Assalamualaikum WBT
ALHAMDULILLAH, secara rasminya genaplah usia Sk, 50 tahun, semalam. Diam tak diam, dah setengah abad hidup rupanya. Selamat hari lahir untuk diri sendiri, semoga Allah swt berikan rezeki kesihatan dan iman yang benar serta keluarga yang bahagia, Amiinnn Ya Robbal Alamiiinnn.
Ambil kesempatan cuti panjang hujung minggu lepas, Sk dan PI berjalan-jalan ke Kuantan. Pergi balik kami ikut jalan pantai timur, melalui Mersing. Macam biasa, dalam perjalanan balik ke Johor (JB), kami singgah ke Pasar Endau dan ada lobster pulak. Yang ni sekilo, RM95.
Yang dalam bakul ni, RM110 total. Seekor besar, dua ekor lagi adik dia kot, hahahah. Mula tu PI tak nak sebab kami tak bawa tong polisterin. Apa ada hal, beli jer la tong baru. Setiap kali ke Endau, mesti beli tong baru, macam tak biasa, hihihi. Lagipun mana nak dapat harga macam ni. Slogan kita, biar menyesal beli dari menyesal tak beli, hahaha.
Ketam ni sekilo RM30. Besar-besar jugak tapi tak beli la, sebab dah beli lobster.
PI kata, ni hadiah hari jadi. Tak aci betul, dahlah kena masak sendiri, hahahaha.
1460 gms. Nasib masih simpan lagi timbang ni, hihi.
Total, RM150. Berbaloi-baloi.
Ramai orang kata, rugi beli lobster ni, harapkan kepala aje besar tapi tak ada isi. Betul ke?
Lobster ni paling sedap dan sesuai masak buttermilk. Siapkan bahan-bahan dulu.
Resipi Buttermilk Lobster
Bahan-bahan:
Lobster
1/2 buku Mentega
5 ulas bawang putih
5 biji cili padi
1" halia
2 tangkai daun kari
2 tbs lada hitam tumbuk kasar
Garam secukupnya
1 tin susu sejat
2 tbs susu pekat manis
2 tbs tepung jagung + 1/2 cawan air
Susu sejat yang Sk guna. Biasa Sk beli susu yang paling murah. Susu sejat sekarang paling murah pun nak dekat RM3 jugak.
Lobster ni belah dua bahagian bawahnya. Ikutlah nak belah sampai putus pun boleh kalau ramai yang nak makannya.
Kukus lobster 20 minit. Pertengahan proses mengukus tu, boleh terbalikkan lobster.
Cara masak sos buttermilk
1. Cairkan mentega dalam kuali. Tak perlu cair semua, dah boleh terus tumis bawang putih dan halia.
2. Masukkan daun kari, tumis lagi.
3. Masukkan susu dan cili padi serta lada hitam, biar mendidih.
4. Masukkan garam dan susu pekat.
5. Masukkan air tepung jagung, kacau hingga pekat dan tuangkan atas lobster yang telah dikukus.
Memang tak menyesal la beli. Isi dia fresh, manis dan penuh sebab bukan lobster frozen. Kepala dia pun ada isi ya, bukan boleh harap besar aje, kaki-kaki semua berisi. Ishhhh...pakkal la Endau tu jauh, hahahaha. Lagipun ikut nasib jugak, kadang tak ada dan kalau ada pun tak murah, huhuhu.
Tengah-tengah nak masak tu, Iman balik, masuk rumah sambil nyanyi "Happy birthday to you". Tengok-tengok ada kek kat tangan. Rupa-rupanya dia janji dengan PI jumpa dekat Jusco Taman U, beli kek kat situ. Aaa.. nanti kita potong ya.
wah...seronoknya...happy birthday kak SK...
ReplyDeletesemoga yang baik2 untuk kak SK...aamin
Selamat hari lahir kak. Semoga yang baik2 je untuk akak. Sedapnya lobster tu.
ReplyDeleteHappy 50th Birthday 🎈🎈🎈
ReplyDeleteSemoga sihat selalu, luas rezekinya ye Kanda :)
Special betul menu bday depa hihi...
Happy Birthday kak...sedapnya lobster tu..
ReplyDeleteSeronoknya...Selamat Hari Lahir SK...panjang umur dan dimurahkan rezeki selalu SK dan PI, bleh jenjalan staycation lagi dan JJCM lagi...yeayyyyy....giler la PI beli Lobster...dapnya...kalau kat umah SA ni...SA sorang je la makan...yg lain semua x reti mkn...
ReplyDeleteSelamat Hari Jadi... usia tak menjamin apa2.. yg penting sihat dan gembira sentiasa alhamdulillah :D okla tu kena masak sendiri tapi bukan bishe bishe hihii :D
ReplyDeletemeriahnya tgk lobster tu...lama tk mkn
ReplyDeleteuiiii kompem terlajak sedap ni....
ReplyDeleteyelahhhh birthday girl yg masak kannnn ;-)
Alhamdulillah...Aamiin...
ReplyDeleteWahh syoknya dapat seafood segar-segar. Berbaloi gitu. Sedap tu masak buttermilk. Hidangan istimewa di hari istimewa.