MESTI KLIK

Sahabat Seri Kandi

Pada-Mu Ku Bersujud

Pada-Mu Ku Bersujud

Labels

aaron aziz aboo acar ady putra aidilfitri ais krim apa cerita apam arab asam pedas award ayam bali Bandung Batam BelangaSatu belasungkawa belimbing bengkel bihun biskut raya blogger bloglist blueberry BMI Boboiyot bola Bono boycott buah burasak burger cake in jar cendawan cerita bersiri coconut shake coklat cookies cookies & ginger cream puff cucur cuti jumaat cutiecakemaker daging diabetes doa donut durian embun fear factor malaysia fettucinne filem GA goreng gulai kawah gunung kinabalu gyoza hari lahir hidayah ikan ikan bakar Ilham Iman itik jalan-jalan jeruk Johor jus kad kaki kambing Kapten Zaharie karaoke kari kasut keju kek kek cawan keluarga kenangan kentang kepala kerang kerutub ketam kisah pelajarku kucing kuey teow kuih melayu kuih tradisi kurma laksa laksa janggus lala lawak legoland legoland water park lembu lemon lempeng lepat link best lobster lontong love u mr arrogant macaron makan makanan laut mangga MAS masakan barat maulid meatball medan mee melaka merdeka mesin MH17 minuman mistik monopod muffin Munduk myChef Mykad nangka nasi nasi ayam nasi padang nenas ngeteh no label novel nukilan untuk teman nutella ombre oreo page Pak Chu Pak Itam panduan pasta pastri pau pavlova Pekanbaru Penang pencuci mulut pengantin penne petua pie pie maker pisang pizza pod premix promo pulut racun rahsia rainbow cake ramadan ramadhan raya red velvet rendang resepi adigun resepi ibu Riau rock roselle roti roti canai roti jala rumah terbalik sabah safee sali saja salam salam maulid sambal sardin sayur sejarah selfie semur seram SeriKandi Cintaku siput soto sotong spaghetti sup swans cream puff tagged tapai tart tauhu tayar tazkirah Teluk Kumbar telur tempahan tempoyak terbang tetel tinggi tomato tortilla tudung tulang twisties ubi udang ulangtahun perkahwinan untuk dijual upin ipin villa nabila wang western wheels wordless wednesday yang popular Yaya zonan

Search Alam Sari

Loading...

Sunday, February 21, 2010

Mee Bandung Mak Pon

PETANG semalam saja panggil keluarga Angah, Ibu dan Ani makan kat rumah. Maklumlah.. dah lama rasa tak ajak diorang makan-makan. Tu yang buat cup cake sampai dua jenis semalam, dah macam ada party pulak.. hehe.
Kali ni saya masak mee bandung, tak pernah masak menu ni. Dulu Kak Anim (kawan sekerja) ada bagi resepi mee bandung, tapi tak pernah cuba. Jadi bila Ezreen jual perencah mee bandung Mak Pon ni, saya belilah, saja tolong habiskan jualan kawan-kawan.. hehe.
Kalau ikut dalam resepi pada peket tu, kena guna air rebusan tulang lembu, tapi payahlah pasal kat rumah takde tulang lembu, tulang ikan adalah, jadi saya gunakan udang dan sotong sahaja. Jom kongsi resepi..

Mee Bandung
Bahan-bahan:
1kg mee kuning
1 peket perencah mee bandung Mak Pon
300 gm udang basah
200 gm sotong
2 keping fish cake
sayur sawi secukupnya
bawang goreng untuk ditabur
air secukupnya
8 biji telur ayam (pilihan.. direbus)

Cara-caranya:
1. Panaskan air dalam kuali yang besar. (saya letak 3 mangkuk besar air)
2. Apabila air hampir mendidih masukkan udang dan sotong.
3. Masukkan perencah mee bandung ke dalam mangkuk lain, letakkan sedikit air dari kuali tadi, sebatikan perencah. Tuang semua perencah ke dalam kuali. Masukkan fish cake.
4. Masukkan sayur sawi, kacau rata kuah, masukkan mee kuning.
5. Jika suka pecahkan telur satu persatu ke dalam mee. (Saya gunakan telur rebus supaya lebih mudah)
6. Apabila telah sebati bolehlah dihidangkan bersama bawang goreng.


hidangan untuk makan ramai-ramai, kalau makan dua orang, pandai-pandailah adjust ye

perencah untuk orang yang malas.. hehe

No comments:

Post a Comment

terima kasih kerana sudi mengomen... jangan mengomel sudahlah ya.. hihihi

DEMI MASA

MENGHITUNG HARI

Anda Sukakan Ini?