MESTI KLIK

Sahabat Seri Kandi

Pada-Mu Ku Bersujud

Pada-Mu Ku Bersujud

Labels

aaron aziz aboo acar ady putra aidilfitri ais krim apa cerita apam arab asam pedas award ayam bali Bandung Batam BelangaSatu belasungkawa belimbing bengkel bihun biskut raya blogger bloglist blueberry BMI Boboiyot bola Bono boycott buah burasak burger cake in jar cendawan cerita bersiri chocolate lava Cik Lang coconut shake coklat cookies cookies & ginger cream puff cucur cuti jumaat cutiecakemaker daging diabetes doa donut durian embun fear factor malaysia fettucinne filem GA goreng gulai kawah gunung kinabalu gyoza hari lahir hidayah ikan ikan bakar Ilham Iman itik jalan-jalan jeruk Johor jus kacang kad kaki kambing Kapten Zaharie karaoke kari kasut keju kek kek cawan keluarga kenangan kentang kepala kerang kerutub ketam kisah pelajarku kucing kuey teow kuih melayu kuih tradisi kurma laksa laksa janggus lala lawak legoland legoland water park lembu lemon lempeng lepat link best lobster lontong love u mr arrogant macaron makan makanan laut mangga MAS masakan barat maulid meatball medan mee melaka merdeka mesin MH17 minuman mistik monopod muffin Munduk murtabak myChef Mykad nangka nasi nasi ayam nasi padang nenas ngeteh no label novel nukilan untuk teman nutella ombre oreo page Pak Chu Pak Itam panduan pasta pastri pau pavlova Pekanbaru Penang pencuci mulut pengantin penne petua pie pie maker pisang pizza pod Ponti premix promo pulut racun rahsia rainbow cake ramadan ramadhan raya red velvet rendang resepi adigun resepi ibu Riau rock roselle roti roti canai roti jala rumah terbalik sabah safee sali saja salam salam maulid sambal sardin sayur sejarah selfie semur seram SeriKandi Cintaku siput soto sotong spaghetti sup swans cream puff tagged tapai tart tauhu tayar tazkirah Teluk Kumbar telur tempahan tempoyak terbang tetel tinggi tomato tortilla tudung tulang twisties ubi udang ulangtahun perkahwinan untuk dijual upin ipin villa nabila wang western wheels wordless wednesday yang popular Yaya zonan

Search Alam Sari

Loading...

Monday, October 31, 2011

NASI OREN & KARI DAGING

ASSALAMUALAIKUM wbt

TENGAH-TENGAHARI nampaknya ramai yang mengantuk dan tersengguk-sengguk, tambahan pula perut yang tadinya keroncong kini sudah tukar lagu, kata orang, 'Gendang-gendut tali kecapi.. (sila sambung sendiri.. hihi).

Haaa, ini juadah yang telahpun dihadam pada Sabtu lepas. Hati teringin nak mencuba resepi Nasi Oren dari rumah Zuliana Siti Hawa Bidadari Syurga (Zuliana makan bersama Ayam Rosemary). Yaya minat sungguh dengan nasi oren ni, terus dia tukar biodata makanan kegemarannya nasi oren. Siap bawa bekal masa pergi tuisyen malam tu, hihi. Alah, Yaya.. apapun yang bonda masak, semua feberet Yaya kan, lagilah kalau dimakan bersama lauk kari dan kari daging ni pun permintaan dari Yaya juga. Dah namanya anak mamak kan (realitinya ER bukan mamak seperti sangkaan ramai). Yaya kalau makan kari, sampai menghirup kuah, heiiiiiii, anak sapelah tu ya, huhu.

Kepada Yana, akak nak ucapkan terima kasih kerana sudi berkongsi resepi Nasi Oren ni, memang bestlah Yana. Bau oren tu menambah selera makan, siap bertambah-tambah lagi tau. Sayangnya stok kismis dah habis tabur kat kek lapis anggun hari tu, jadi agak kuranglah serinya.
Kepada Zack juga yang menjadi sumber Yana, terima kasih, izinkan akak kongsi kat sini pula ya.


Nasi Oren
Resepi : Zack
Sumber : Siti Hawa Bidadari Syurga

Bahan-bahan :-
  • 4 cup beras/beras basmathi (kalau guna beras biasa cuci bersih dan rendam beras selama 1/2 jam)
  • 5 biji bawang merah dan 3 ulas bawang putih (dikisar)
  • 4 helai daun pandan
  • 2 biji buah oren sunkist (diparut kulit dan diperah jusnya)
  • Kismis (1 kotak kecil)
  • 50g butter
  • 2 inci halia
  • 1 kiub ayam
  • Sedikit pewarna kuning ~ optional
  • Garam secukup rasa

Cara-cara :-
  • Panaskan butter dan tumis bawang merah dan putih yg telah dikisar
  • Masukkan daun pandan
  • Masukkan kiub ayam
  • Bila dah hampir garing dan berbau wangi masukkan sedikit air
  • Masukkan kulit oren yg siap diparut dan perahan jus oren
  • Masukkan garam secukup rasa
  • Masukkan sedikit pewarna kuning
  • Masukkan kismis
  • Masukkan tumisan tadi dalam beras yang siap dicuci
  • Masak nasi seperti biasa
Untuk Resepi kari daging boleh lihat di sini.

Thursday, October 27, 2011

KOKO JELLY SQUARE


ASSALAMUALAIKUM wbt

HAAAA!
Inilah akibat terlampau derhaka, nasib baik tak ada yang patah gigi.. kih kih kih...

Bila Kak Azlita Masam Manis menayang Maltesers Square di sini, maka saya pun verangan terlebihlah nak mencuba. Tambahan pula timbunan biskut-biskut yang banyak di rumah ni yang tak terhabis-habis. Maklumlah, rakyat dalam rumah ni kalau ada biskut memang tak dipandang, lainlah roti, sekejap saja habis, asyik membeli roti, roti dan roti. Sebab, roti kami letak di luar kabinet, biskut dalam kabinet, dalam tin jadi tak nampak, sebab tulah sering dilupakan.. hehehe. Jadi sementelah pula ada stok coklat masak yang telah dibuka (belum buka pun ada) maka sekonyong-konyong saya pun terbayanglah nak menghasilkan Maltesers Square ni tapi nak gantikan dengan koko jelly sebab koko jelly yang ER beli untuk Yaya pun tak habis dimakannya sorang. Ada juga saya bagi pada anak saudara yang datang beraya, pun masih banyak lagi sehingga Yaya naik jemu, fikir-fikir modified masuk dalam adunan resepi dari DailyDelicious ini.

Lepas tu, bila dah siap, mak aih! Keras jadinya koko jelly tu bila masuk peti ais. Nasib baik tak sompek gigi menggigit tapi bahagian biskut tu sedap sangat.. betulllllll.. tak percaya, cer try buat. Yaya siap cakap, kalau bonda guna Maltesers lagi sedap. Ialah, anaknda, nanti bonda buat lagi guna maltesers ya. Bukan apa, maltesers tu 150gm jer dah RM8++, tu yang fikir 33X... kih kih kih..

Kepada Kak Ita dan Dailydelicious, terima kasih kerana berkongsi resepi yang sekelip mata siap ni. Nanti lain kali saya akan buat Maltesers Square yang original di Alam Sari, InsyaAllah..

Koko Jelly Square
Adaptasi dari :
Maltesers Square
Resepi : DailyDelicious
Sumber : Azlita Masam Manis

Bahan-bahan :
100 gm butter
200 gm coklat masakan dipotong kecil
3 sudu besar golden syrup - sila kurangkan - kalau tak ada boleh gantikan dgn madu
225 gm Digestive biskut - dikisar halus - Saya macam Kak Ita guna biskut marie
225 gm Koko Jelly (asalnya Maltesers)

Cara-cara:
  1. Kisarkan biskut hingga halus.
  2. Sediakan loyang berukuran 8 inc, gris loyang dengan sedikit butter dan alas dasar dan sisi loyang dengan kertas minyak. Sebelah pun tak pe ini untuk memudahkan kita mengeluarkan ia dari loyang.
  3. Dalam periuk kecil, satukan coklat, butter dan golden syrup dan masak atas api perlahan hingga semuanya larut. Matikan api.
  4. Masukkan biskut yang telah dikisar dan gaul hingga rata. Kemudian masukkan koko jelly dan kacau cepat supaya coklat pada koko jelly tidak cair.
  5. Untuk mengelakkan koko jelly cepat cair masukkan dulu dalam peti ais bila nak masuk dalam adunan baru keluarkan dari peti ais dan terus masukkan.
  6. Tuangkan dalam loyang dan ratakan.
Kak Ita hiaskan atasnya dengan maltesers, saya tak buat pasal bahan tak cukup, koko jelly ngam-ngam jer, hihi.



