MESTI KLIK

MESIN TEKAN CRUST TART

MESIN TEKAN CRUST TART
PEMBERITAHUAN : Sebarang pertanyaan atau tempahan mesin tart dan sebagainya hendaklah diajukan melalui sms dan whatsapp sahaja ke talian 0127844524. Terima kasih.

Monday, October 17, 2011

TUTORIAL TEMPLATE - DYNAMIC VIEWS

ASSALAMUALAIKUM wbt

PENING YA
dengan format design di Alam Sari sekarang. Ada yang kata canggih, ada yang pelik, saya suka tapi ada masanya pening juga. Mana taknya, dah penat-penat komen dalam satu kotak, tetiba jer keluar kotak komen lain pulak ya.. teruslah lupa apa yang kita komen tadi. Nak komen balik takut keluar dua komen pulak.... errrrrkk!!

Tapi ada juga yang bertanya, mana nak dapat template macam ni. Jadi untuk tidak menghampakan saudara yang bertanya tu, meh sini saya tunjukkan bagaimana nak dapatkan dynamic views ni. Sebenarnya MR Blogspot nilah yang tetiba jer keluarkan satu window mencadangkan saya mencuba templates ini. Sajalah suka-suka, memang menarik kerana semua pos kita dipaparkan dalam satu page. Klik sahaja mana-mana post yang anda hendak baca akan keluarlah windownya.

Untuk ruangan komen tu pulak, sebelum ini terus keluar satu kotak dan boleh komen terus di situ tanpa 'word verification'. Tapi entah kenapa tetiba saja boleh keluar pulak kotak baru. Nanti saya cuba tengok apa yang patut ya. Sebenarnya saya ni tak ada latarbelakang langsung tentang dunia IT ni. Asal tahu klikkkkkkkkk jer, hahaha. Buat masa ini, saya agak selesa dengan design templates ini. Sebab gambar nampak banyak, cantik dan menarik juga. Rasa segar sikit mata.. hehe. Dah panjang pulak membebel, mari saya tunjuk bagaimana nak tukar templates dynamic views ni. Tapi, saya tak jamin ya kalau anda boleh dapat semula templates anda yang asal cuma kalau tak silap saya, semua setting yang anda buat sebelum ini seperti follower, labels, blog link, link gambar dan sebagainya, insyaAllah.. masih ada dan ia takkan hilang, cuma tak dapat dikesan je bila anda menggunakan dynamic views ini.. Selamat Mencuba... :D

TUTORIAL
  1. Pergi ke 'DASHBOARD'. Seperti biasa akan keluar window seperti di bawah. Okey, sekarang anda klik 'DESIGN'.
  2. Paparan ini akan keluar, klik Dynamic Views (bulatan hijau). Nanti di bawahnya akan dipaparkan design-design yang terdapat dalam Dynamic Views ni (tulisan biru). Pilihlah mana-mana satu. Tapi sebenarnya bila anda pilih satu pun, anda boleh tengok juga semua paparan yang lain dalam blog anda. Tak faham??? Cuba buat dulu, nanti faham.. hehe.

5 comments:

  1. okey, tuan rumah sedang testing ni.. hehe

    ReplyDelete
  2. kak sari... nmpk elegant. tp kan, dh xde widget2 lain kt tepi..

    ReplyDelete
  3. t'ingin juga nak try tp takut lia pulak x pandai nak manage...dah le ilmu IT mmg x der...huhuuuu.....kene blaja lama sikit baru berani nak tukar.... :D

    komen dah ok lah kak...da x kuar 2 kotak mcm aritu..... :)

    ReplyDelete
  4. Tun Telani. widget2 kat tepi tulah yg takde jadi tak best, so kalu nak tengok entry baru, akak kena terjah blog saomebody dulu..

    ReplyDelete
  5. Mamamya, hihi.. akak dah setting balik comment.. akak punya nipun kalau rasa tak selesa tak lama tukar baliklah, hehe

    ReplyDelete

tak nak komen???
urmmmm.. malaslah nak cerita lagi :)))))

26 SYAWAL

Assalamualaikum... ALHAMDULILLAH.. dah hari ke 26 kita meraikan Syawal. Ramai yang mengambil kesempatan mengadakan rumah terbuka da...