MESTI KLIK

Sahabat Seri Kandi

Pada-Mu Ku Bersujud

Pada-Mu Ku Bersujud

MESIN TEKAN CRUST TART

MESIN TEKAN CRUST TART
PEMBERITAHUAN : Sebarang pertanyaan atau tempahan mesin tart dan sebagainya hendaklah diajukan melalui panggilan, sms dan whatsapp sahaja ke talian 0127844524. Terima kasih.

Labels

aaron aziz aboo acar ady putra aidiladha aidilfitri ais krim apa cerita apam apom arab art street asam pedas asyura award ayam bali Bandung Batam BelangaSatu belasungkawa belimbing bengkel berkelah bihun biskut raya blogger bloglist blueberry BMI boat noodle Boboiyot bola Bono boycott buah bubur bulan burasak burger cake in jar cendawan cendol cerita bersiri chocolate lava churros Cik Lang coconut shake coklat cookies cookies & ginger cream puff cucur cuti jumaat cutiecakemaker daging diabetes doa donut drama drama bersiri durian embun evaros fear factor malaysia fettucinne filem GA goreng gulai kawah gunung kinabalu gyoza hari lahir hidayah hotel ikan ikan bakar Ilham Iman itik jalan-jalan jeruk Johor jus kacang kad kaki kambing kangkung Kapten Zaharie karaoke kari kasut keju kek kek cawan keluarga Kemahkotaan kenangan kentang kepala kerang kerutub ketam kisah pelajarku kucing kuey teow kuih melayu kuih tradisi kurma laksa laksa janggus lala lawak legoland legoland water park lembu lemon lempeng lepat link best lobster lontong love u mr arrogant macaron madu makan makanan laut mangga MAS masakan barat maulid meatball medan mee melaka merdeka mesin MH17 minuman mistik monopod muffin Munduk murtabak muzium myChef Mykad nangka nasi nasi ayam nasi padang nenas ngeteh no label novel nukilan untuk teman nutella ombre oreo page Pak Chu Pak Itam panduan pasta pastri pau pavlova Pekanbaru Penang pencuci mulut pengantin penne petua pie pie maker pisang pizza pod Ponti popiah premix promo pulut racun rahsia rainbow cake ramadan ramadhan raya red velvet rendang resepi adigun resepi ibu Riau rock roselle roti roti canai roti jala rumah terbalik sabah safee sali saja salam salam maulid sambal sandwich sardin sate sayur sejarah selfie semur seram SeriKandi Cintaku siput soto sotong spaghetti sup swans cream puff tagged tapai tart tauhu tayar tazkirah teater Teluk Kumbar telur tempahan tempoyak terbang tetel thailand tinggi tmj tomato tomyam tortilla tudung tulang Tunku Jalil twisties ubi udang ulangtahun perkahwinan ulasan buku untuk dijual upin ipin villa nabila wang western wheels wordless wednesday yang popular Yaya zonan

Search Alam Sari

Loading...

Monday, May 23, 2016

ASAM PEDAS TELUR MAYONG

  Assalamualaikum
 
ADA ke penggemar telur mayong di sini?
Errrkkk.. chop! Chop!
Mayong tu apa?
 
Hihihi.. itu pertanyaan dari seorang rakan fb Sk.
Mayong tu sejenis ikan, kak.
Mungkin di lain tempat, lain nama panggilan ikan tu kan.
Dalam keluarga Sk, ikan mayong adalah ikan yang paling digemari kami sekeluarga.
Ibu Sk kalau beli mayong, nahhhh!
Seekor yang besar.
Ibu jarang nak beli yang dah siap dipotong.
Nak kena potong depan mata dia.. hehehe.
Alah.. harga mayong tak mahal sangat pun.. (duluuuu)
mungkin sebab tak ramai yang suka nak beli berbanding ikan-ikan lain.
Paling best jika dalam perut mayong ada telur.
Phewwwwwwwwww!!
 
Telur Mayong ni Sk beli dari Pasar Pontian yang terletak di tepi sungai.
Sepiring, ada dua pasang ( 4 kantung) harganya RM20.
Kita bukan nak makan banyak sangat..
Sk biasa boleh telan setakat sekantung jer..
lepas tu tekak akan rasa kembang dan tak boleh terima lagi.
Kebetulan pulak, ER beli ikan pari untuk dimasak asam pedas.
Jadi, Sk sengaja tumis bahan asam pedas lebih dan asingkan kuahnya
dalam periuk kecil untuk masukkan telur mayong.
 
Bagi mengelakkan kuahnya berdebu akibat pecahan dari telur-telur yang kecil
masukkan telur ketika kuah telah mendidih.
Ni Sk cukup berjaga-jaga dah.. tapi tetap juga ada telur yang pecah.
Akibatnya, kuah asam pedas sedikit berdebu dan berlemak.
Euwwwwwwwww... kolesterol... hahahaha.
 
 
 
Bagi penggemar telur mayong,
ada yang sukakan telur yang lembik, setengah masak dan masak sepenuhnya.
Kalau yang lembik-lembik tu meletup dalam mulut..
yang tu Sk boleh makan sikit jer.
Sk lebih suka tiga suku masak.. atau masak sepenuhnya.
Yang tu mantul bila kunyah.. hehehehe.
Lebih 30 minit jugak Sk didihkan telur ni..
memang lambat sungguh nak keras.
Masak telur ayam lagi cepat.. hahahahha.
 
 

3 comments:

  1. Kakak pun selalu kalau buat tetap pecah juga
    Che mat Gebu buat cantik kan..

    ReplyDelete
  2. Wah asam pedas my all time favorite, tak kisahlah ikan apa..
    Nampak sedap telur ikan tu.. :-)

    ReplyDelete
  3. Atie pon suka telur ikan mayung ni..biasa beli telor jer..ikan xd...masak asam pedas/kari/msk lemak ciliapi..mmg syok!

    ReplyDelete

tak nak komen???
urmmmm.. malaslah nak cerita lagi :)))))

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Anda Sukakan Ini?