Nota : Mesti nak buat juga Maltesers Square pasal dah janji dengan Yaya.. huhu

Wednesday, October 26, 2011

DINNER BREAKFAST


ASSALAMUALAIKUM wbt

BERSANTAI
atau bergelumpangan dengan kain baju? Konon-kononnya cuti tapi nak buat macam mana, bagi insan yang tak ada pembantu rumah memang begitulah situasinya bila bercutikan, tiadalah istilah rehat-rehat, lainlah orang lelaki, seharian baring-baringan di depan tv. Kalau ER boleh baring-baring, saya pun bolehlahhhhhhh.. saya blogwalking & berfacebooking. No masak-masak today, cuti is cuti.. hihi. Padahal realitinya setengah hari mengemas rumah dan mencuci kain... tu.......... tunggu hendak dilipat.. silap-silap KIV sampai hari Ahad.. hehehe.

Ini kisah malam tadi. Memandangkan hari ini cuti jadi ER telah bersetuju untuk membawa kami makan malam di luar. Dalam hati berbelah bagi, nak makan tomyam atau capati. Nak bantai dua-dua tentulah tak larat, perut dan poket nanti sama-sama berat... hihi. Dalam berfikir-fikir tu, Yaya kata.. "Bonda, malam ni Cinta Elysalah," huhuhu.. Ni peminat Botak Juvana, mana boleh miss. Walaupun pada pendapat saya, Si Botak atau nama sebenarnya Johan As'ari ni berlakon macam terlalu dibuat garangnya tu tapi saya tetap suka. Cuma kenapa ya, macam dipaksa-paksa jer lakonan Johan sebagai Azril atau Aril ni berlainan sekali dengan karakternya dalam Juvana yang nampak lebih natural. Eh! Cemana boleh masuk cerita Si Botak ni pulak, haha.

Jadi, kami buat keputusan nak pergi makan lepas Cinta Elysa habis, uiiiii.. kul 10 dah tu. Entah kenapa, saya teringin pulak nak buat Roti Gulung Sosej, lalu saya pun keluarkanlah sosej dari peti ais. Si Yaya pulak kata, biar Yaya yang masak. Aik! Biar betul.. Yaya nak masak apa, adalahhhh.. katanya. Eh, saya paksalah dia bagitahu, karang entah apa dimasaknya lagi haru. Dia kata dia nak cincang dulu sosej tu, lepas tu baru tahu. Haiyakkkkk! Mahu cincang ka?? Lalu saya kata, jangan cincanglah, potong-potong macam kita breakfast kat hotel tu.. Akhirnya betul-betul dia buat menu breakfast for dinner.... hehehehe.. Saborrrrrrrrrr ajelah..

Cerita Belakang Tabir :
Masa tengah memantau Yaya di dapur tu, tetiba jer ada call, masa tu saya sebenarnya tengah nak ambil gambar Yaya dok leka ukur panjang sosej yang dipotong tu, pasal dia tak reti nak agak bagi semuanya standard. Rupa-rupanya Oh Oeya yang call. Tengah jawab call dari Oeya, saya perhatikan kenapa susah sangat Yaya nak potong sosej tu, rupanya pisaunya terbalik dan nyaris-nyaris ditekannya dengan jari. Nasib baik, kalau tak termakan jari pulak, dah jadi Raja Bersiung. Lain kali hati-hati di dapur ya, Yaya.

tengok tu, pisau terbalik, patut tak lepas-lepas potong sosej tu.. siap ukur lagi, hehehehe..

Tuesday, October 25, 2011

HOR FUN PLANTA



ASSALAMUALAIKUM wbt

AIK!
Entri tajaankah?? Hihihi..

Lama dah tak menikmati Hor Fun, terakhir sekali menikmatinya masa kunjungan raya dari cekgu-cekgi pada raya lepas. Cekgu-cekgi ni memang kalau datang beraya kat rumah saya, diorang tak mahu makan ketupat rendang segala, mesti nak suruh saya masak Hor Fun ataupun Cantonese Kuey Teow. Selain dari feberet diorang, ER pun sangat suka makan Hor Fun ni. Hor Fun ni memang selalu jugaklah saya buat dan saya pernah kongsikan resepinya di sini. Kawan-kawan saya pun biasa menggunakan resepi ini setiap kali memasak Hor Fun ni.

nilah peminat-peminat Hor Fun saya... hihihi..

Lepas tu, semalam.. Mama Hawa ada postkan resepi Hor Fun ni menggunakan kicap campur Mas, tapi saya tak pandai pula nak masak Hor Fun menggunakan kicap campur ni sebab bila belek-belek ada penggunaan sos tiram dalam kicap campur tu. Saya kurang pasti pulak, kalau letak sos tiram, rasanya dah macam hailam pulak. Maaflah, itu pendapat saya, jangan marah ya Mas. Setiap orang ada pendapat sendiri dan berhak menyuarakannyakan. Tapi ramai yang puji sedap, insyaAllah, lain kali nak cuba juga resepi kicap campur Mas tu. (dulu Mas pernah cerita pada saya tentang kicap campur resepi maknya tu). Lagipun ER lebih suka resepi Hor Fun yang sama sebijik macam Hor Fun yang kami selalu makan di Landmark Mall. Dulu, di Food Court Landmark Mall ni, ada satu gerai yang menjual pelbagai jenis hidangan mee yang dimiliki oleh satu keluarga Cina (halal InsyaAllah). Di sinilah saya belajar bagaimana memasak Hor Fun ni dan resepi itulah yang selalu saya praktikkan sampai sekarang. Kali ini saya menggunakan planta bagi menggantikan minyak. Siapa yang tak ada planta tu, bolehlah gantikan dengan minyak, tapi bahan-bahan lain jangan diderhakakan sebab nanti tak jadi Hor Funnya, hehe.

Hor Fun aka Cantonese Kuey Teow
Bahan-bahan: (hidangan 6 orang)

Bahan A
  • 1 kg Kuey Teow
  • 1 sb planta atau minyak masak
  • 2 sb kicap pekat
Bahan B
  • 12 ekor udang sederhana besar (boleh buang kepala)
  • 2 ekor sotong (buang kulit luarnya dan potong gelang)
  • 2 keping kek ikan (hiris sederhana nipis)
  • boleh tambah hirisan ayam atau daging (optional)
  • 5 ulas bawang putih (ketuk & cincang kasar)
  • 3 hirisan halia
  • 1 sb planta
  • 5 sb kicap cair
  • 1 sb pati ikan bilis (saya guna maggi)
  • 1/3 sb serbuk lada sulah
  • 5 cwn air
  • 1 ikat sayur sawi. (Disiang, asingkan batang dan daunnya)
  • 4 sb tepung jagung dibancuh dengan 1 cwn air
  • 2 butir telur (ambil putihnya sahaja)
Cara menyediakan bahan A:
  1. Panaskan kuali. Lengserkan planta atau minyak di sekeliling kuali, biar ia merata sendiri.
  2. Masukkan kuey teow, api sederhana besar. Kacau sekejap.
  3. Masukkan kicap pekat, kacau cepat-cepat selama dua minit, matikan api. Letakkan kuey teow dalam pinggan hidangan.
Cara menyediakan bahan B:

  1. Panaskan planta atau minyak dalam kuali yang sama (boleh juga kalau nak gunakan periuk). Tumis bawang putih dan halia sehingga naik bau. (api sederhana)
  2. Masukkan udang, sotong dan hirisan ayam atau daging. Kacau sehingga udang kemerahan.
  3. Masukkan kek ikan, serbuk pati ikan bilis dan kicap cair dan serbuk lada sulah. Kacau rata-rata kemudian masukkan air dan batang sayur sawi. Buka api besar, biarkan mendidih.
  4. Bila mendidih, tukar api sederhana, masukkan daun sayur sawi, biar 3 -4 minit kemudian masukkan tepung jagung yang dibancuh bersama secawan air tadi. Kacau cepat-cepat sehingga mendidih.
  5. Masukkan putih telur, kacau membentuk bulatan, tutup api dan tuangkan di atas kuey teow.
  6. Hidangkan bersama cili hijau jeruk yang direndam dalam kicap cair.
Cara saya:
~ Kuey Teow letak dalam pinggan makan secukupnya dan letakkan kuah tadi secukupnya di atas kuey teow.

Monday, October 24, 2011

SAMBAL UDANG PLANTA




ASSALAMUALAIKUM wbt

DAH masak? Dah mamam? Wah... makan lauk apa hari ini? Saya belum makan lagi, malas rasanya nak turun bawah cari makanan tapi tak apa, dalam bilik pejabat saya nipun macam-macam ada, tak kebuluran punya kalau tak turun beli nasi campur pun, hihi.

