ASSALAMUALAIKUM wbt
SENYUM... tak perlu kata apa-apa, sebab semua mereka dah kata. Bukan ikut cakap mereka, tapi memang betul apa mereka kata. Nak tahu apa yang mereka kata???
SEDAPPPPPPPPPPPPPPPPPPP GILERRRRRRRRRRRRRRR!!
Hihihi.. inilah satu-satunya kek yang paling menjimatkan bil sebab:
- Tak perlu guna oven
- Guna sekejap jer dapur gas
- Penggunaan mesin pengadun yang amat minima
Mula-mula hari tu saya nampak Zalieda yang dok tayang kek ni. Bila tengok ada perkataan cheese tu, macam tak berapa nak bacalah resepinya sebab dahlah nampaknya berlapis-lapis, jadi dah bayangkan mesti susah. Memang tak sempat lagi nak belek resepi Zalieda ni. Bila dah lapang sikit, barulah baca resepi tu. Mak aihhhhh!! Cenggitu jer ke membuatnya. Sebelah tangan, sebelah mata jer ni.. hehe. Tak payah mecah telur, mengayak tepung dan menimbang segala bagai. Haaaaaaa, minggu lepas hingga semalam jer dah berapa ramai yang tayang kek memasing, kan. Jadi, saya dengan bangganya mengumumkan, saya pun dah buat... rugilah kalau tak buat, senangggg sangat. Buat malam, pagi dah boleh makan, senang, kannn..
Di sini saya panjangkan lagi resepi asal dari orang bujang ni... (eh! Betul ya, bujang.. hehe). Terima kasih, ya Ryo kerana sudi berkongsi ramai-ramai resepi yang best ni.. terbaekkkkkklahhh!!
Kek Lapis Cheese Persona
Resepi : Ryo Azhar
Sumber : Zaliedana
Bahan2: (Saiz 9x9)
A:
- 2 bungkus biskut marie perisa coklat-lebih kurang 600 g (saya sama dengan Ryo guna jenama LEE)
- 500 ml susu segar,dipanaskan (tak perlu mendidih)
- 500 g cheese cream (Philadelpia/Tartura) -
- 10 ml susu segar
- 1/2 cawan gula halus
Caranya :
- Satukan cheese dan gula halus, pukul sebati
- Masukkan susu segar sedikit demi sedikit, jangan sampai adunan terlalu cair
- Pukul lagi hingga kembang dan sebati, ketepikan
- Sediakan bekas yang dialaskan terlebih dahulu dengan plastik/kertas minyak/baking paper.
- Panaskan susu segar, padamkan api.
- Ambil sekeping2 biskut dan celup ke dalam susu (suam2 panas)..terus susun dalam bekas..(Celup 1 saat je taw)
- Pastu sapukan adunan cheese di atasnya, ratakan
- Ulang proses melapis biskut, kemudian sapukan lagi adunan cheese tadi
- Ulang proses melapis hingga habis, biarkan lapisan cheese di atas sebagai lapisan terakhir.
- Kemudian, kisar baki biskut yang ada, taburkan dengan cara menapis serbuk biskut tu dia atas lapisan cheese.(Kalau pakai jenama LEE,boleh ramas2kan je dalam penapis tu..jadi serbuk lah ia..)
- Tekan2 sikit permukaan tu.. masukk an dalam peti sejuk,biarkan selama 6 jam sebelum dipotong.
amboi..sedapnye nampak...kite aje tak cuba laghi..akak baru tukar rumah baru ker..jenuh gak la masuk sini td..dok ketuk sana ketuk sini..baru dapat cari...maklumler..awak tak pandai sangat it nih :))
ReplyDeletesaya pun dah cuba... (ececehhhh....nak interprame jugak...) lia pun 1st time nampak kat blog kak nor bila tgk p'kataan 'kek lapis' tu terus rasa... 'alahhh..aku x leh buat la nih...." sbb mmg x penah buat kek lapis...pastu bila kak azlita tayang kat blog dia baru perasan laaa...ini ke kek yg kat blog kak nor aritu....senang rupanya....hadoiiii......rugi x buat awal2..... :)
ReplyDeleteKak Sari,ai tadi nakngomen,jenuh juga lah duk gogek2,almaklumlah xpandai,hihi,akhirnya dpt juga ngomen..Sy ritu pon igt ssh wat kek nih,bila baca resepi n cara2 tuh,mak ai senangnyer,hihi..Mmg akan ada siaran ulangan,sbb best nih..
ReplyDeletenampak sungguh menyelerakan...kena cuba ni
ReplyDeleteKak sari, saya orang baru kat sini.nampak sedap kek tu.Serius memang terpesona.Saya takde mixer, kalau guna blender atau kacau ngan tangan jer boleh tak?
ReplyDeleteSENYUM JUGAK :-D
ReplyDeletesebab malam tadi dah dpt merasa kesedapannya.. hehe.. hari ni pun bekal juga ke ofis & bagi kawan2 rasa... yer... tak perlu kata apa2 sebab dok leka menikmati kesedapanya... hmmmmm.....
Nampak sedap la pulak.. Kena cuba nih..
ReplyDeletemacam senang...hehehehehe bila kekdah kak zu nak buat nih...ok kena try jugak
ReplyDeleteamboi2x.... dia dh mai dh kat dapur Sari... hehehe ni mama pun dh nk siap2 bahan2 insyallah lps jln2 nih akan masuk 'opis' :)
ReplyDeleteUuuiiihhh.. menghias rumah sajaaa.. tantekkk.. tantekkk.. shukerrr.. shukerrr.. yang penting nak komen senang.. heheh..
ReplyDeleteNape tak post semalammm.. Ni nak suruh kita gi Jusco lagi ler ni.. cream cheese je takde.. awak niiiii.. eh! eh! betul nak buat ker ni?! ye! ye! Orr! kui3 :D
Chikadakbiru, yg dok ketuk2 tadi, komelah ya, maaflah, awak tgh betulkan pintu, hihi. Kome kena cuba kuih ni, awak mkn smpi tak ingat dunia nih!
ReplyDeleteMamamya, takperlah nak enterframe, tak kena saman punya, hihi. Betul, kalu buat awal2 mesti untung dpt mkn lebih, kannnn.
ReplyDeleteZaliedana, rasa2 bila leh buat siaran ulangan yek? Hihi
ReplyDeleteIla, wajib cuba sebab sgt sedap, anak Ila mesti sukaaaa!!
ReplyDeleteZuliana, marilah jadi makmum, rapatkan saf ya, hihi. Zu, kalu takde mixer, guna senduk kayu, pukul smpi gebu, ok.
ReplyDeleteMadiha, betulkan, senyum jer, tak perlu kata apa2 ;-)
ReplyDeleteSyani, cepat2 sikit tau
ReplyDeleteZuwaidah, apa kekdah pun kena try, hehe
ReplyDeleteMama, dah siap lom ot nya?? hehe
ReplyDeleteOh Oeya, Jusco tu sepelaung jer, gilah dgn segera, Adam msti suka ;-)
ReplyDeletehehe saya pon baru je buat entri pasal kek ni...ada jodoh la kita kak sari..hik hik hik
ReplyDelete'sepelaung' ?! Dekat sangat eaaa?!!
ReplyDeleteAmpunnn Cikgu..
Sitiezahim, wah!! Berjodoh kita ni, saling menyuap kudapan yang sama ;-). Sedapkan Sitiezahim..
ReplyDeleteOh Oeya, betullah, sepelaung, jalan kaki pun sampai, tapi penatlahhh, hihi ;p
ReplyDeletemcm senang je...nk cuba buatlah....
ReplyDelete