkhidmatan. Sk juga tidak bertanggungjawab sekiranya anda tidak mendapat kualiti produk, makanan atau perkhidmatan sebagaimana apa yang dinyatakan di dalam blog ini. Segala komen yang dituliskan di sini adalah di bawah tanggungjawab pengomen sendiri.
Untuk sebarang pertanyaan, anda boleh menghantar email kepada serikanditanahjauhar@gmail.com
Terima kasih