Minta maaf ya sebab tayang lauk yang dah habis, biasalah kalau duduk rumah memang tak berapa sempat nak post cerita. Sambal udang ni saya masak pada hari Sabtu lepas, pertama kali saya menumis sambal menggunakan planta, sajalah nak menghabiskan stok planta ni, karang simpan lama-lama tengik pula. Punyalah banyak sampai saya boleh buat kek lapis lagi semalam, tengok sini. Dan hasilnya menumis dengan planta ni kami menikmati sambal udang yang sungguh nyummy. Bertahun tinggal dengan orang yang suka makan sambal udang ni, memang dah tak perlu sukat-sukat lagi. Orang kata, lain orang lain cara masak sambal udang nikan. Teringin jugaklah nak letak resepi kat sini, manalah tau Si Yaya tu besok-besok nak masak sambal sendirikan.. takpun, adik saya yang jauh di perantauan tu.. huhu...

Sambal Udang Planta
Resepi : Alam Sari
Bahan-bahan:
  • 2 1/2 sb planta
  • 1 batang serai (ketuk dan simpul)
  • 1/2 " halia hiris kasar
  • 1 mangkuk cili, bawang dikisar (saya memang ada stok kisar siap - tengok sini)
  • 1 sk garam
  • 1 sk serbuk belacan maggi
  • 1 sk pes asam jawa adabi
  • 3 sb gula
  • 1 labu bawang besar (potong bulat)
  • 12 ekor udang besar dibersihkan dan dibuang urat hitam (kalau sederhana gandakan jumlahnya)
Cara-cara:
  1. Panaskan planta dan masukkan serai dan halia, tumis sekejap.
  2. Masukkan cili dan bawang kisar, tumis sehingga garing dan meletup-letup. Guna api sederhana.
  3. Kecilkan api, masukkan udang. (Potong hujung kepala udang dan hujung ekor, kepalanya tu yg bagi manis rasa kat sambal).
  4. Jangan kacau udang dalam sambal, terus letak atas udang tersebut garam, serbuk belacan, asam jawa dan gula. Biar sekejap jer kemudian barulah digaul bersama-sama semuanya sehingga sebati.
  5. Masukkan bawang yang dipotong bulat. Bila bawang layu maknanya udang pun dah masak, bolehlah dimatikan api.
Udang beli kat Pekan Ayer Baloi... berbaloi-baloi!!!

Sunday, October 23, 2011

KEK LAPIS KISMIS ANGGUN

ASSALAMUALAIKUM wbt

PERCUBAAN pertama melapis kek dengan Encik Zanussi. Nekad akibat tergoda dengan kek lapis Kak Jun Roslan dan tanda sayang pada Kak Jun, hihi. Macammana Kak Jun, berapa markah nak bagi ni, huhu.. ??

Bertahun lamanya tak melapis kek, alah.. dulu-dulu masa zaman mengurat calon mak mertua (kih kih) adalah juga saya melapis, masa tu yang paling fofular sekali adalah kek lapis asam manis, itupun guna kukus. Nak melapis dalam oven ni memang saya tak berani sebab tak berapa faham istilah api atas dan api bawah tu, huhu. Malahan, setelah memiliki Encik Zanusi ni pun, saya tak pernah lagi mempraktikkan api atas sahaja atau api bawah sahaja. Yang saya tahu dua-dua rod mesti mahu menyala. Satu lagi fungsi kipas oven dan roll untuk golekkan ayam tu, itupun sekali jer saya praktikkan pasal ayam tu tak mahu golek-golek ikut arahan, ER kata ayam besar sangat, tak mahu pusing, hihi. Tengok sini....

Memandangkan saya telah terbeli tepung Hong Kong (kerana masa tu nak beli tepung kentang, entah siapa yang letak bungkusan tepung Hong Kong kat rak tu dan saya pun pakai rembat jer kerana nak cepat), maka saya cuma ada dua pilihan sebelum tepung Hong Kong tu luput tarikh. Cadangan kawan-kawan di KR :






  1. Buat kek lapis



  2. Buat pau



Huhuhuhu... dua-dua akak tak minat... M besarrrrrrrrrrr sangat..




Tapikan, bila Kak Jun postkan entri Kek Lapis Prune Anggun dan komen Kak Jun resepi keknya mudah, maka saya pun belek jugalah resepi. Ialah, taklah guna berpuluh-puluh biji telur dan tak payahlah nak asing kuningnya tu (saya ni lembab bab asingkan kuning telur) dan terlintaslah di batu jemala saya ni tepung Hong Kong tu. Bahan-bahan lain pun semuanya ada, tinggal nak beli buah prune jer. Bab api atas api bawah tu, bantai jer tengok simbol-simbol kat body Encik Zanusi tu takpun buka balik buku manual.. hihi. Maka setelah siap bagi makan kenyang semua rakyat jelata dalam rumah ni, (siang tadi saya masak nasi ayam hainan tau... tengok sini), bermulalah projek mengekek. Dengan anggunnya saya pun membongkar almari dan aisehhh! Cemana tak perasan stok susu pekat tak ada dan prune pun rupanya tak beli, tapi tak pe, saya ada banyakkkkkkkk kismis, kui kui!




Betul kata Kak Jun, sambil melapis sambil layan fb dan blog, memang tak terasa. Perasaan kitapun membayangkan yang indah-indah dan baik-baik saja. Walaupun pada mulanya lapisan kedua tu hampir jer nak hangus (dah bau) sebab saya terleka dan tersalah setting oven (kan tadi dah bagitahu tak faham penggunaan api atas dan api bawah) akhirnya segala-galanya menjadi begitu sempurna. Hampir-hampir tak percaya bila menjamah kek lapis buatan sendiri. Sedar tak sedar dah berapa keping kononnya testing rupanya terlebih sudah, hahaha.




Bertuahnya bersahabat dengan Kak Jun yang manis, walaupun berniaga tak lokek berkongsi resepi. Kak Jun, saya minta izin kongsikan resepinya di sini ya. Terima kasih juga untuk yang punya resepi asal Hazrina79 yang mendapat resepi ini dari kawannya orang Sarawak yang memang terkenal dengan kemahiran membuat kek lapis.







Kek Lapis Kismis Anggun




Adaptasi dari:




Kek Lapis Prune Anggun




Resepi: Hazrina79 @ Kek Lapis Prune Sunsweet




Sumber: Cupcakekasih Kak Jun Roslan




Bahan-bahan:







  • 375gm mentega (saya guna planta jer)



  • 250gm gula castor (Kak Jun tambah bahan ni, resepi asal takde, saya letak 200gm)



  • 10 biji telur A



  • 200gm tepung Hong Kong*



  • 1sk baking powder* (ayak bersama bahan bertanda *)



  • 1sb ovalette



  • 4sb susu pekat manis (saya ganti dengan 2 sb susu full cream + 2sb golden syrup)



  • 4sb serikaya



  • 50gm badam halus/ serbuk badam



  • 1/4 cwn jem strawberry (Kak Jun tambah - saya tukar dengan 1sk strawberry paste + 1/2sk pewarna merah jambu)



  • 1 sk esen vanila



  • 1 mangkuk prune (saya ganti dengan kismis)



Cara-cara:







  1. Panaskan oven.



  2. Pukul mentega dan gula castor sehingga kembang pada kelajuan biasa.



  3. Masukkan telur satu persatu sambil terus memukul hingga sebati.



  4. Masukkan ovalette dan susu pekat manis dan pukul lagi.



  5. Masukkan serikaya dan serbuk badam, pukul sebati.



  6. Masukkan tepung Hong Kong yang telah diayak bersama baking powder. Kaup balik adunan menggunakan spatula atau senduk kayu sehingga sebati.



  7. Masukkan esen vanila.



  8. Loyang 7" X 7" disapu kelilingnya dengan mentega dan alas dasar loyang dengan kertas baking.



  9. Bahagikan adunan kepada dua bahagian, 1/2 bahagian diletak strawberry paste dan pewarna pink sebahagian lagi dibiar natural (vanilla)



  10. Lapisan pertama, masukkan adunan vanilla (saya guna 1 senduk sup - Kak Jun guna 4 senduk gulai) ratakan. Bakar dengan suhu 180 darjah selsius menggunakan api atas dan bawah selama 4 minit (ikut jenis oven).



  11. Lapisan kedua - strawberry, ambil satu senduk (sukatan sama dengan yang pertama tadi) ratakan. (Kalau anda pusing-pusingkan loyang, ia akan mengalir rata sendiri). Tabur dengan kismis atau prune) Bakar guna api atas sahaja selama 4 minit (saya bakar 5 minit)



  12. Lapisan ketiga dan seterusnya, guna api atas sahaja, bakar 4 - 5 minit. Buat sehingga habis, taburkan prune atau kismis setiap dua lapisan.



Lucunya saya yang pelupa, terpaksalah catat kat kertas setiap lima minit, hehe.




Ops! Lapisan yang terakhir saya bakar guna api atas lima minit dan selepas itu saya turunkan suhu 170 darjah dan bakar guna api atas bawah 15 minit.




Selamat Mencuba..




Nota : Resepi kek lapis ini untuk yang amamtur macam saya sahaja.. huhu.










