MESTI KLIK

Sahabat Seri Kandi

Pada-Mu Ku Bersujud

Pada-Mu Ku Bersujud

Labels

aaron aziz aboo acar ady putra aidilfitri ais krim apa cerita apam asam pedas award ayam bali Bandung Batam BelangaSatu belasungkawa belimbing bengkel bihun biskut raya blogger bloglist blueberry BMI Boboiyot bola Bono boycott buah burasak burger cake in jar cendawan cerita bersiri coconut shake coklat cookies cookies & ginger cream puff cucur cuti jumaat cutiecakemaker daging diabetes doa donut durian embun fear factor malaysia fettucinne filem GA goreng gulai kawah gunung kinabalu gyoza hari lahir hidayah ikan ikan bakar Ilham Iman itik jalan-jalan jeruk Johor jus kad kaki kambing Kapten Zaharie karaoke kari kasut keju kek kek cawan keluarga kenangan kentang kepala kerutub ketam kisah pelajarku kucing kuey teow kuih melayu kuih tradisi kurma laksa laksa janggus lala lawak legoland legoland water park lembu lemon lempeng lepat link best lobster lontong love u mr arrogant macaron makan makanan laut mangga MAS masakan barat maulid meatball medan mee melaka merdeka mesin MH17 minuman mistik monopod muffin Munduk myChef Mykad nangka nasi nasi ayam nasi padang nenas ngeteh no label novel nukilan untuk teman nutella ombre oreo page Pak Chu Pak Itam panduan pasta pastri pau pavlova Pekanbaru Penang pencuci mulut pengantin penne petua pie pie maker pisang pizza pod premix promo pulut racun rahsia rainbow cake ramadan ramadhan raya red velvet rendang resepi adigun resepi ibu Riau rock roselle roti roti canai roti jala rumah terbalik sabah safee sali saja salam salam maulid sambal sardin sayur sejarah selfie semur SeriKandi Cintaku siput soto sotong spaghetti sup swans cream puff tagged tapai tart tauhu tayar tazkirah Teluk Kumbar telur tempahan tempoyak terbang tetel tinggi tomato tortilla tudung tulang twisties ubi udang ulangtahun perkahwinan untuk dijual upin ipin villa nabila wang western wheels wordless wednesday yang popular Yaya zonan

Search Alam Sari

Loading...

Monday, November 8, 2010

SOTONG KARI MAMAK


ASSALAMUALAIKUM wbt

SUKA makan di restoran daun pisang tak? Saya sukaaaaaaaaaa sangat, tapi tak boleh selalu. Pasal saya punya selera bila makan nasi daun pisang ni lain sikitlah.. hik.. hik.. sebenarnya memang makan apa pun lain sentiasa, kih.. kih.. kih. Di Johor Bahru, restoran daun pisang yang jadi tempat feberet ialah di Asyoka, Jalan Dalam. Kalau tempat-tempat lain tu memang banyak, tapi yang di sini saya yakin sikit. Lagipun dah lebih 10 tahun jadi pelanggan tetap. Asyoka ni pindah ke manapun, kami tetap 'follow'. Jadi disebabkan rinduuuu sangat nak makan nasi daun pisang dengan ayam goreng panas-panas, semalam saya pun memasak ala-ala restoran daun pisang. Sotong masak kari pekat-pekat dengan ayam goreng berempah yang sengaja saya goreng besar-besar supaya bila dah siap goreng saya kasi hempap ngan pisau dan potong kecil-kecil, memang empuk tu. Tapi oleh sebab terrrrrrrrrlalu lapar, saya sudah terlupa ambil gambar ayamlah.. hihihi. Yang ada gambar sotong, jom layan resepi..

Bahan-bahan:
6 hingga 7 ekor sotong dibersihkan & dipotong cincin (tak potong pun boleyyy)
1 1/2 labu bawang besar dihiris halus
2 ulas bawang putih dihiris halus
1" halia dihiris halus
1 sk biji sawi
2 tangkai daun kari
1/2 sb serbuk kunyit*
1/2 sb serbuk cili*
2 sb serbuk rempah kari ikan* (campurkan bahan bertanda* dan gaul sebati dengan air)
1/2 sk asam jawa adabi@ 2 keping asam gelugor
1/3 cawan santan
1/2 labu bawang besar dipotong baji
1 biji tomato dibelah 4
1/2 senduk minyak masak
garam & perasa secukupnya

Cara-caranya:
~ Panaskan minyak masak dalam kuali dan masukkan semua bahan yang dihiris, tumiskan hingga layu.
~ Masukkan biji sawi dan daun kari, tumis lagi hingga naik bau dan masukkan campuran rempah kari. Kacau lagi hingga keluar minyak, tambahkan sedikit sahaja air jika terlalu kering.
~ Bila rempah agak garing, masukkan sotong, garam dan serbuk perasa serta asam. Gaul sebentar dan masukkan santan dan bawang yang dipotong baji. Gaul sekejap, apabila bawang layu dan sotong masak, masukkan tomato. Balik-balikkan hingga semua sebati (kari agak berminyak) dan bolehlah dihidangkan.

Nota: Secara semulajadi sotong akan mengeluarkan air bila dimasak, jadi jangan menuang terlalu banyak air. Anda juga boleh mencelurkan sotong terlebih dulu dengan air panas untuk mengelakkannya berair.

2 comments:

  1. salam sari..atie dtg bwk gulai pisang..meh la sikit lauk sutun tuh!

    ReplyDelete
  2. Sari yusa... bak kari sotong semangkok

    ReplyDelete

terima kasih kerana sudi mengomen... jangan mengomel sudahlah ya.. hihihi

DEMI MASA

MENGHITUNG HARI

Anda Sukakan Ini?