BELASUNGKAWA HAJI MAHMOOD MOHD YASSIN - Alam Sari Di Tanah Jauhar

BELASUNGKAWA HAJI MAHMOOD MOHD YASSIN

ASSALAMUALAIKUM...


SEORANG demi seorang pergi meninggalkan dunia yang fana ini. Kelmarin, bapa saudara SK, Haji Mahmood Bin Mohd Yassin yang SK panggil Pak Itam telah kembali ke rahmatullah pada jam 3.05 petang dan selamat dikebumikan jam 8.00 malam di bumi Melaka. Kenapa bukan di Tanah Jauhar? Kerana bapa saudara SK ini tinggal bersama seorang lagi bapa saudara SK yang telah bermastautin di Melaka (kerana tugas.. sekarang dah pencen). SK pernah mendengar orang berkata, kita akan kembali (atau dikebumikan) di tanah di mana kita dijadikan, bukankah manusia itu dijadikan dari segumpal tanah... Wallahu'alam.

Tidak seperti bapa dan ibu saudara SK yang lain yang memanggil SK dengan nama Sari, Pak Itam satu-satunya bapa saudara yang memanggil SK, Sarima. Di antara adik-beradik, Pak Itam bertubuh agak kecil dan tetap 'slim'. Itam itu merujuk kepada giliran kelahiran dalam adik beradik arwah bapa SK (Pak Ngah). SK masih ingat dulu pernah SK muntah terbelahak dalam kereta Pak Itam (masa kecik-kecik) sebab SK dulu amatlah 'allergic' bila menaiki benda yang bergerak :p Tak sangka pulak kini SK mampu memandu beratus-ratus kilometer sendiri dan tidak lagi mabuk-mabuk macam dulu. Setiap kali berjalan, mesti kena paksa telan pil dulu, lepas tu rasanya macam susah betul nak telan pil tu, tersekat dekat kerongkong, sampai batuk terbelahak nak makan ubat, urmmm...

Apapun semua itu tetap terpahat dalam memori SK. SK memang tidak berapa rapat dengan bapa-bapa atau mak-mak saudara. SK ni sebenarnya agak pendiam juga. Tak pandai nak berbual sangat dengan pakcik-pakcik dan makcik-makcik ni. Mungkin salah satu faktornya adalah jarak umur yang terlalu jauh dan SK rasa macam mereka ni agak garang. Garang ke?? Huhuhu... Yang pasti kalau dengar jer bapa saudara bercakap, jantung rasa macam nak terbelah. Bukan macam budak-budak sekarang. Bukan main lagi hu ha hu ha dengan mak saudara. Boleh main tepuk tampar lagi. Kami dulu jangan haraplah.. huhuhu.

Al-Fatihah untuk Allahyarham Mahmood Bin Mohd Yassin, semoga diampunkan segala dosa-dosanya dan diterima segala amalannya. Terima kasih Pak Itam atas segalanya.


Arwah Pak Itam semasa dirawat di Hospital Pakar Perdana Kelantan sebelum dipindahkan ke Kuala Lumpur dan kemudian dipindahkan pula ke Hospital di Melaka

6 comments:

 1. al fatihah untuk Awrah Pak Itam juga

  ReplyDelete
 2. Alfatihah ... sarima.. kenapa masuk surat khabar.? Mesti pak itam seorg yg termasyur..sarima sarima kusss sarikusss

  ReplyDelete
 3. salam takziah buat seluruh keluarga SK...

  ReplyDelete
 4. Al-Fatihah.... Takziah untuk akak sekeluarga.

  ReplyDelete
 5. Tahziah buat keluarga SK ..Al- Fateha....

  ReplyDelete
 6. al-fatihah...dan salam takziah kak sari....

  ReplyDelete

Blog ini merupakan blog peribadi. Segala tulisan di dalamnya merupakan pengalaman sendiri atau pandangan peribadi Sk terhadap sesuatu produk, makanan atau perkhidmatan. Sk juga tidak bertanggungjawab sekiranya anda tidak mendapat kualiti produk, makanan atau perkhidmatan sebagaimana apa yang dinyatakan di dalam blog ini. Segala komen yang dituliskan di sini adalah di bawah tanggungjawab pengomen sendiri.
Untuk sebarang pertanyaan, anda boleh menghantar email kepada serikanditanahjauhar@gmail.com
Terima kasih