NASI AYAM HAINAN





ASSALAMUALAIKUM wbt

DAH
makan ke? Urmmm, mestilah dah, kan.. dah pukul berapa ni. Eh, hari ini saya makan awal pulak, hihi. Selalunya, kalau hari-hari minggu ni, selagi tak cecah jarum jam tu kat nombor tiga, memang belum makan lagi. Ada sebab saya masak awal hari ini, sebab petang ni ada projek. Projek apakah??? Tungguuuuuuuuuuuu!! Hihi.

Hari ini tetiba jer ER teringin nak makan nasi ayam hainan. Wah, senanglah kerja kalau masak nasi ayam hainan, sebab semua pakai rebus, tambahan pula ada banyak perkara nak buat hari ini, kan. Urmmm, saya ni kekadang tu, naklah juga mencuba resepi nasi ayam dari teman-teman tapi ER ni cuma berkenan resepi original wife dia ni. Jadi kalau nak restu suami, janganlah menderhaka, kenalah taat, hihi. Kali ini, saya tumis pula bahan nasi dengan minyak sapi, nak bagi clear peti ais, huhu. Kalau nak tengok cara saya memasak sebelum ni, boleh tengok di sini. Urmmm, resepi ni boleh jadi rujukan kepada mereka yang baru nak belajar masak nasi ayam sebab sangat mudah dan senang. Minyak sapi tu bolehlah digantikan dengan margerin, mentega atau minyak masak biasa pun boleh. Masak sendiri ni, puas sikit makan ayamnya, taklah macam makan kat satu kedai tu, harganya mak aih! Dah dekat RM7 tapi ayamnya secoet, huhu.. salad tak ada, tomato tak ada, alat-alat timun dua hiris, patutlah kaya kakak tu... sampai ada dua tiga rumah batu.. huhu.

Nasi Ayam Hainan
Sumber : Alam Sari

Bahan-bahan dan Cara:
1 ekor ayam kecil (potong sederhana besar)
2 liter air
1" halia (hiris)
1/2 sb garam
(Rebuskan kesemua bahan ini)

Nasi:
3 cawan/pot beras (dibasuh bersih dan direndam sehingga air rebusan tadi mendidih)

Bahan Tumis:
3 ulas bawang putih*
1 labu bawang besar*
1/2" halia*
(*semua bahan dimayang halus)
1 batang kulit kayu manis
2 biji pelaga
1 kuntum bunga lawang
4 kuntum bunga cengkih
2 sb minyak sapi
-Panaskan minyak sapi dan tumis semua bahan sehingga layu jangan terlalu garing. Tutup api, bahagi dua bahan tumis.

- Apabila rebusan ayam tadi mendidih, toskan beras yang direndam tadi. Masukkan 1/2 bahagian bahan tumis ke dalam periuk nasi bersama beras dan 3 1/2 cawan air rebusan ayam. Masukkan sehelai daun pandan disimpul (jika ada) dan masaklah nasi seperti biasa.
- Terus merebus air rebusan sehingga ayam cukup lembut, apabila ayam lembut keluarkan ayam dan masukkan dalam besen yang mengandungi air sejuk (dari peti ais). Biarkan terendam 15 hingga 20 minit. Kemudian toskan ayam dan lumurkan ayam dengan 1sb minyak bijan (kalau tak ada tak apa) dan 2 sb kicap cair.
- Air rebusan tadi asingkan 1 cwn untuk kuah kicap dan 1/2 cawan untuk sos cili. Kemudian ambil 1/2 bahagian bahan tumis tadi, masukkan dalam air rebusan, kacau sebati dan bolehlah dimatikan api.

Bahan kicap :
1 sb kicap pekat
3 sb kicap cair
1 sb sos tiram
1 sb madu
1 sb minyak bijan (optional)
1 sb gula perang/pasir
1 cwn air rebusan ayam
-kacau rata semua bahan dan masak mendidih

Bahan sos cili:
3 tangkai cili merah
1 ulas bawang putih
2 sb jus limau
2 sb gula pasir
1 sb cuka
1/2 cwn air rebusan ayam
-kisar halus semua bahan dan masak mendidih

Bolehlah dihidangkan semua bahan bersama salad, hirisan timun dan tomato.

Friday, October 21, 2011

INI BUKAN LUCAH!


ASSALAMUALAIKUM wbt

EH! APA ni?? Pagi-pagi Jumaat ni nak cakap pasal benda lucah ker? Urmmmm..

Ini kisah Yaya malam tadi, alkisahnya begini, kan sekarang musim periksa, jadi petang ini Yaya, InsyaAllah akan menghadapi kertas Ibadat, kertas akhir peperiksaan sekolah agama. Walaupun Yaya ni umurnya dah sepuluh tahun, tapi sekolah agama lambat setahun jadi kiranya dia sekarang darjah tiga di sekolah agama.. aiiiiiii.. meleweh-lewehlah pulak tukang cerita ni, ramai yang nak tahu apa cerita lucahnya ek.. hihi.

Jadi seperti biasa, Yaya ni kenalah baca kitab, Yaya baca kitab dalam bilik. ER tengok TV, saya?? Urm, duduk-duk sambil layan tab kat ruang tamu. Lepas tu, Yaya datang bawa buku ibadat.

"Bonda, dah habis baca," sambil mengunjukkan kitab Ibadat kepada saya. Saya menyambut kitab tersebut dan bertanya, "faham tak? Dah habis baca semua?" Yaya kata, dia faham dan dah habis baca.

"Okey, bonda soal Yaya," jeng jeng jeng.

Punyalah lama dah bertahun kan kita ni habis sekolah agama, jadi saya belek-belek kitab tu. Oh, darjah tiga ni bermula dengan hadas. Saya tanyalah dia, apa itu hadas? Dia pun jawab, okey, adalah juga yang agak lari jadi saya betulkan semula mengikut nota dalam kitab definisi hadas yang lengkap.

"Okey, hadas ada berapa jenis?"

"Dua."

"Apa?"

"Hadas besar dengan hadas kecil."

"Apa tu hadas besar?"

"Datang haid, keluar air mani, istihadah.."

"Aik, mana ada istihadah..??" Jadi saya nak terangkan tentang istihadah ni..

Dia kata, "Ops! (Sambil angkat tangan) silap-silap. Wiladah. Istihadah tu darah penyakit.. hehe."

Saya geleng-geleng kepala..

Lepas tu saya tanya pula tentang hadas kecil. Okey, dia boleh jawab. Selak-selak kitab, jumpa satu jadual, enam perkara menyebabkan wajib mandi. (Nanti saya scan jadual dari kitab tu dan update eh). Jadual tu terbahagi kepada dua bahagian. Satu bahagian bagi lelaki dan perempuan, satu lagi bagi perempuan. Alamak!! Salah satu perkara tersebut adalah kwang kwang kwang... tauuuuuuuuukannnnnnnnn???

"Okey, sebutkan perkara yang mewajibkan mandi?"

"Datang haid, nifas, keluar air mani..."

"Lagi?"

"Datang haid, nifas, keluar air mani..." sambil fikir mata ke atas.

"Lagi?"

"Datang haid, nifas, keluar air mani..."

Lepas tu, Yaya menarik kitab pada tangan saya dan menunjukkan satu perkataan, "ini".

"Ini apa dia tulis?" (tahan senyum)

"Bersetubuh, bersetubuh tu apa bonda?"

Tarik nafas sekejap.

"Bersetubuh tu, lelaki dengan perempuan kahwin, macam bonda ngan babah, dapatlah muka Yaya ni haaaaaaaaaa!" sambil menolak hidung Yaya... huhu.

Yaya herot-herot muka sambil geleng-geleng kepala, "tak fahammm."

Erkkkkkk!!

"Tak faham tak apa, nanti lama Yaya faham," huhuhuhu

Thursday, October 20, 2011

TUTORIAL LAGI

ASSALAMUALAIKUM wbt

HAISHHH!!
Garu-garu dagu, garu-garu kepala.. lima minit jer fikir tajuk apa nak letak dalam entry kali ini... hihi. Apalahhhhhhhhhh cerita Alam Sari ni ya, sampai pening nak bagi tajuk?? Kui kui. Ni semasa menaip ni pun belum bertajuk lagi tau, tengoklah nanti apa yang terlintas dalam batu jemala hamba ni ya, hihi.

Orang kata, rambut pun sekarang dah tak sama warna, apa lagi hati. Eh! Saya bukan nak mengumpat sesiapa, tidak sama sekali. Ni pasal keadaan rumah saya nilah, tak habis-habis dengan rumah dia ek? Macam tak ada kerja lain, kannnn.. huhu. Walaupun dah selesa dengan rumah baru ni, ada juga yang berkenankan rumah lama, termasuklah saya. Maklumlah, belum puas lagi rasanya bercanda di rumah baru, tapi rasa macam ramai yang pening, bila ramai yang pening, ramai pulak yang merajuk, haaaaaaaa.. jadi fikir-fikir, kita buat blog ni bukan untuk syok sendirikan, saya dengan rendah hati menukarnya ke rumah yang lebih selesa. Tapiiiiiiiiiii.. bagi mereka yang terberkenan dengan rumah saya sebelum ini, anda boleh lagi datang ke rumah saya yang lama, tanpa menjejaskan rumah baru ni, okeyyyyyyyyy..


Tiba-tiba rasa terror pulak mengalter blog ni.. hihi.. Meh.. meh, tengok sini dan ia boleh juga dipraktikkan ke blog rakan-rakan tau. Mari kita belajar sesama. Syhhhhhhhh!! Siapa yang dah tau tu, duduk diam-diam ya, bagi can kepada orang yang belum tau.. hihi.

Baiklah, ini paparan skrin yang anda nampak sekarang.
Tengok alamat URLnya ialah http://sariyusa.blogspot.com/ .



Sekarang anda taipkan perkataan view di hujung alamat URL tersebut.


nanti paparan skrin seperti di atas ini akan keluar dengan alamat URL di hujung tu /view/sidebar

lepas tu anda pilihlah nak tengok gaya macammana..

classic

flipcard, magazine dan lain-lain... klik sahaja mana-mana satu akan keluar paparan yang berlainan. Untuk mengomen, anda boleh klik terus pada perkataan comment.





Apakata praktikkan pula di blog anda.. dan blog lain yang anda kunjungi.

Wassalam.

Wednesday, October 19, 2011

KOTA SESAT

kredit gambar untuk
http://gambar-unik-dunia.blogspot.com/2010/03/50-keajaiban-kota-kuno-di-dunia.html


ASSALAMUALAIKUM wbt

HARI ini hari Rabu, kan. Ramai tak mahu berkata-kata hari ini. Saya rajin nak berkata-kata ni, hehe.. Alam Sari terpaksa bertukar balik dengan rumah asal sebab nampaknya ramai yg tak selesa nak datang rumah baru ni, ketuk sana-sini pun pintu tak buka-buka khabarnya. Cari loceng pun tak jumpa, tangga semua tak ada. Macam masuk kota sesat gamaknya, hihi.

Walaubagaimanapun, bagi sesiapa yang biasa singgah di sini, pasti maklum, ini bukanlah cat asal Alam Sari. Sebenarnya betul-betul tak sempat nak buat apa-apa. Harus saya mengadap pc ni berejam-rejam jadi Alam Sari mengambil pendekatan menggunakan template yang paling basic sekali.

Jadi di sini, Alam Sari ingin memohon maaf jika ada sesiapa yang rasa termarah atau pun terbengang dengan keadaan blog ini. Segala kesulitan amat dikesali.

Wassalam.

Nota: Ceh!! Macamlah blogger fofuler... huhuhu.

Tuesday, October 18, 2011

TERPESONA


ASSALAMUALAIKUM wbt

SENYUM...
tak perlu kata apa-apa, sebab semua mereka dah kata. Bukan ikut cakap mereka, tapi memang betul apa mereka kata. Nak tahu apa yang mereka kata???

SEDAPPPPPPPPPPPPPPPPPPP GILERRRRRRRRRRRRRRR!!

Hihihi.. inilah satu-satunya kek yang paling menjimatkan bil sebab:
  1. Tak perlu guna oven
  2. Guna sekejap jer dapur gas
  3. Penggunaan mesin pengadun yang amat minima
Apa yang perlu anda buat cuma pergi kedai dan beli biskut merry coklat, cream cheese, susu segar... gula??? Kat rumah mesti dah ada gula, kannn.. hik hik.

Mula-mula hari tu saya nampak Zalieda yang dok tayang kek ni. Bila tengok ada perkataan cheese tu, macam tak berapa nak bacalah resepinya sebab dahlah nampaknya berlapis-lapis, jadi dah bayangkan mesti susah. Memang tak sempat lagi nak belek resepi Zalieda ni. Bila dah lapang sikit, barulah baca resepi tu. Mak aihhhhh!! Cenggitu jer ke membuatnya. Sebelah tangan, sebelah mata jer ni.. hehe. Tak payah mecah telur, mengayak tepung dan menimbang segala bagai. Haaaaaaa, minggu lepas hingga semalam jer dah berapa ramai yang tayang kek memasing, kan. Jadi, saya dengan bangganya mengumumkan, saya pun dah buat... rugilah kalau tak buat, senangggg sangat. Buat malam, pagi dah boleh makan, senang, kannn..

Di sini saya panjangkan lagi resepi asal dari orang bujang ni... (eh! Betul ya, bujang.. hehe). Terima kasih, ya Ryo kerana sudi berkongsi ramai-ramai resepi yang best ni.. terbaekkkkkklahhh!!

Kek Lapis Cheese Persona
Resepi : Ryo Azhar
Sumber : Zaliedana

Bahan2: (Saiz 9x9)

A:
  • 2 bungkus biskut marie perisa coklat-lebih kurang 600 g (saya sama dengan Ryo guna jenama LEE)
  • 500 ml susu segar,dipanaskan (tak perlu mendidih)
B:
  • 500 g cheese cream (Philadelpia/Tartura) -
  • 10 ml susu segar
  • 1/2 cawan gula halus

Caranya :

  1. Satukan cheese dan gula halus, pukul sebati
  2. Masukkan susu segar sedikit demi sedikit, jangan sampai adunan terlalu cair
  3. Pukul lagi hingga kembang dan sebati, ketepikan
  4. Sediakan bekas yang dialaskan terlebih dahulu dengan plastik/kertas minyak/baking paper.
  5. Panaskan susu segar, padamkan api.
  6. Ambil sekeping2 biskut dan celup ke dalam susu (suam2 panas)..terus susun dalam bekas..(Celup 1 saat je taw)
  7. Pastu sapukan adunan cheese di atasnya, ratakan
  8. Ulang proses melapis biskut, kemudian sapukan lagi adunan cheese tadi
  9. Ulang proses melapis hingga habis, biarkan lapisan cheese di atas sebagai lapisan terakhir.
  10. Kemudian, kisar baki biskut yang ada, taburkan dengan cara menapis serbuk biskut tu dia atas lapisan cheese.(Kalau pakai jenama LEE,boleh ramas2kan je dalam penapis tu..jadi serbuk lah ia..)
  11. Tekan2 sikit permukaan tu.. masukk an dalam peti sejuk,biarkan selama 6 jam sebelum dipotong.

Monday, October 17, 2011

DIET KER?


ASSALAMUALAIKUM wbt
DIET
ke lauttt.. hahaha. Tak ada maknanya diet ku kalau hanya di hati tapi di mulut asyik krup krap krup krap.. huhuhu. Ni kunun-kunun semalam masak bening cendawan tapi tak jadi rasa bening sebab dah dicampak sekali hirisan halia dan ketukan serai, maka adalah iras-iras rasa singgang. Jatuh cinta betul dengan cendawan kat tepi Sg Pontian semalam, beranganlah nak buat cendawan goreng tepung tapi sebab fikir-fikir dalam rumah ni tak ada siapa yang minat cendawan, maka berubahlah kejadian.. hihi. Sebut pasal jatuh cinta, saya sedang jatuh cinta dengan blog Sky Blue's Kitchen.. maka saya pun teringin juga nak possingkan Singgang Cendawan ni dalam kelapa. Kelassssssssss Melley!!

TUTORIAL TEMPLATE - DYNAMIC VIEWS

ASSALAMUALAIKUM wbt

PENING YA
dengan format design di Alam Sari sekarang. Ada yang kata canggih, ada yang pelik, saya suka tapi ada masanya pening juga. Mana taknya, dah penat-penat komen dalam satu kotak, tetiba jer keluar kotak komen lain pulak ya.. teruslah lupa apa yang kita komen tadi. Nak komen balik takut keluar dua komen pulak.... errrrrkk!!

Tapi ada juga yang bertanya, mana nak dapat template macam ni. Jadi untuk tidak menghampakan saudara yang bertanya tu, meh sini saya tunjukkan bagaimana nak dapatkan dynamic views ni. Sebenarnya MR Blogspot nilah yang tetiba jer keluarkan satu window mencadangkan saya mencuba templates ini. Sajalah suka-suka, memang menarik kerana semua pos kita dipaparkan dalam satu page. Klik sahaja mana-mana post yang anda hendak baca akan keluarlah windownya.

Untuk ruangan komen tu pulak, sebelum ini terus keluar satu kotak dan boleh komen terus di situ tanpa 'word verification'. Tapi entah kenapa tetiba saja boleh keluar pulak kotak baru. Nanti saya cuba tengok apa yang patut ya. Sebenarnya saya ni tak ada latarbelakang langsung tentang dunia IT ni. Asal tahu klikkkkkkkkk jer, hahaha. Buat masa ini, saya agak selesa dengan design templates ini. Sebab gambar nampak banyak, cantik dan menarik juga. Rasa segar sikit mata.. hehe. Dah panjang pulak membebel, mari saya tunjuk bagaimana nak tukar templates dynamic views ni. Tapi, saya tak jamin ya kalau anda boleh dapat semula templates anda yang asal cuma kalau tak silap saya, semua setting yang anda buat sebelum ini seperti follower, labels, blog link, link gambar dan sebagainya, insyaAllah.. masih ada dan ia takkan hilang, cuma tak dapat dikesan je bila anda menggunakan dynamic views ini.. Selamat Mencuba... :D

TUTORIAL
  1. Pergi ke 'DASHBOARD'. Seperti biasa akan keluar window seperti di bawah. Okey, sekarang anda klik 'DESIGN'.
  2. Paparan ini akan keluar, klik Dynamic Views (bulatan hijau). Nanti di bawahnya akan dipaparkan design-design yang terdapat dalam Dynamic Views ni (tulisan biru). Pilihlah mana-mana satu. Tapi sebenarnya bila anda pilih satu pun, anda boleh tengok juga semua paparan yang lain dalam blog anda. Tak faham??? Cuba buat dulu, nanti faham.. hehe.

Saturday, October 15, 2011

ALAM SARI GENAP DUA TAHUN

ASSALAMUALAIKUM wbt

DAH macam berkurun berblog, rupa-rupanya Alam Sari baru meniup lilin dua batang. Kalau manusia mungkin baru petah berkata-kata, kalau kucing mungkin dah beranak silap-silap dah bercucu. Hehehe.

Jadi tak hairanlah, dua tahun berblog, Alam Sari masih belum matang. Mungkin ada yang pernah terasa hati atau terlanjur bicara, saya pohonkan ampun dan maaf jua.

Untuk sahabat yang masih sudi berkunjung, terima kasih yang tak terhingga, LEPIUlahhhh!!!

Susah sangat nak masuk gambar malam ni, nanti saya masukkan gambarnya kemudian ya.

dah boleh pun masuk gambar... :D


terima kasih Eddy Astana kerana menghadiahkan mekar sejambak ini kepada saya ;-))



Wassalam.

Friday, October 14, 2011

TAUHU GORENG TEMASIK




ASSALAMUALAIKUM wbt

MAAFLAH, pandai-pandai jerkan tukar nama.. huhu. Sepatutnya resepi ni bertajuk Tauhu Goreng Singapura dihiasi pula oleh timun, taugeh atau sengkuang tapi dah malam-malam, malas Puan Sari nak mencari timun, taugeh segala tu, jadi gunalah apa yang ada.. hehe. Janji, memang teringin bebenau nak makan tauhu dengan sos kacang ala-ala Temasik, dah macam mengidam pulak, kui kui!!

Kali ni saya terjah blog Kak Yatie manis. Kalau nak tahu, sos kacang ini memang sangat mudah dan tak perlu dimasak tapi saya dengan rajinnya memasak juga.. alah, gula melaka tu kan berketul-ketul, jadi saya didihkan bersama sedikit air, lebih kurang 1/2 cawan sehingga larut. Terima kasih juga kepada Hana dan CMG yang terlebih dahulu berkongsi resepi ini.

Kalau nak tengok bagaimana rupa sebenar Tauhu Goreng Singapura ni bolehlah singgah di blog Kak Yatie, Hana dan CMG. Di sini saya cuma kongsikan cara menyediakan sos kacang yang sangat sedap dan mudah ini.

TAUHU GORENG SINGAPURA @ TEMASIK
Sumber : Sinar Kehidupanku
6 keping tauhu (digoreng garing dan dipotong 4)

SOS KACANG
  • 4 ulas bawang putih
  • 5 - 6 biji cili padi
  • 200 g kacang tanah
  • 3 - 4 camca besar gula melaka
  • 3 camca besar kicap pekat
  • 1 1/2 - 2 camca besar cuka makan @ jus asam jawa
  • Sedikit air
  • Minyak untuk menggoreng kacang secukupnya
CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Kacang tanah digoreng tanpa minyak hingga perang, buang kulit dan tumbuk separuh halus. Kisar cili padi dan bawang putih. Campurkan semua bahan2 sos kacang dan kacau hingga rata. Tambah sedikit air jika perlu, jangan terlalu cair atau pekat, sesuaikan rasa dan tambah gula@garam@asam jika perlu.
CARA ALAM SARI:
  1. Bawang putih dipecahkan dan digoreng bersama kacang tanah. Apabila bawang putih bertukar warna agak kecoklatan (jangan sampai garing sangat nanti kacang hangus), angkat kacang dan toskan minyaknya. Sejukkan sebentar kemudian kisar separuh halus dan separuh agak kasar (lepas kisar boleh campur keduanya)
  2. Gula melaka dididihkan bersama 1/2 cawan air. Tapiskan.
  3. Tumbuk lumat cili padi dan masukkan kicap pekat.
  4. Masukkan sedikit air gula melaka tadi. Tambahkan kacang tanah yang dikisar. Kacau dan tuang lagi air gula sampai mencapai kepekatan yang diingini.
  5. Masukkan cuka dan tambahkan air masak jika perlu.
  6. Sedia dihidang bersama tauhu goreng tadi.
Nota: Ini adalah resepi tertunda ;p

Thursday, October 13, 2011

LALA BERCILI


ASSALAMUALAIKUM wbt

AIK!
Ada yang dah lapar balik, maklumlah, dah lebih dua jam makan tengahari. Mak saya kata, tekak bocor, perut kenyang tapi sebenarnya tekak tu yang mengada-ngada. Tadi, masa singgah rumah Kak Ita Masam Manis, amboiii.. bukan main lagi orang baru habis PMR tu kan.. apa nak makan, orderrrrrrrrr jer, gerenti mak buat, hihi. Jadi maknya yang memang teramat rajin tu masaklah Lala Tam Plon. Hahaha.. tak tahu pulak permainan kecik-kecik tu dari masakan Thai tu, Kak Ita. Kita rasa, orang Thai tu yang ambil nama permainan kita, hihi. Eh! Kat Thai diorang panggil ni Lala jugaklah, baru perasan. Jadi, saya pun teringatlah gambar Lala Bercili ni yang dah diupload terlebih dahulu di dalam fb ER. Kiranya entri tertunda.. ialah, masa-masa ni demam M melanda kan, faham-faham sajalahhhh.

Resepi saya ni tidak menggunakan sebarang sos, masak pun pakai campak baling jer. Jadi, siapa nak mencuba, bolehlah agak-agak bahan yang digunakan sebab memang tak bersukat. Lala tu saya rebus sekejap dengan air panas supaya tak berpasir bila nak makan nanti. Okey, boleh tengok bahan-bahannya kat bawah ni, saya nak lari sekejap rumah Kak Ita, nak mintak lala tamplon dia, hehehe.

Lala Bercili
Bahan-bahan: (anggaran)
1 kg lala (direbus sekejap sahaja -agak2 dah terbuka semuanya terus toskan dan lalukan di bawah air sejuk)
3 4 ulas bawang putih dipecah2
3 cm halia dihiris halus
1/2 btg serai diketuk
1/2 biji bawang besar dipotong bulat
7 tangkai cili padi dipecah atau ditumbuk kasar
garam, gula secukupnya - (gula kena 2x ganda garam, nak manis boleh tambah sikit lagi)
1 - 2 sb cuka masak/ bleh ganti dengan perahan limau nipis
minyak menumis
daun ketumbar untuk ditabur
2 tangkai akar ketumbar
2 helai daun limau purut

~ Tumis bawang putih, halia, serai dan cili padi sehingga agak garing dan naik bau. Masukkan sekali akar daun ketumbar (basuh bersih).
~ Masukkan lala, bawang besar, gaul sekejap (buka api besar), masukkan garam, gula dan cuka serta daun limau purut. Kacau cepat2 dan dihidangkan panas2. Taburkan daun ketumbar.

Wednesday, October 12, 2011

SIARAN TERTUNDA


ASSALAMUALAIKUM wbt

HARAP MAAF..
Siaran tergendala sebentar... hehehehe.

Haishhh!! Entah berapa kali asyik tergendala sahaja hasrat untuk mengepos cerita Puding Trifle ini di Alam Sari. Nak diikutkan taklah berkurun, tapi dah berulang jugalah membuat puding ni. Pertama, untuk jamuan hari raya sekolah Yaya, kedua - untuk jamuan diri sendiri, ketiga - untuk jamuan diri sendiri juga.. ngeeeee, keempat - untuk jamuan adik beradik, kelima - untuk jamuan sepupu , haaaaaa.. berapa kali dah buat jamuan tapi tak ada cerita, sadis betul, kan... hihi..

Dan alkisahnya juga, hanya sekali sahaja kamera dipetik di antara jamuan-jamuan tersebut, lantaran keRAJINan yang masih menebal, apa nak buat.. susah betul nak buang sifat yang satu itu sejak akhir-akhir ini, isk!! Kena berus dengan berus dawai kot atau kena sapu dengan penyapu lidi, baru hilang, huhu..

Baiklah, sila jangan bosan dengan bebelan Puan Sari, mehla kita salin resepi yang saya dapat dari daniaelyza@myresipi.com. Terima kasih, ya sebab sudi berkongsi resepi yang sedap ni. Dari komen-komen pembaca, semua kata sedap, jadi saya pun buat. Alhamdulillah, sesuai dengan tekak saya yang simple ni. Banyak juga saya google resepi trifle ni (semasa nak menerai untuk jamuan Yaya tu) tapi inilah yang tersenang dan terrrrrrrmurah, hihi. Terbaik tu, tidaklah saya pasti, sebab setakat ini yang paling sedap saya makan, trifle di rumah Abang Mat kita. Mana tak sedap, siap ada whipping cream segala, jadi untuk budak-budak sekolah, kita guna bahan yang murah jer.. dasar kedek... keh keh keh. Tapi memang berbaloi-baloi. Tetap sedap dan laku tau, adalah juga yang saya tambah dan laras supaya sesuai dengan tekak dan cara, jom semak resepi.

Puding Trifle
Sumber :
daniaelyza@myresipi.com

(boleh dapat lebih kurang 40 kotak kontainer kecil atau 2 kotak kontainer saiz sederhana - yang segiempat sama selalu orang packing cheese tart tu)

Bahan-bahan:
  • 1 tin susu cair
  • 1 sd besar gula (saya tambah 1sb lagi, tawar sangat, kurang umph! hehe)
  • 4 sd besar tepung kastard
  • 1 mangkuk air- utk dicampurkan dengan kastard(saya guna 400ml air)
  • ½ biji kek gulung sederhana saiznya(saya guna sebiji kek span)
  • 1 tin buah-buahan campur- asingkan air dan buahnya
  • 1 peket agar-agar jeli kristal Nona (sebarang perisa yang anda suka)
  • 1 mangkuk air panas(saya guna 400ml air)

Cara-cara

  1. Panaskan susu cair dengan gula. Kecilkan api.
  2. Bancuh tepung kastard dengan semangkuk air biasa. Masukkan bancuhan tadi ke dalam susu cair yang sedang mendidih, Masak hingga betul-betul pekat dan meletup-letup. Padamkan api.
  3. Di dalam bekas berasingan, susunkan kek gulung/span sehingga habis. Kemudian, basahkan dengan air buah-buahan tin.
  4. Masukkan buah-buahan tin hingga habis.
  5. Tuangkan bancuhan kastard ke atas susunan buah-buahan tadi.
  6. Untuk jeli, larutkan jeli bersama semangkuk air panas. Kacau hingga sebati.
  7. Akhir sekali, tuangkan jeli tersebut di atas kastard dan sejukkan. Bila betul-betul keras, bolehlah dihidangkan.
Nota : Saya taburkan buah-buahan dalam tin (koktel) selepas menuangkan kastard. Serbuk jelly nona tu pula saya didihkan bersama 400ml air (ikut arahan pada peket).

Tuesday, October 11, 2011

BILA ANGIN RAJIN MELANDA


ASSALAMUALAIKUM wbt

ENTAH kenapa tiba-tiba tekak ini teringin nak makan apam polka dot. Sebenarnya bukan tekak nak makan, tapi hati ini yang meronta-ronta tidak keruan hingga terbayang dari pagi ke malam, malam ke pagi.. hahaha. Sebelum ini pernah juga buat apam polka dot ni, tapi entah kenapa ia tidak dimasukkan ke Alam Sari.


Jadi pada pagi-pagi Ahad yang lepas, saya pun mengapam dan memolka dot.. kih kih kih. Walaupun hari itu saya ada jemputan perkahwinan di Simpang Renggam, namun oleh sebab ingin memadamkan kegelisahan hati yang kian memuncak, saya menyempatkan diri juga walaupun dalam sibuk nak menyiapkan sarapan dan mencuci pakaian, bak kata orang tua, hendak seribu daya kan, maka dengan sedaya upaya terjadilah kejadian-kejadian yang aneh ini.. ekekekeh...


Kali ini saya gunakan resepi dari MamaFami, heroin masak-masak kita tu.. hehe. Aaaaaaa??? Siapa heronya?? Aik, siapa lagi kalau bukan jejaka dari Sedenak yang penuh misteri tu, hihihi. Mama, saya minta izin kongsikan semula resepinya di sini ya, saaaaaaaaaaaaaaaaaaaayang Mama.. ;-). Terima kasih juga untuk Cikgu Hana yang mana sumber mama dari Cikgu Hana yang manis tu.. hehe.

APAM POLKA DOT
Sumber : MamaFami's Spice n Splendour
dan Cikgu Hana


Bahan-bahan :

3 biji telur - dari peti sejuk
275 gm tepung gandum
220 gm gula halus
150gm susu segar
3 sudu teh baking powder
1 sudu kecil ovallete
1 sudu teh esen vanilla

Filling blueberry secukupnya (masukkan ke dalam piping bag)
Pewarna

Kaedah penyediaan :

1. Masukkan semua bahan apam ke dalam mangkuk mixer dan p
ukul kelajuan maxima selama 6 - 8 minit.
2. Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian & titiskan pewarna mengikut citarasa.
3. Masukkan setiap warna ke dalam piping bag (atau beg plastik yang
bersih).
4. Picitkan sedikit adunan ke dalam mangkuk kertas yang telah disusun di dalam acuan lompang.
5. Picitkan blueberry filling secukupnya.
6. Picitkan lagi adunan yang berlainan warna sehingga ¾ penuh.Kemudian dot dot kan dengan warna pilihan.
7. Kukus di dalam kukusan yang telah dipanaskan selama 10-15 minit.

Nota dr Hana:
Jangan buka api besar semasa mengukus. Guna api sederhana je yer! Kal
au tak nanti pecah aka kembang mekar setaman! jadik ler kang apam mekar! hihi.. (berdasarkan pengalaman..:D).
Buh esen vanila utk mengurangkan bau telur.

Nota: Selamat Pengantin Baru untuk adik-adikku Yana dan Ama
semoga mahligai yang dibina kekal hingga ke syurga. Maaf ya, Yana.. akak tak sampai ke rumah Yana kerana tiada panduan jalan.. untuk Ama, terima kasih atas layanan Ama sekeluarga.

Amalina dan Suami


Yana dan Suami
kredit gambar to redbite


Wassalam.

Friday, October 7, 2011

BILA KASIH BERTAUT..


ASSALAMUALAIKUM wbt

BILA KASIH BERTAUT.. hati turut terpaut.. ececehhhhhhhh..!!!

Salam pagi Jumaat yang membawa barakah.. semoga kita semua dilimpahi dengan kehidupan yang sempurna sebelum kehidupan kekal abadi di alam sana. Ramai yang seronok hari ini, almaklumlah, esok dah tiba hujung minggu. Banyak pula jemputan sana-sini, bolehlah kita menggantung kuali.. tapi jangan lupa pulak gantung kain baju (cucilah sekali), karang bila tiba Isnin ada pulak anak yang tak ada uniform nak pergi sekolah, hahaha.. Amek!!

Ni serius cakap, saya dah ulang buat puding ni banyak kali. Kejadiannya dan rasanya memang sukar diungkapkan nikmatnya. Senang pula nak membuatnya. Dari dapur Naz, ia singgah ke rumah Kak Ummi, Kak Yatie dan Kak Ita.. meletops2! Rasanya ramai lagi yang dah mencuba puding ini.. memang sedap sangat, terbuai-buai perasaan ketika gabungan rasa gula melaka dan lemaknya santan bersatu dan bertaut menjadi satu... hihi... jiwanglah pulak.

Untuk Naz, terima kasih kerana berkongsi resepi ini. Apa yang saya lihat tentang Naz ni, beliau amat suka mengolah resepi, dan ramai pula pengikutnya nanti.. meniti dari satu rumah ke satu rumah, resepi olahan Naz setakat ini komennya tidak pernah menghampakan. Baiklah, jom salin resepi, Naz, Yus share semula di sini ya.. (ada juga terderhaka sikit, sebab saya tak masukkan paste pandan dan ros.. tak adalah.. hehe)

Puding Kasih Bertaut
Sumber : Naz

Bahan A

300 ml air

2 st serbuk agar-agar (1/2 bungkus)

1/2 cwn gula (boleh kurangkan ikut nak manis macam mana- saya guna dlm 5sb jer)

200 ml santan
1 butir telur

2 , 3 pewarna dan perisa

Cara:
~ Masak serbuk agar-agar bersama air dan gula sehingga mendidih.
~ Pada masa yang sama pukul sedikit santan bersama telur sehingga rata (guna garfu pun boleh). Tuangkannya ke dalam bahan yang mendidih tadi (kecilkan api dahulu)

~ Kacau rata dan bahagikan kepada dua atau tiga warna.
(Saya bahagi tiga warna dan rasa.. jagung + pewarna kuning, strawberry + pewarna pink dan biru - tiada perisa)
~ Kacau dan buat cepat-cepat, tuang dalam mould mengikut citarasa anda. Boleh juga masuk loyang kecil dan bila keras, potong kecil.

Bahan B: (Sediakan bila bahan A dah keras dan terbentuk)

500 ml air
2 st serbuk agar-agar (atau baki 1/2 bungkus bahan A tadi)
1/4 cwn gula

50 gm gula melaka

1 helai daun pandan (kalau tak ada jangan letak paste pandan pulak.. abaikan jer)

Cara :

~ Masak semuanya sehingga mendidih.

~ Masukkan adunan A yang dah keras ke dalam satu loyang lain. Susunlah jangan tunggang terbalik.

~ Tapiskan bahan B tersebut dalam loyang mengandungi agar-agar berbentuk tadi.

~ Biarkan suam baru simpan di peti sejuk.


Nota : Saiz loyang kecil lebih kurang 6 atau 7"D.

Di sini nak ambil kesempatan juga untuk mengucapkan Selamat Hari Lahir untuk Kak Ummi yang menyambut hari lahirnya hari ini. Tak perasan pula umur Kak Ummi ni berapa tapi nampak macam baru masuk 30, ahakz! Semoga lebih success selepas ini ya, kak..

Wassalam.

Wednesday, October 5, 2011

TART NENAS PUJAAN

ASSALAMUALAIKUM wbt

BARU selesai menyantap tiga keping roti putih cicah gulai asam pedas ikan merah kelmarinnnnn... punya. Kelmarin punya kelmarin, bukan semalam.. ala-ala minggu lepas punyalah.. hahahaha. Saya ni kan mempunyai sifat kasih sayang yang tinggi terutamanya kepada makanan. Tapi kenalah pastikan masih elok lagi jangan dah basi pun taram juga, hihihi. Saya ni dah terikut-ikut perangai ibu yang sentiasa memanaskan lauk bagi mengelakkan ia basi begitu saja. Bila bekerja ni mana sempat nak panaskan lauk selalukan, jadi biasanya sebaik sahaja habis menghangat lauk dan disejukkan dahulu, lauk-lauk lebihan tu akan saya simpan dalam bekas kedap udara dan masukkan ke peti sejuk. Bila nak makan, panaskan balik. Sebab tu saya suka masak dalam kuantiti 5 6 orang makan. Senang nak buat siaran ulangan, hehehehe.

Ni nak ceritalah pasal tart nenas... feberet eh?? Siapa suka sila angguk tiga kali, hihihi. Bagi saya sendiri tart nenas ni dari zaman kecik sampailah dah tua tak berapa bangka ni memang sangat suka kuih tart nenas ni. Satu balang pun boleh habis kalau mengadap tau.. haha. Bagi mengelakkan timbulnya jerawat akibat terlebih mentega maka saya terpaksalah beringat-ingat.. hihihi. Dan hati saya melonjak suka bila Cik Oeya mengkhabarkan kepada saya yang beliau menyimpankan sedikit tart nenas untuk saya yang dibeli dari Kak Jun Roslan.. ala... bekas wartawan fofular tu.. Glamour you akak ni, siapa tak kenal baik jelajah ke blog beliau sekarang, mesti tak henti-henti telan air liur dan air mata melihat paparan juadahnya yang bakal menjojolkan bijik mata, hahahaha.

Dan bertemulah dua pasang mata antara saya dan Oeya di depan Klinik Keluarga Taman Johor Jaya.. kelas gitu (sebab tak tahu mana nak cari pejabat Oeya). Berpinar-pinar biji mata membaca nama jalan sudahnya saya tunggu je kat depan klinik tu. Ialah, kami ni nama saja satu daerah, satu negeri tapi sukar sekali nak berjumpa dan jangan tak tahu, kami ni bersaudara walaupun cuma tinggal bau-bau jer tapi Oeya tetap wangi di hati saya.. Oeya, saya akan sentiasa doakan kebahagian awak, okey...
;-)

Tiada perasaan... kelu dan terdiam bila sebiji tart disumbat ke dalam mulut. Sukarnya digambarkan keenakan tart nenas Kak Jun yang memukau rasa seenak rupa. Saya pesan dengan Yaya, tak boleh makan banyak-banyak.. hahaha. Sebenarnya saya yang nak makan lebih... kui kui.

Orang memberi, kita merasa, jadi untuk Oeya, saya buatkan Trifle Custard. Terperanjat Oeya menerima bungkusan dari saya... alah Oeya, bukan susah sangat pun buat trifle tu... hihi. Cerita Oeya tentang trifle tu boleh baca di sini. terima kasih Oeya buatkan entri khas untuk saya... saya sukaaaaaaaaaaaaaa!!

Melepas gian, saya godeh pulak tart nenas sendiri dua hari lepas. Sebenarnya asyik terbayang-bayang tart bunga Kak Azlita Masam Manis. Haaaaaaaa.. jangan gelak pulak tengok bunga saya yang terlebih baja tu ya.. hahahaha. Tapi rajinnya satu loyang sajalah.. lepas tu terus cari acuan semprit dan saya pun menyemprit dan menggulung. Tak kuasa dah nak membunga.. hihi. Jom cari perbezaan antara ketiga-tiga tart nenas di bawah.. ;p

untuk resepi tart nenas sila klik gambar.. anda akan disambungkan dengan blog Masam Manis.. terima kasih Kak Azlita Aziz yang manis.

Tuesday, October 4, 2011

KISAH PUAN SARI

ASSALAMUALAIKUM wbt

TADAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA!!!


WATCHA!! Lamanya kita tak bersua muka.. lamanya Puan Sari ni menyepi tanpa berita ya.. ahakz! Sungguh tidak setianya saya.. tak tahu kenapa penyakit malas ini semakin menjadi-jadi selepas Aidilfitri, mungkin benar kata Oeya Oh Oeya, terlalu banyak mentega dan santan membuat diri ini sungguh tidak produktif mengentri, kih kih kih.

Apa cerita Puan Sari??

Sebenarnya kalau diikutkan hati, seperti ingin menguburkan Alam Sari ini yang ibarat hidupnya segan matinya tidak.. hihi.. Namun, apabila saya perhatikan masih ada yang sudi berkunjung sama ada untuk membaca cerita atau mengintai resepi, rasa macam tidak sampai hati. Ilmu memasak saya ini walaupun kurang tetapi rasanya berguna juga bagi adik-adik yang masih terkial-kial mencari resepi penambat hati suami atau penyedap tekak sendiri, ye tak? Hihi. Walaupun ia bukanlah resepi ciptaan sendiri, dalam dunia blog masakan ini kadang-kadang ada yang kita terlepas pandang, sebab itu perlu adanya link supaya kita dapat mencungkil sejarah dari mana resepi itu didapati.. sama ada asalnya turun-temurun nenek moyang sendiri atau dari kawan-kawan yang sudi berkongsi. Tapi.. yang penting, resepi itu harus dicuba dahulu di dapur Alam Sari. Amat pantang bagi saya jika suka-suki mengambil gambar di blog orang dan menipu mengatakan dimasak sendiri, aduhai! Dan manusia macam ini memang wujud, pelik sungguh ku pelik kerana mereka ini species yang kurang malu agaknya, hihi...

Puan Sari tak memasak lagikah??

Hik hik.. entah kenapa penyakit mengambil gambar makanan dah berjangkit kepada sang suami. Kalau dulu beliau sering menyakat saya yang sedang tertonggeng-tonggeng mencari posisi yang sesuai, kali ni saya pulak yang menyakat dia menayang muka di depan kamera. Hahaha, baru dia tau, kali ni dia pulak yang terngelak-ngelak agar wajah isterinya yang jelita ini tidak termasuk frame sekali, ahakz! Kalau dulu dua beranak ini (ER & Yaya) duduk melangut menongkat dagu di meja menunggu saya menjalankan fotoshoot kini semuanya dah terbalik. Jadi, bagi yang bertanya, kenapa Puan Sari dah tak masak-masak macam dulu, ingin saya nyatakan, minat memasak tidak pernah pudar cuma minat mengambil gambar masakan yang kian meredum, adeh!

Gila memuding..

Entah mengapa dan kenapa, sejak akhir-akhir ini saya gila betul memuding. Berpeket-peket serbuk agar-agar dibeli dari kedai runcit Aunty berhampiran pejabat encik suami. Saya sangat sayang dengan aunty ini yang selalu memberi saya diskaun atas apa yang dibeli. Sampai saya cakap dengan ER, itu aunty saya.. kih kih kih. Bertaut kening ER dengan keperasanan saya ni, bila pulak bini aku ada makcik Cina, hehehehe.

Dan untuk episod-episod akan datang, nantikan kemunculan produk-produk dari Alam Sari. Lappy di rumah, telah siap ku susun di tepi agar senang untuk berimaginasi.. hehehe..

Salam Sayang & Rindu...


Nota : Kira berapa banyak huruf I ada dalam entry ini.. takde hadiah, cuma boleh meningkatkan kecerahan penglihatan, kih kih kih.

p/s: Gambar tak nak masuklah.. jadi tak ada gambar untuk entri pemanasan ini... :-(

DEMI MASA

MENGHITUNG HARI

Anda Sukakan Ini?